Foto: Shutterstock / Barnevakten

Gaming: Her er spillordene som barna bruker

Både i spill og i sosiale medier kan barn og unge bruke et språk som kan få hodet ditt til å spinne. Her er en oversikt over noen vanlige ord og uttrykk slik at du kan holde deg oppdatert.

Barn har i alle tider brukt ord som skiller seg fra det voksne selv bruker og kjenner til. Det kan for eksempel være et tema barn interesser seg for og som voksne ikke har peiling på i det hele tatt.

Samtidig som det skjer mye positivt i spill, så er det også en arena der barn kan oppleve utfordringer når de snakker med andre på nett. For at foreldre skal forstå kommunikasjonen barn imellom, er det greit å få med seg hva noen «fremmedord» betyr.

Vi har laget en oversikt nederst i artikkelen.

Språk gir tilknytning og fellesskap

Sindre Rygg, som er lærer på e-sport linjen ved Arna videregående skole og tidligere norgesmester i en dataspillturnering, mener at det er positivt at barn og unge bruker et eget språk seg imellom. 

Foto: Privat

– Jeg ser dette på elevene mine. Noen av femtenåringene som dukker opp i klassen min, er nokså sjenerte. Samtidig kommer de inn i et fellesskap der flere deler samme interesse for dataspill. Jeg tror at språk også er en viktig del av dette. Det å bruke forkortelser og egne uttrykk kan bidra til at man føler seg som en del av en gruppe og det kan styrke tilknytningen, sier Rygg.

E-sportlæreren mener at det er viktig at foreldre setter seg inn i kommunikasjonen som foregår i spill. Tonen er nemlig ikke bare positiv.

– Det er viktig at foreldre viser støtte når barn blir utsatt for negative kommentarer i spill. Men det viktigste foreldre kan gjøre er å være i forkant. Man må forberede barna og snakke om at slike hendelser kan oppstå i spill, slik at de er forberedt og kan skjerme seg eller finne løsninger. Det finnes for eksempel en knapp i mange spill som heter «mute» og da stoppes all kommunikasjon med en person som oppfører seg ufint. Noen spill har også muligheter for å rapportere og blokkere spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Snakk også med barna om at det er annerledes å prate på nett enn i virkeligheten fordi man er skjult og mer anonym bak en skjerm. Da er det fortere gjort å si ting som man kanskje ikke ville ha sagt om man stod ansikt til ansikt med den personen, sier Rygg.

Læreren mener også at det er viktig at foreldre engasjerer seg i barnas spillinteresse. Hvis foreldre setter seg inn i gamingen, så vil det styrke forholdet til barna. Dette er en type relasjonsbygging man kan gå glipp av dersom man velger å heller overse eller kritisere interessen til barna.

Fem vanlige uttrykk i spill

Sammen med klassen sin på Arna videregående skole har Sindre Rygg og elevene kommet frem til en liste med vanlige ord og uttrykk i spill.

Du spiller meta. Det betyr at man er god til å tilpasse seg endringer som kommer i et spill. Altså, for hver nye endring som dukker opp i Fortnite når spillutviklerne oppdaterer spillet, så klarer man å tilpasse seg og bruke dette til egen fordel.

Toxicity. Dersom du er en toxic player, så betyr det at du har dårlige holdninger og klager eller syter mye på medspillerne. Dersom noen gjør en feil i spillet, og du klager mye på dem, så er du toxic. Altså, du ødelegger lagsamarbeidet ved å hakke på andre.

Feeding. Kan sammenlignes med å skåre selvmål. At du gjør store feil i spillet som gjør at motstanderne får fordeler av det.

Deffe. Særlig brukt i Counter Strike. Det handler om å desarmere en bombe i spillet. Kan også bety å forsvare et område (redigert 12. juli. 2019).

GGWP. Betyr «good game well played». På samme måte som man tar hverandre i hånden etter en fotballkamp, kan man skrive GGWP for å si takk for seg og vise at man anerkjenner motstanderne.

Lær barn å bygge andre opp

På samme måte som man skal løfte hverandre opp og få frem lagets potensial i en fotballkamp, må man også snakke positivt og bygge opp lagkameratene i spill, mener Rygg.

– Det handler om å ha gode holdninger ovenfor hverandre. Lag som oppnår mye i spill, er avhengig av individer som løfter hverandre. Målet bør være at hver spiller gjør sitt beste. Klart, man kan bli frustrert om det går dårlig i spillet, og da glemmer man kanskje å bygge hverandre opp i prosessen. Men det er viktig å prøve å være positiv og holde sammen uansett resultat, sier Rygg.

