XPLORA 4 klokke – barnets første mobiltelefon?

Barneklokke med GPS

ANMELDELSE: Xploras smartklokke gjør det enkelt for barn og foreldre å holde kontakt. Enheten er fri for tilgang til YouTube, spill-apper og sosiale medier, og byr på nyttige innstillinger for foreldrekontroll.

Barndommen har endret seg de siste årene, og familiemønsteret likeså. Men svært varierende fra hjem til hjem naturligvis. For noen husholdninger er hverdagen hektisk med foreldre på jobb, matlaging, barn som veksler mellom SFO og fritidsaktiviteter, og transport som skal til både hit og dit.

I hverdagens maraton kan det være nyttig å nå poden bare på et tastetrykk. Det kan hende at barna skal si ifra når de forlater SFO og er på vei hjem, eller vil ta kontakt for å avtale henting, lage andre avtaler osv. Det er her Xplora kommer inn, og har utviklet et aldri så lite kommunikasjonsverktøy med sine smartklokker.

XPLORA 4 klokke – barnets første mobiltelefon?

Format: Smartklokke
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: XPLORA

En smartklokke er mer enn bare en tidviser. Den er en miniutgave av en mobiltelefon som sitter på armen til barna, men Xplora sin utgave har ikke tilgang et hav av apper som tradisjonelle smarttelefoner og nettbrett har. Sånn sett fokuserer den på det mest primære behov om å kommunisere, og litt mer.

I praksis betyr det at foreldre kan ha kontakt med barna via tale og SMS ganske så enkelt (det går ikke an å sende, kun motta SMS fra XPLORA). En smartklokke er dessuten utviklet slik at den skal være lett å bruke for barn fra ung alder av. Xplora sin enhet er også vanntett, slik at den kan brukes under ulike værforhold (barna kan til og med svømme med smartklokken). Så det er en robust liten maskin.

Akkurat hvor mye den tåler, har vi ikke testet. Med barns bruk vil det nok bli slitasje etter hvert. Men selve glasset er visstnok noe av det sterkeste på markedet.

Batteritidene er på opptil 60 timer i standby, som sier noe om hvor lenge enheten kan leve så lenge den «hviler». I bruk derimot, detter prosentene ned som med alle andre smarte enheter, og Xplora skriver selv i sin medfølgende manual, at den bør lades på kveldstid slik at den er klar til bruk neste dag. Jevnlig lading er dessuten det som gir lengst levetid for batterier generelt sett.

Enheten her har også GPS-lokalisering, og kan ringe og motta telefonsamtaler fra opptil 20 forhåndsbestemte kontakter (foreldre må legge til nye kontakter i appen som følger med).

På samme måte som med smarttelefoner, er det også et kamera her som åpner for mulighet til videoopptak og bilder. Ulik mobiltelefoner, kan ikke enheten publisere bilder og video direkte på sosiale medier. Men, en klokke på hånden minner jo litt om gamle spionfilmer, og det er ikke like tydelig når videoopptak blir gjort som når noen holder opp en mobiltelefon. Man må derfor snakke med barna om regler for bildebruk, og skolen bør kanskje ha en policy om at denne ikke skal inn i gymgarderober og lignende.

Men det er ikke akkurat verdens beste kamera. Dette kan først og fremst brukes til enkle bilder og videoopptak av marginal kvalitet, som så kan sendes direkte til foreldrene (video kan ikke sendes, kun bilde og taleopptak).

Brukersnittet ellers er med ganske enkle bilder med mager fargebruk. Et poeng i seg selv som gjør smartklokken mindre fengende, og heller til praktisk nyttebruk.

Foreldre har også en egen app på sin telefon der de kan styre telefonens innstillinger. Her kan man for eksempel se hvor barnet befinner seg på et kart via smartklokkens stedsplassering. Og man kan velge hvilke kontakter som skal registreres slik at barnet kun kan kontakte og bli kontaktet av disse. Dermed også unngå kontakt med fremmede.

Det er XPLORA Mobile som står for SIM-kort og abonnement (på Telenors nett). Man kan velge en annen mobiloperatør, men må da betale en «leie» som omtrent tilsvarer prisen på XPLORA sin løsning. Prisen er imidlertid ikke så ille, og treffer drøye hundrelappen i måneden om man kjøper ett år om gangen (forskuddsbetaling). Eventuelt kan man gå for et halvår, eller en månedspris. I abonnementet får barna fri tale og meldinger.

Med kartplasseringen kan foreldre få varsler dersom barna beveger seg utenfor bestemte soner. Man kan i foreldreappen enkelt angi «trygge soner» på kartet, velge radius (antall kilometer) og det er mulig å velge flere av disse. For eksempel kan man navngi «hytta» og en trygg radius der, «skolen» og «hjemme». Det dukker opp en varsel dersom barnet beveger seg utenfor den trygge sonen.

