Bruker erfaringer fra skolejobben til å gi tips og råd om nettvett

Barnevakten har 40 foredragsholdere, en av dem er Rima Kiblawi som bor i Sandnes. Hun jobber på en skole og kjenner derfor godt til barn og unges digitale utfordringer.

Barnevakten gir tips og råd til barn, tenåringer, foreldre, lærere og helsepersonell. Et foredrag inkluderer ofte at man i tillegg legger til rette for samtaler mellom barn og voksne i grupper.

Til daglig er Rima Kiblawi er sosialrådgiver og miljøveileder på en ungdomsskole i Sandnes. På kveldstid tar hun oppdrag som foredragsholder i Barnevakten. Selv har hun ett barn i første trinn og ett barn i fjerde trinn.

Rimas arbeid gjør at hun kjenner godt til barns utfordringer både på nettet og utenfor nettet.

– I mitt arbeid har jeg ansvar for det sosialpedagogiske arbeidet på skolen, trygt og godt skolemiljø og oppfølgning av sosiale individuelle opplæringsplaner. Det inngår et tett samarbeid med ulike instanser i kommunen, og de viktigste: foreldrene!

Barnevakten har mange foredrag, Rima forteller at hun konsentrerer seg om foreldreforedrag og UPN, sistnevnte er stammespråk for foredraget «Ung på nett».

I «Ung på nett» møtes ungdommene og foreldrene sammen til kveldsskole og forebygger nettmobbing, hatprat utenforskap og nettovergrep.

Rima er relativt ny som foredragsholder, men har allerede rukket å besøke steder som Klepp, Sandnes, Sviland, Hjelmeland og Randaberg.

– Hva fikk deg til å bli foredragsholder i Barnevakten?

– Jeg var på et foredrag i regi av skolen hvor mine barn går. Da foredraget var ferdig, tenkte jeg: «Dette er bra!». Siden jeg jobber i skolen selv ser jeg hvor mye tid barn og unge bruker på skjerm og sosiale medier. Det er positive sider med den digitale verdenen vi lever i, men jeg får også se baksiden og utfordringene det fører med seg, forteller Rima Kiblawi og fortsetter:

– Vi som jobber i skolen er kanskje de som er mest vitne til alle utfordringene nettlivet fører med seg. Det er for eksempel mange ungdommer som sover lite, de gamer på nettene, langt over leggetid. Mange ungdommer har også veldig lavt selvbilde, jeg tror mye skyldes sosiale medier og at barn blir tidlig eksponert for forhold som barn ikke skal måtte forholde seg til.

– Kan du nevne et spørsmål som barn eller foreldre gjerne stiller deg i forbindelse med foredragene?

– Et spørsmål som ofte går igjen, er: «Jeg får ikke innsyn i telefonene til barna mine, hvordan kan jeg  vite hva som skjer på telefonene deres?»

–  Har noe overrasket deg i arbeidet som foredragsholder?

– Ja, det er hvor lite foreldre vet om hva som foregår i sosiale medier generelt sett, og dernest hvor lite foreldre er pålogget barnas liv på nett.

– Er det noe fra yrket ditt som du får bruk for som foredragsholder?

– Absolutt, det er en kjempestor fordel at jeg har det yrket jeg nå jobber med. Jeg er tett på ungdommene hver dag, og får med meg hvordan deres verden fungerer og hva som engasjerer dem. Jeg opplever at disse erfaringene er nyttige å høre på for noen foresatte som kanskje ikke får så mye innsyn i den delen av verdenen til sine barn. Vi som jobber i skolen vet hva som viktig å videreformidle til foresatte. Vi får med oss veldig mye av hva som skjer i miljøet blant ungdommene, og hvilke utfordringer de utsettes for.

– Har du selv utnyttet foreldreinnstillinger som finnes i del apper eller maskiner?

– Ja, så klart, spesielt på Youtube. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å være årvåken på slike ting. Nå er mine barn fortsatt unge og har heldigvis ikke sosiale medier ennå, men når den tid kommer, vil jeg bruke foreldreinnstillinger.

– Er det negative eller positive forhold i skolen som du ser stammer fra elevenes digitale liv?

– Negative, dessverre. Ungdommer er altfor opptatt av det som skjer på nett, forståelig nok. Veldig mye av deres dialog med medelever, venner og bekjente er via sosiale medier. Alt skjer der. Tiktok og Snap er de applikasjonene ungdommene bruker mest tid på, og der får de med seg mye god underholdning, men også mye barn ikke bør bli eksponert for.

– Hva kan være negativt?

– Jeg ser at appene er meget avhengighetsskapende og eleven ikke klarer å frakoble seg alt i skoletiden. Slik er det på kveldstid også. Ungdommene trenger ikke mobilen verken i skoletiden eller ved leggetid. Det flytter vekk fokuset fra læring og sosial kompetanse på dagtid og den viktige søvnen på kveldstid.