Sindre Rygg har også et praktisk tips til foreldre som ønsker å lære mer om ord og uttrykk barna bruker i spill. Hva med å la dem lage en quiz der foreldrene skal prøve å forklare hva ordene betyr?

Foreldrenes ordliste for dataspill

Sammen med noen elever på sjette trinn har vi laget en ordliste over noen vanlige ord og utttrykk som blir brukt i spill.

AFK. Away from keyboard. At man går bort fra skjermen en stund.

Aim. Betyr å sikte med våpen. Man kan ha god aim, dårlig aim.

Baile. Betyr å stikke fra et sted eller rømme fra det. For eksempel om man trenger å komme seg unna fienden.

Banna. Fra det engelske ordet banned. At man er fjernet eller utelukket fra spillet. Ofte brukt i relasjon med noen som jukser eller oppfører seg ufint i spill og blir da kastet ut av spillet.

BRB. Be right back. At man straks kommer tilbake igjen.

Bot. At noen er dårlig i spillet. En bot er en betegnelse for en datastyrt spiller.

Campe. Du bare gjemmer deg på samme stedet hele tiden.

Carrye. Fra det engelske ordet carry. Betyr at du bærer laget ditt og gjør den viktigste innsatsen for at laget vinner.

Default. Det betyr at du er nybegynner. At du har kun på deg den første, gratisdrakta i Fortnite for eksempel.

Ditche. At du dropper å spille med noen. For eksempel at du lovet å spille med noe, men så spiller du med noen andre istedenfor.

EGT. Forkortelse for egentlig.

GG. Good Game. Betyr at det har vært en god runde i spillet og at man takker for seg i spillet.

GLE. Good luck everyone. Når man ønsker alle andre et godt og hyggelig spill.

GLHF. Good luck have fun. Betyr det samme som over.

GL. Good luck. Betyr at man ønsker hverandre hell.

GTG. Got to go. Betyr at man må dra fra spillet.

Hacke. Betyr at man jukser i et spill. Han hacker.

Headshot. Å treffe hodet til motstanderen i spillet.

Healing. I spill har man en søyle opptil hundre prosent som angir hvor mye man tåler av angrep før man dør i spillet. Å heale betyr at man øker denne søylen, at man gir seg selv mer helse.

High- og low ground. Betyr at man enten er på et høyt sted eller lavt sted i spillet. Å være høyt oppe kan gi taktiske fordeler.

Hijacke. Betyr å stjele noe fra motstanderne. Kan også bety å stjele et område som fienden har (redigert 12.juli.2019).

IDC. I don`t care. For å si at man ikke bryr seg. Det bryr jeg meg ikke om.

IDK. I dont know. Hvis noen spør deg om noe og du ikke vet svaret.

Kicke. Du blir sparket (kicket) ut av gruppa/spillet. Banned er mer permanent, kicket er midlertidig, at du ble midlertidig sparket ut av en kamp.

Leave. Betyr å dra fra en kamp.

LMAO. Laughing my ass off. Brukes når man synes noe er morsomt.

LOL. Laugh out loud. Brukes når noe er morsomt.

MA. My ass. Hvis noen sier noe dumt til deg og du vil vise avsky.

MATS. Betyr materialer i et spill, som tømmer, stein, stål osv. Materialer man kan bygge med.

Noob. At man er en nybegynner i spillet og at man ikke er flink i spillet.

OP. Over powered. Brukes om et våpen eller spiller som er ekstremt gode. Mer god enn hva som burde ha vært mulig.

Pushe. Betyr å angripe fienden. Vi må pushe dem.

Rez og revive. Betyr å gjenopplive spillfiguren slik at han eller hun kommer tilbake i kampen igjen.

ROFL. Rolling on floor laughing. Betyr at man synes noe er morsomt.

Shielde. Betyr å beskytte noen når de er under angrep. Å gi dem dekning.

Tier. Brukes i Fornite når man har kjøpt et battle pass. Det betyr at man får fremgang i spillets progresjonssystem og vinner gaver.

WP. Well played. At man sier til noen at de har spilt bra.

Les også:

Har du barn som chatter med andre i spill?

Mindre krangling når foreldrene spiller med barna

Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

 

Bli medlem av Barnevakten