PANASONIC RZ-S500: trådløse ørepropper

Trådløse "in-ear" hodetelefoner. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

ANMELDELSE: Støykansellering, imponerende lyd og kabelfri tilkobling, gjør dette til svært gode ørepropper for musikkglade barn og unge.

Enten det gjelder pendling til og fra skole eller intense joggeturer – så vil mange «krydre» opplevelsen med musikk på øret. I mer enn en mannsalder har det betydd en ledning som henger og slenger fra ørepropper og ned til mobiltelefonen.

Det kan være både upraktisk og klumsete med en ledning, særlig når man er i aktivitet. Heldigvis er dagene lengst forbi med dette som eneste alternativ.

PANASONIC RZ-S500: trådløse ørepropper

Kategori: Lyd
Utvikler: Panasonic

Fremskritt i batteritid og ubrutt signal fra sender til mottaker, betyr at man kan plassere ørepropper rett på øret, uten ledning. Slik kan man nyte flere timer med musikk. For ikke å nevne et lite hav av andre muligheter som teknologien byr på.

Panasonic er kanskje et navn man først og fremst assosierer med TV-skjermer, lydanlegg og varmepumper – for å nevne noen produktlinjer. Men de leverer også hodetelefoner i flere fasonger.

Med RZ-S500 har de levert et glimrende produkt til å nyte musikk med. I tillegg til at enheten kan ta imot telefonsamtaler uten at man må dra opp mobilen opp fra lomma. Ganske praktisk dersom ungdommen i huset er ute på sykkeltur eller aktivt engasjert i en treningsøkt.

RZ-S500 har først og fremst et stilig design. Disse kommer i sort eller hvitt, og har en kuleformet tupp med en en liten metallinje ytterst som blant annet huser diverse mikrofoner.

Ladeetuiet kommer i samme farge og er lite og nett, men samtidig motstandsdyktig. Dette kan enkelt passe i en lomme, en sekk eller en veske for eksempel.

Så snart man legger øreproppene oppi etuiet lades disse automatisk. Selve øreproppene holder opptil 6,5 timer og ladeetuiet byr på ytterligere 13 timer med strøm. Her får man altså mye lyd før man må ty til en stikkontakt.

Det er også kjekt at en liten LED-indikator viser hvor mye strøm som er gjenværende i etuiet. Beholderen lades via en USB-C-kabel som kobles til en datamaskin eller en annen enhet som har denne type tilkoblingsport.

Skal man lade via en stikkontakt må man ha en adapter/overgang selv.

Ellers ligger øreproppene fint inni «rommene» sine og sitter godt takket være magnetiske punkt. Så det er både intuitivt og enkelt å plukke disse opp og sette de ned i plassen sin igjen når de ikke er i bruk.

Med tanke på regnværsdager eller trening, så er disse øreproppene sprut- og vannavstøtende (IPX4-klassifisert). De tåler altså både vær og vind. Det betyr at barna ikke behøver å få panikk om det plutselig kommer et regnskyll eller to.

Og disse kan dessuten fint brukes om man trener eller er i annen fysisk aktivitet.

RZ-S500 har altså det man kan forvente av motstandsdyktighet mot «elementene». Og det er kjekt å vite at disse er allsidige og kan brukes i ulike forhold. Særlig vannavstøtende-egenskaper er fint å ha.

Takket være seks mikrofoner er det mulig å ta imot telefonsamtaler og man kan bruke øreproppene som «hands-free». I tillegg er mikrofonene med på å veie opp for vindstøy og annet av ulyder i omgivelsene.

RZ-S500 byr nemlig på støyreduksjon. Det vil si at øreproppene stenger for en del lyd rett og slett fordi man fysisk har plassert noe i ørene. I tillegg, er det teknologi her som kansellerer trafikk, prat, byliv og annet av ytre støy.

Øreproppene er derfor glimrende til bruk når man sitter på bussen eller slapper av på en kafe. Her får man stillhet og ro med egen musikk. RZ-S500 låser ikke ut alt av støy. Men den demper det ned slik at det blir mer som bakgrunnslyder, enn sjenerende bråk.

For å få på denne effekten trykker man på berøringsknapper på siden av øreproppene. Eventuelt kan man bruke appen. Der er det også mulig å trinnvis velge hvor mye støy som skal stenges ute. Og effekten er reell. En TV som står på i bakgrunnen, eller jevn prat like ved, dempes.

Man kan også skru av denne funksjonen helt. Eventuelt kan man bruke mikrofonene til å slippe gjennom lyd i omgivelsene, for eksempel om man skal prate med noen og ikke vil ta av øreproppene, eller få med lyd i trafikk o.l.

Ellers er det supert at knappene er basert på berøring og ikke fysiske knapper som må trykkes inn. Det betyr mindre dytt inn i øret, og alt fra pause til volumkontroll styres rett på øret i de tilfellene der mobilen ligger litt unna.

Når det gjelder lydkvalitet skuffer Panasonic ikke. Det er et rikt lydbilde med klare vokaler, fyldig bass dersom man ønsker å velge det i innstillinger, og generelt et troverdig spekter både for instrumenter og stemmer.

Alan Walker med Time viser at øreproppene fint klarer å levere på myke instrumenter og tøffere basslinjer. I Rescue Me av OneRepublic høres vokaler godt ut også i blanding med trommer, strengeinstrumenter og bass.

Det er gjennomgående god lyd fra Panasonic – og dette lever opp blant de bedre tilbyderne på markedet. Her får man rett og slett imponerende lydkvalitet, equalizer-muligheter via appen og en skikkelig «lydanleggfølelse» som passer i lomma.

Passform er heller ikke noe problem. Det følger med en standardstørrelse på gummitupper som kan tas av og på. I tillegg er det ytterligere fire størrelser som kan prøves og byttes ved behov.

Øreproppene sitter ellers fint i øret med en større ende som sitter i den ytre øregangen. Disse sitter godt, og man kan fint være i bevegelse uten at disse detter ut. Ved bruk av appen kan man også lete opp øreproppene dersom man mister disse. Så lenge man ikke er altfor langt unna der de fysisk befinner seg naturligvis.

RZ-S500 byr generelt på god komfort. Disse har også en imponerende lydkvalitet og kan sammenlignes med andre merker av høy kvalitet. Her får man med støyreduksjon og en god IP-klassifisering.

Det betyr at barn og unge kan lytte til mange timer med musikk rett på øret. De kan bruke disse på farten, når de sitter i baksetet i bilen eller er på hytta. Uten å måtte ha en øyeblikkelig tilgang til stikkontakt.

RZ-S500 skinner gjennom med kvalitet både med tanke på materiale og standarden på dette, i tillegg til lydegenskaper og design.

Egnethet

RZ-S500 er enkelt å koble opp og bruke. Det er bare å sette øreproppene i ladeetuiet første gang. Når man tar opp disse, dukker de automatisk opp i mobiltelefonen, klare for tilkobling.

Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge blåtann er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med berøringsknapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte, men fortsatt noen hundrelapper under Apple sine AirPod Pro for eksempel. Og disse passer til alt som blinker og går av smartenheter.

Barna bør allikevel være modne nok  til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler litt vann og svette. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: