Foto: Forside av Total kontroll

Nyttig diskusjonsopplegg fra Medietilsynet om beskyttelse av digitalt privatliv

Total kontroll gir skoler og foreldre med barn mellom elleve og 16 år et nyttig opplegg for å diskutere grensen mellom privatliv og beskyttelse. Opplegget kan brukes i skoletimer, lærermøter, foreldremøter – og på andre arenaer.

Det er ikke alltid like lett å trekke grensene mellom barns rett til privatliv og ytringsfrihet, og voksnes ønske om å beskytte og passe på barn og unge.

Hvordan balansere mellom beskyttelse på den ene siden, og ytringsfrihet, privatliv og retten til å uttrykke seg på den andre siden? Dette er et spørsmål det ikke finnes noe klart svar på, men som det er viktig å snakke om.

Medietilsynets nye diskusjonsopplegg Total kontroll har som mål å skape diskusjon rundt disse grensene. Opplegget er tilrettelagt slik at det kan brukes i skoletimer sammen med elevene, til diskusjon på hjemmebane mellom foreldre og barn, samt i foreldre- og lærermøter.

Total kontroll tar opp følgende tema:

  • GPS-sporing
  • Private meldinger
  • Skal vi være venner?
  • Sjekking av logger

Hvert tema har et spørsmål som skal besvares, samt to historier og noen diskusjonspunkter som skal hjelpe deltagerne til å reflektere rundt spørsmålene og gi dem mulighet til å justere meningene sine. I tillegg er det laget Total kontroll-filmer i tre varianter – en tilpasset elever, en for lærere og en med engelsk lydspor. Filmene fungerer som et godt supplement som kan gi en god start på samtalen.

Total kontroll er tilgjengelig på Medietilsynet sine nettsider, og kan også bestilles som trykksak gjennom posten. Opplegget er også tilgjengelig på engelsk.

Les mer om Total kontroll på Medietilsynet sine nettsider


Få oppdatert informasjon samt tips og råd om barns mediebruk:

Bli medlem av Barnevakten

Vis Ressurser