Foto: Shutterstock.com

Oppdag hundrevis av gratis bøker på mobil, brett og PC

Skjermene våre kan brukes til så mangt, og med internett åpner det opp for større utvalg og tilgjengelighet. Les bildebøker med småtottene, eller la større barn få hive seg ut med lesing på egenhånd.

Det finnes mange gode argumenter for å bruke en skjerm til å lese bøker. For det første har man gjerne alltid mobilen med seg, og dermed er boka tilgjengelig. Mobil og brett tar lite plass, og med internett åpner det seg for et større utvalg der man kan laste ned flere titler til samme enhet.

Ulempen er at en del tjenester krever at man har tilgang til internett. Og mobil og PC kan også gå tom for strøm etter hvert.

I tillegg vil kanskje mange foreldre at boklesing nettopp skal være et avbrekk fra skjerm. Men å lese via skjerm kan også være en måte å gi barn en forbindelse til skjermbruk som handler om læring, og ikke bare underholdning.

Uansett finnes det et potensial og utvalg her som er vel verdt å undersøke. Her gir Barnevakten tips til noen ressurser som er nyttige å få med seg.

Hundrevis av bildebøker, helt gratis!

Nasjonalbiblioteket driver nå og scanner norske bøker, inkludert bildebøker. Alle som har internett kan dermed få tilgang til bøker som er laget før år 2000. På denne siden kan man finne hundretalls bøker, og lese dem direkte i nettleser på mobil, nettbrett og PC.

Her finner man titler som Franklin begynner på skolen, Min bestemor strøk kongens skjorter, Arkimedes og brødskiva, Pulverheksa, Paddington og mange flere. Sjangrene varierer med alt fra bibelhistorier til kjærlighet og fantasi. Bøker kan også rangeres etter målgruppe angitt i alder fra tre og opptil 13 år og over. Det er enkelt å søke etter tittel og forfatter.

Man trenger ikke å opprette en egen bruker for å lese bøkene, men ved å legge inn lånernummer og PIN kan man lagre favorittbøker i egen liste.

Selve brukersnittet når man leser bøkene fungerer helt greit. Man kan skru på fullskjermsvisning, og dette fungerer både på mobile enheter og PC. På berøringsskjermer kan man sveipe nedover skjermen for å bla til neste side, og på PC trykker man seg videre.

Utvalget er variert og det er imponerende hvor mange titler som finnes tilgjengelig. Med et nettbrett eller PC er tilgjengeligheten stor, og man kan spare både på plass og budsjett ved å bruke et slikt alternativ. Sjekk gjerne ut lista over bøker som utviklerne mener har spesielt god kvalitet i digitalt format. Vær obs på at man må ha tilgang til internett for å lese disse bøkene.

Lån bøker på mobile enheter

Med appen eBokBib kan hvem som helst låne bøker direkte inn på mobil og nettbrett. Tjenesten forbedres stadig, og utvalget øker. Alt man behøver er et lånekort og en PIN-kode for å logge inn.

Dette fungerer som et tradisjonelt bibliotek der det kun finnes et visst antall av hver bok og man kan søke, reservere og forlenge lånetid direkte inne i appen.

Visningen er også moderne og tilpasset enheten du benytter deg av, og appen har flere søkemuligheter. Man kan for eksempel filtrere bøker etter alderstrinn fra seks år og opptil 13 år og over. Spesifikke kriterier som terningkast, sjanger og språk luker også ut noen av søkeresultatene.

Her er det titler som Kan doktor Proktor redde jula?, Verdens verste bursdag, Lars er LOL, Kryptalportalen, Det spøker for superbitchene, Operasjon Sirkus og mange flere.

For hver bok følger det med en liten bokomtale og bøker kan lastes ned til offline-bruk. Visningen tilpasser seg skjermen, og appen bokmerker den siste siden du var på, slik at det alltid er lett å fortsette der man stoppet å lese sist. Appen kan lastes ned både til iOS og Android.

Les mer om eBokBib på denne siden her eller se videoen under.

 

Vis Ressurser