Steelseries Arctis Nova 5P: trådløst gamingheadset

Trådløst over-ear headsett.

ANMELDELSE: Fantastisk og allsidig gamingheadsett til en overkommelig innkjøpspris. Passer like godt ilag med Playstation som til PC og mobiltelefon.

Steelseries utvikler tastaturer, høyttalere, mikrofoner, headsett og mer. Og selskapet er godt kjent og anerkjent innenfor sitt felt. Deres nyeste gamingheadsett, Arctis Nova 5, leveres for midtsjiktet med tanke på innkjøpspris. Og headsettet finnes i tre utgaver hvor blant annet en passer til Xbox og en til Playstation. Alle varianter passer i tillegg til PC, mobiltelefon og Switch.

Inn til test har vi fått Steelseries Arctis Nova 5P som altså fungerer i takt med Nintendo Switch, Playstation, PC og mobiltelefon. En allsidig liten sak med andre ord som virker sammen med ulike enheter i hjemmet.

Steelseries Arctis Nova 5P: trådløst gamingheadset

Kategori: Trådløst headsett
Utvikler: Steelseries

Det er mye å si om Arctis Nova 5P. Aller først har man et nokså stilrent og moderne design. Sort er primærfargen med Steelseries-logo på sidene. I topp har man en plastbøyle etterfulgt av den ikoniske tøybøylen like under.

Denne gjør at headsettet sitter godt, stramt og behagelig.

Ellers kan man forlenge sidesporene slik at enheten kan tilpasses ulike hodefasonger. Det er tjukke øreklokker i form av noe som ser ut som minneskum. Vi er ikke sikre på materialvalget, men tykkelsen gjør at dette er et høyst behagelig tilbehør for både øre og hodet ellers.

I bakre flanke har man fysiske knapper som brukes for å slå av og på enheten. En neste knapp gjør det mulig å veksle mellom bluetooth-tilkobling eller USB C-mottakeren. Ellers er det et eget hjul for å justere på volum og en egen knapp for å dempe mikrofonen.

Av og på-knappen fungerer også til å pause musikk når man lytter til det.

Men det er altså svært kjekt å ha fysiske knapper lett tilgjengelig for mange av de viktigste funksjonene. Da slipper man å forlate spill og lignende for å styre volum, eller om man sitter og nyter musikk på mobiltelefonen.

Ellers finnes det en egen app der man kan velge equalizer-innstillinger, justere på volum og sidetone og mer. Det som er mest imponerende er hvordan utviklerne har bakt inn forhåndslagde equalizer-innstillinger for musikk og ulike spilltitler.

Og bare det er et stort pluss i seg selv med muligheten til å veksle mellom forskjellige spill – og få et lydbilde som er spesialtegnet til hver tittel. Man kan også velge to ulike equalizerinnstillinger for bluetooth-tilkobling og USB-mottaker.

Nyttig om man primært bruker mobiltelefonen til musikk og mottakeren til spill for eksempel.

En annen kjekk funksjon er selve mikrofonen som i dette tilfellet er uttrekkbar. Det vil si når mikrofonen ikke er i bruk, så dytter man denne inn i «garasjen» til headsettet. Og den blir både ute av syne og ute av vei.

Mange gamingheadsett har avtagbare mikrofoner. Ulempen da er så klart at man kan miste denne, eller om man har flere headsett og mikrofoner, så glemmer man kanskje hvem som skal hvor.

Med en løsning som Steelseries har gått for her – som burde være standard – så er dette null problem. Og til de gangene man skal spille spill eller lytte til musikk uten behov for kommunikasjonsmuligheter, så er det bare å skyve mikrofonen inn.

Ellers følger det med flere muligheter for å koble seg til ulike kilder. Til mobiltelefoner og nettbrett kan man bruke bluetooth-tilkobling. Og for faste enheter som PC og spillkonsoll har man en trådløst mottaker.

Når denne er koblet til spillmaskinen har man øyeblikkelig kontakt.

En slik USB-C mottaker sikrer kjapp og nøyaktig overføring av lyd og tale. Ikke minst blir det helt uproblematisk å koble seg til en lydkilde. Dette er derfor en svært god måte for å koble gamingheadsett til ønsket spillmaskin.

Når det gjelder batteritid loves man opptil 60 timers batteritid. Dette avhengig av volum, avstand mellom lydkilde og mottaker og så videre. Høyttalerne er videre bygget på neodym-elementer. Noe som skal være med på å levere solide mellomtoner, bass og topper.

Ellers er det støtte for 360-graders lyd med Microsoft Spatial Sound og Tempest 3D Audio for Playstation.

Det er altså mye god teknologi bakt inn i panseret på Arctis Nova 5P. Og prisen er på drøye 1500 kroner og litt til. Det finnes helt klart dyrere, men også rimeligere alternativer med tanke på gamingheadsett. Og her har vi noe som er midt på treet, samtidig som det satses på attraktive funksjoner allikevel.

En testrunde av lyden viser at Arctis Nova 5P leverer godt på spillfronten. I nettbaserte skytespill kan man høre motstanderens bevegelser, og det hjelper på å velge en av forhåndsinnstillingene i equalizer-menyen for nettopp det. For eksempel en innstilling som vektlegger fotskritt spesielt.

Deretter kan man veksle om i equalizerinnstillingene for ulike type spill og se hvordan lydbildet får små nyanseforskjeller.

Som eksempel et rikere lydbilde med fokus på omgivelser, musikk og tale i eventyrspillet Horizon Forbidden West. Det er kjekt at utviklerne ikke bare har laget standardløsninger for ulike typer spill, men faktisk satt seg inn i spill enkeltvis og justert det som bør justeres.

På brukersiden igjen kan man nyte enkeltheten og arbeidet som er lagt inn.

Musikk må også testes og Arctis Nova 5P er en kraftmaskin også her. Mye takket være gode eqalizerinnstillinger, men ikke minst fordi at selve byggedelene er laget for å håndtere alt som blir slengt imot headsettet.

En start med den rolige låta Fever to the form av Nick Mulvey, viser hvordan maskineriet leverer godt på rolig vokal og en sakte oppbygging med bass. Musikken fyller ørene og skaper rom og god gjenklang innenfor headsettes øreklokker.

Kygo og Sasha Sloans I`ll Wait er heller ikke noe unntak her. Det blir et behagelig og fyldig spekter med trommelinjer, bass, vokal, ekko og kraft. Arctis Nova 5P kan åpenbart bli en favoritt med tanke på gaming, men likeså når det gjelder musikk.

Her er det god prestasjon langs hele linja.

Arctis Nova 5P er et allsidig og gjennomtenkt produkt. Her får man en enhet som fungerer i takt med spillkonsollen hjemme, mobiltelefon og PC. Ellers får man utrekkbar mikrofon som er lettere å holde kål på samtidig som denne kan skyves unna når den ikke er i bruk.

Solid batteritid er et neste moment og teknologi og byggmaterialer som er behagelig og laget for å prestere.

Med mulighet for å bytte mellom tilkobling enten det er mobiltelefon eller PC, så kan enheten passe i mer enn bare en sammenheng. Man kan fint bruke Arctis Nova 5P på bussen, hytta, på gamingrommet eller på andre steder hvor man ferdes.

Arctis Nova 5P er riktignok ikke laget for å håndtere vind, vær og vann, men det er sjelden gamingheadsett. Derfor passer denne best for gamingrom og innebruk.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er på midtsjiktet med tanke på pris og som jevnt over byr på god kvalitet.

Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for større ungdom, og de som virkelig satser på e-sport og proff spilling. Det finnes rimeligere headsett på markedet som også byr på ok nok kvalitet.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i ungdommens spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og selve spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Her står det blant annet noen råd for å forebygge fremtidige hørselsproblemer hos barn og unge:

  • Demp lyden
  • Bruk ørepropper
  • Ta lydpauser jevnlig

Les om gode råd om sikker bruk av headsett her.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser