Fem Roblox-spill du kan teste med barna

Bygg og driv en restaurant eller fornøyelsespark med barna. Lek gjemsel, eller løp gjennom noen vanvittige hinderløyper. Her er noen tips til Roblox-spill som du og barna kan spille sammen.

Superpopulære Roblox er ikke bare ett spill, men en plattform som bokstavelig talt gir tilgang til millioner av spill. Litt sånn som Netflix gir tilgang til mange filmer og serier. Blant mylderet av Roblox-spill er det mye gøy og spennende for barna, men også en hel del snålt og rart.

Noen spill inneholder vold, andre kan være skremmende eller laget på en slik måte at man nesten blir tvunget til å bruke ekte penger for å få glede av opplevelsen.

Og bare så det er sagt, selv om Roblox er gratis, er hvert enkelt spill utviklet av brukere på plattformen, og som regel laget på en slik måte at barna får lyst til å bruke ekte penger på å kjøpe digitale gjenstander og «sesongkort» inni spillene.

Vi har funnet frem til fem forslag som kan være et fint startpunkt for foreldre og barn å spille sammen. Slik at man kan få noe innpass i barnas spillverden. Heller ikke disse forslagene er unnlat kjøpemaset som finnes på plattformen, men de har samtidig andre kvaliteter ved seg som er verdt å trekke frem.

Hva trenger du for å komme i gang med Roblox?

Ikke mye. En mobiltelefon og tilgang til internett. Selv om Roblox også kan spilles på PC og Xbox – noe som kan gi mer spillkomfort dersom man ikke trives med små skjermer. Det er gratis å opprette konto på Roblox.

Her kan du også lese mer om Roblox og foreldreinnstillinger på barnas konto.

Bygg og driv en restaurant med barna

Tycoon dreier seg om bygge- og administrasjonsspill. I Restaurant Tycoon 2 skal man bygge og ta hånd om de dagligdagse oppgavene i en restaurant. Det inkluderer grunnleggende oppgaver som å plassere ut gulv, vegger, bord, stoler, kjøkkenbenker, kjøleskap, komfyrer og mer.

Etter hvert kommer gjestene inn og må bordsettes. Deretter må man ta imot bestillinger og kokkelere på kjøkkenet. Når restauranten over tid vokser kan man hyre inn kokker og servitører. Deretter kan man utvide lokalene, oppgradere menyene og mye mer.

Det store plusset med Restaurant Tycoon 2, er at barna kan samarbeide med en venn eller en forelder. Dermed kan man bytte på hvem som står på kjøkkenet og hvem som serverer. Det er en artig veksling der barna lærer å håndtere økonomi og budsjett, samt at de får være kreative med tanke på design og utforming av lokalene.

Man kan riktignok punge ut med ekte penger for å få mer spillvaluta og andre fordeler. Men kjøpepresset er ikke veldig masete i dette spillet.

Lag din egen fornøyelsespark

Theme Park Tycoon 2 ser ut til å være kraftig inspirert av byggespill på PC der man skal lage egne fornøyelsesparker. Til og med navnet er jo «kuppet» fra en kjent serie med PC-spill. Og Roblox-varianten er overhodet ikke en svak sammenligning.

Også her skal man bygge og drive. Målet er å lage en fullverdig fornøyelsespark med forskjellige attraksjoner som karuseller, berg- og dalbaner, matboder og mer. Man må håndtere budsjett og se an gjestenes behov – ettersom man kan lese gjestetilfredshet på forskjellige meningsmålinger. Parken må tilpasses deretter.

I tillegg kan barna «kjøre» karusellene, og leke med design ettersom det er mulig å plassere ut stier, benker, lys, trær, vann og mye mer for å pynte på omgivelsene. Det er også mulig for flere å samarbeide om den samme parken.

Spillet har riktignok kjøpemuligheter, og det er mulig å betale for ulike sesongkort og mer spillvaluta. Men det er ikke overdrevent masete og man får mye spilletid uten å bruke en eneste krone.

Fargerike og spenstige hinderløyper

Obby er en egen sjanger inne på Roblox og dreier seg om å komme seg helskinnet gjennom hinderløyper. Konseptet kan kanskje påstås å være inspirert av spill som Super Mario og andre plattform-spill.

Et eksempel er oMega Obby Parkour 550 Stages! Her skal man balansere over trange passasjer, hoppe fra kule til kule, unngå roterende lasere og sno seg forbi roterende plattformer, stiger og mye mer.

Spillestilen er vanedannende og nesten litt meditativ. Med behagelig bakgrunnsmusikk kan man nyte å mestre det ene nivået etter det neste. Vel, så lenge man ikke faller ned i tomrommet som befinner seg under hinderløypene.

Tegnekonkurranser og gjettelek

For de som ønsker mer tradisjonelle «brettspill» som er inspirert av Ryktet går for eksempel, finnes det også gjette- og tegnespill inne på Roblox. I Guess the drawing! bytter man på hvem som skal tegne ett ord og hvem som skal gjette.

Deltakerne får hint underveis, for eksempel hvor mange bokstaver ordet inneholder, og etter hvert avsløres en og en bokstav.

Man får mest glede av å spille med seriøse spillere, og i og med at det er på nett, kan det jo potensielt dukke opp upassende tegninger som blir tegnet av andre. Men til det finnes det rapporteringsmuligheter dersom barna skulle bli utsatt for upassende innhold.

Det er også et kjøpeelement her og man kan betale robux for å avsløre hint. Men det er ikke noe stort aber å gå glipp av denne «juksemuligheten».

Lek gjemsel i skuffer og skap

Hvem skulle tro at det var så spennende å leke gjemsel i digitalt format? I Mega Hide and Seek! er det nettopp den tradisjonelle barneleken som står på menyen, riktignok med noen artige varianter.

Deltakerne skal altså gjemme seg. Omgivelsene varierer, men det kan være hager, stuer og laboratorier. I tillegg finnes det flere spillmodus, for eksempel med en variant der det er to som leter, eller et modus der alle de som blir fanget blir gjort om til zombier som skal fange resten.

Spillet har noen kjøpemuligheter som øker sannsynligheten for at man blir den som skal lete, utover det går det på omgang hvem som skal gjemme seg og hvem som skal lete.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.