Kahoot

Nå kan barnet ditt få Kahoot-spill i lekse

Den nye quiz-appen fra Kahoot gjør at elevene kan spille mot hverandre uten å være i samme rom. Dermed kan spillet brukes som hjemmelekse.

I klasserom over hele verden spilles det Kahoot med velsignelse fra lærerne. Ni av ti lærere bruker Kahoot, ifølge en undersøkelse Kahoot selv har gjort blant 580 amerikanske lærere. Spillet har 50 millioner bruker over hele verden.

Spillet går ut på å svare på quizer, det gjelder å svare raskt og korrekt. Alle elevene i klassen deltar. Spørsmålene vises med projektor på tavlen, svaralternativene vises på PC-er på pultene eller på mobilskjermene. Det gjelder å trykke raskt på sin egen skjerm.

Man kan hele tiden se hvem som leder, så konkurranseinstinktet våkner hos mange. Barna glemmer at de egentlig får undervisning.

Det gjelder bare for læreren å finne quizer som barna kan lære noe av. Mange lærere lager sine egne Kahoot-quizer som passer til hva elevene skal lære den uken.

Nå blir det gøy med lekser

Kahoot lanserer nå en mulighet for å benytte spillet også når barna skal gjøre lekser. Læreren sender quiz hjem til elevene før arbeidsdagen er over, så ligger spillet og venter på elevene når de kommer hjem fra skolen.

Læreren kan sende beskjed om Kahoot-lekser via epost, sms eller direkte i appen. Og så kan læreren glemme spillet til dagen etter, da kan læreren se hvordan barna har svart.

Læreren kan også sette en tidsfrist i spillet slik at elevene må bli ferdig i god tid før de legger seg.

Mulighetene med denne appen er ikke begrenset til lærere, skriver Kahoot i en pressemelding, alle kan ha det moro med Kahoot uten å nødvendigvis å være i samme rom.

Artig quiz-spill

Barnevakten lastet ned appen og testet den med noen venner. Vi satt i hver vår kommune og spilte mot hverandre. Er du kjent med Kahoot fra før, kjenner du igjen grafikken, det var lett å komme i gang.

Den nye appen viser både spørsmål og svarmuligheter på din egen mobil, man er altså ikke avhengig av en felles større skjerm som alle skal se på for å finne spørsmålene.

Barnet ditt kan altså med mobilen eller nettbrettet sitte alene i stua og spille med venner som befinner seg andre steder. Man kan spille mot en hel klasse om man vil. Appen er gratis.

Den andre spilleren kan være i skibakken

Med den nye appen spiller man ikke spillet samtidig med de andre spillerne. Hver spiller kan logge seg på når det passer. Kahoot måler hvor raskt hver enkelt svarer og hva de svarer. Når din venn allerede har spilt spillet og har gått en tur i butikken eller har skrudd av telefonen, kan du etterpå spille spillet i konkurranse mot din venn. Du får følelsen av at dere spiller samtidig.

Resultatene vises nemlig hele tiden på skjermen slik at du ser om du ligger foran eller etter din venn – spørsmål for spørsmål.

Norske quizer

Kahoot har et arkiv med 20 millioner quizer som deltagerne selv har laget, du finner også mange med norsk språk. Husk at mange av quizene er laget av privatpersoner og kan inneholde enkelte feil i fasiten. Men quizene som læreren sender barnet ditt, har antagelig læreren laget selv, så da er kvaliteten bra.

Når man skal bli med på en quiz, må man få en pinkode fra den som inviterer til spillet. Barnet ditt må altså få tilsendt pinkoden fra læreren. Selv sendte vi pinkoden via Snapchat. Læreren vil antagelig bruke skolens SMS-system eller legge beskjed der elevene ser lekseoversikten, altså på Itslearning.

Pinkode kan høres alvorlig ut, men den gjelder kun for delta i kveldens quizlekse, det er ingen krise om den skulle komme på avveie. Det er noe annet personlig passord og innlogging, det er noe man generelt ikke bør dele med andre.

Norsk app

Kahoot er et norsk spill, etter en idé fra professor Alf Inge Wang ved NTNU. Teknikken er utviklet av mastergradsstudenten Morten Versvik. Appen kom i 2013 og har spredd seg til 180 land. Spillet handler ikke bare om quizer, men kan også brukes på andre måter, for eksempel til meningsmålinger under seminarer.

Læreren luker vekk grove navn

Med 20 millioner quizer kan det hende det finnes spill som du ikke vil at de yngste barna skal se. Noen spill handler for eksempel om 2. verdenskrig – med tilhørende bilder. Spilleren finner nye spill ved å søke, i vår test søkte vi etter spill som inneholdt «17. mai».

Når læreren setter i gang Kahoot i klasserommet, må hvert barn koble seg opp med et deltakernavn som de finner på i farten. Hvert navn vises på storskjermen. Da går det noen ganger sport i å finne på grove navn, men da kan læreren med et tastetrykk slette deltakernavnet nesten før resten av klassen har rukket å lese navnet. Så får eleven en ny sjanse til å koble seg på.

Også i den nye appen kan barna finne på tullenavn som deltakernavn. Skal læreren få fri om kvelden, må klassen få beskjed om at deltakelse krever en viss standard i valg av deltakernavn.

De neste ukene kan du kanskje forvente at barnet ditt får i lekse å spille Kahoot. Spør du læreren pent, får du sikkert lov til å henge deg på du også, du trenger bare pinkoden til kveldens lekse.