Når er det lov å dele bilder på nett?

Selv om det kan være gøy å dele øyeblikk og minner på sosiale medier, så finnes det en del grunnleggende kjøreregler som alle må forholde seg til.

Foto: Åsa Mikkelsen
Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Det er langt fra fritt frem for å dele video og bilder etter eget ønske på sosiale medier. Det sier Guro Skåltveit, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

– Hvis du skal dele et bilde på sosiale medier eller andre steder, må du ha et samtykke fra den som blir fotografert. Gjelder dette barn, skal i prinsippet foreldrene gi sitt samtykke frem til barnet er i alle fall 13 år. Samtidig er det slik at barna også skal få være med å uttrykke sin mening fra de er små, og jo eldre de blir, desto mer skal deres mening vektlegges, sier Skåltveit.

Må være aktivt samtykke

Et samtykke behøver ikke være skriftlig, men det må være frivillig, sier Skåltveit.

– Det at samtykket er frivillig kan oppfattes altfor bredt. Dersom læreren på foreldremøtet spør alle om det er greit å ta et bilde av barna på leirskolen og publisere det på nett, så holder egentlig ikke dette. Ingen i foreldregruppa ønsker jo å være bremseklossen som rekker opp hånda og sier imot. Da mister man frivilligheten og det er viktig å kunne si ifra på en måte som ikke føles tvunget, sier Skåltveit.

Formålet med bildet må også presiseres. Skal det ut på internett? «Internett» kan være så mangt. På sosiale medier? Er det på en offentlig side, eller i en lukket gruppe? Dette må komme tydelig frem.

– Samtykket må være en tydelig og aktiv handling. Hvis noen sender ut en melding til alle som har vært på en fest eller en klassetur og skriver; «hvis noen vil at jeg ikke skal dele bildet, si ifra innen en uke», er det egentlig det motsatte av et aktivt samtykke. Altså ikke juridisk gyldig, sier Skåltveit.

Selv om barna har tatt et bilde av vennen sin, er det ikke slik at det automatisk er lov å dele det på internett

Portrett og situasjon

Det er ikke alle bilder som krever samtykke for publisering i sosiale medier, og skillet går på hva som er i fokus.

– Hvis du tar bilde av en venn, så krever det et samtykke fra han eller henne. Det samme gjelder for en større vennegjeng som stiller opp til portrettbilder. Men la oss si at du tar et bilde av vennen din foran Monolitten i Oslo, og så dukker det opp noen turister i bakgrunnen. Da trenger man ikke å spørre turistene om tillatelse fordi de ikke er i fokus, sier Skåltveit.

– Situasjonsbilder er det samme. La oss si at du tar bilde av Frognerparken hvor en folkemengde går forbi i bildet. Da er det situasjonen og ikke menneskene som er i fokus. Altså, du behøver ikke å be om samtykke fra alle som er på bildet.

Ingen regel uten unntak, og selv om noe kan vurderes som et situasjonsbilde, må man fortsatt passe på at ingen i bildet blir fremstilt på en uhensiktsmessig måte eller direkte krenket.

– Hvis man bruker strender som eksempel, så kan det være personer der som er lettkledde. De kan føle seg krenket av å bli fotografert, og da er det naturlig at slike bilder ikke blir delt på nett. Alt behøver dessuten ikke å bli publisert i sosiale medier, og i noen tilfeller er det bedre å dele mindre enn mye, sier Skåltveit.

Delt et bilde uten lov?

Man har retten på sin side dersom noen har delt et bilde av deg uten lov. Men hvordan går man frem for å få det fjernet?

– Forsøk først å ta kontakt med den som har delt bildet. Som oftest vil situasjonen bli løst der. Dersom personen nekter, men saken samtidig ikke er sensitiv nok til å involvere politiet, da kan man kontakte Slettmeg.no. De har muligheter for å hjelpe til med å kontakte Facebook og andre sosiale medier for å få bildet fjernet. Er bildedelingen alvorlig og veldig krenkende, kan det være rimelig å anmelde saken til politiet, sier Skåltveit.

Foreldre bør også snakke med barna om hva som er greit og ikke greit å dele på nett, mener Skåltveit.

– Lær barna alltid å spørre om lov før de tar bilder av andre. Og selv om de har tatt et bilde av vennen sin, er det ikke slik at det automatisk er lov å dele det på internett. Barns mobilbruk medfører et betydelig ansvar, og det kan gå galt dersom de ikke lærer seg kjørereglene som gjelder. Barn er ikke alltid klar over konsekvensene, og en niåring kan ta et tullebilde av en venn og sende til en tredjepart, og det kan ende opp med å oppleves ubehagelig for den som ble avbildet, avslutter Skåltveit.

Tenk før du deler

  • Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte
  • Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre
  • Mengde: Del færrest mulig bilder
  • Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lukkede grupper
  • Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere delte bilder med jevne mellomrom
  • Spør alltid barna: Bruk spørsmål som «synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?». Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret

Kilde: Datatilsynet

Bli medlem av Barnevakten