Det kan oppleves som en trygghet at man alltid vet hvor barna er, også for barnas del. Men for noen kan det også oppleves som «overvåkning». Det er derfor viktig å ta en prat med barna og bevisstgjøre dem om at foreldrene har oversikt. Men for små barns del, bør man jo vite hvor de er uansett. Jo større de er, jo mer privatliv har de rett på. Men innen den alderen er neppe en smartklokke aktuelt lenger, og erstattes nok i stedet av at barna ønsker en mobiltelefon.

GPS-lokalisering og dilemmaet med «overvåkning» er uansett ikke noe unikt for Xplora. Problemstilling er også like reell med alle andre smarttelefoner som formidler hvor brukeren er hele tiden. Fordelen med Xplora, er at det kun er foreldre som har tilgang til denne informasjonen. Det bør naturligvis ikke være en hvilepute. Skader kan oppstå i trafikk, barna kan gå seg vill, fremmede kan ta kontakt osv. selv om man har oversikt over barnets posisjon. Nytte og bruk av denne funksjonen må nesten variere fra hjem til hjem.

Utviklerne skriver selv, og bevisstgjør foreldre ved oppstart av appen: XPLORA telefonen og XPLORA appen er ikke noen erstatning for det ansvaret dere har som ansvarlige foresatte. Det er bare dere som kan gi deres barn den oppfølgingen og det tilsynet de har behov for.

XPLORA 4 har også en nyttig på/av-funksjon. For eksempel om man ønsker at denne skal «hvile» i skoletiden. Da kan man sette enheten i «skolemodus». Alarmer, samtaler og meldinger blir deaktivert i denne tiden. Kun klokkevisning og SOS-funksjon fortsetter å være aktivert. Skolemodus kan angis for dager og innenfor gitte tidsrammer. Samtidig, så er det ikke alle skoler som tillater mobilbruk i skoletiden, et forbud som også gjelder smartklokker. Så da kan det hende at denne blir liggende i sekk o.l.

Ellers så er det også skrittteller (kan motivere til bevegelse) og kalender for de som ønsker å bruke det. Appen har også chat med foreldre med emojis, bilde og taleopptak. Smartklokken har ikke mulighet til å sende SMS, men kan motta SMS.

Klokken ser for øvrig fin ut, men uten å være altfor prangende. Enheten er også enkel for barn å bruke. For familier som er bekymret for alt for mye skjermtid, kan det være et stort pluss at denne er strippet for YouTube og sosiale medier. Sånn sett, kan dette også være en mellomløsning for foreldre som ønsker å tillate kommunikasjonsmuligheter, men som vil holde igjen på aldersgrenser og bruk av sosiale medier.

Egnethet

Foreldre er kun et tastetrykk unna…. det kan by på trygghet for barn som er usikre utenfor hjemmets fire vegger, og kan være nyttig i en hektisk hverdag der avtaler og henting skal samordnes. Men man bør også snakke om at denne muligheten ikke bør misbrukes. Barna må fortsette å være selvstendige og stå i egne valg og utfordringer iblant. Foreldre skal ikke vite alt og komme løpende hele tiden avhengig av barnets situasjon. Her må hver familie finne rammer som er fornuftige.

Det er altså mange muligheter og noen tanker å gjøre seg opp om hvorvidt man bør skaffe seg en smartklokke til barna. Det er liten tvil om det er et ønsket produkt av flere (ellers hadde det ikke vært et marked for slik) og familier kan se nytten av å ha noe slikt på plass. Det er enkelt å komme i kontakt med barna og lage avtaler på telefon. Andre familier derimot, har ikke nødvendigvis denne type behov, og en smartklokke vil være overflødig.

For familier som skaffer seg en slik enhet, kan det være øvelse frem til barna går over på mer avanserte innretninger der de i større grad må klare å navigere sosiale medier og andre apper på egenhånd. En smartklokke kan også dempe presset om å få apper og spill som «alle andre har» fordi muligheten for å installere diverse programmer er begrenset på en smartklokke.

Ja, en smartklokke kan føre til mer «press» på å få en kommunikasjonsenhet tidligere enn om man skulle ha gått for en mobiltelefon. Samtidig, kan dette også være et godt sted å starte og lære å bruke en slik enhet på en god måte.

Pris er også en siste faktor. Xplora har gode funksjoner og er en sterk enhet, men det kan også finnes rimeligere varianter på markedet. Og må man absolutt ha den nyeste modellen? Her må hver families økonomi avgjøre.

Det er liten tvil om Xplora er svært brukervennlig. Foreldre får levert en eske med et brev som forklarer alt som skal til for å komme igang. Dette er en enkel og forståelig oppskrift. Appen er også fri for kompliserte menyer og funksjoner. Utviklerne har fokusert på enkel kommunikasjon mellom små og voksne, og det er det man får.

Et annet pluss er at Xplora har mye informasjon omkring produktet sitt. Man får kundeservice på norsk og har en adresse og et telefonnummer innenfor landegrensene å forholde seg til. Det gjør det enklere og mer forutsigbart å være foreldre.

Les Xplora sine vilkår før kjøp, og les om mer om hvordan Xplora behandler personopplysninger.

Reklamefilm:

Les også

Bør du gi barna smartklokke med GPS-sporing?