SID 2018

Safer Internet Day 2018

I dag markeres Safer Internet Day i over 120 land over hele verden. Finn ut hvordan du kan følge dagen, engasjere deg og få tips om nyttige ressurser.

Safer Internet Day markeres i februar hvert år av Insafe, som ligger under EU-kommisjonens Safer Internet Program. Tirsdag 6. februar arrangeres Safer Internet Day for 15. gang, og over hele verden markeres dette på ulike måter.

Årets tema er Create, connect and share respect: A better internet starts with you. Fokus er på å oppfordre ulike aktører til å ta sin del av ansvaret for å skape et bedre internett for alle, og spesielt for de yngste brukerne. I tillegg oppfordres alle til å ta del i en felles innsats for å sikre alle en bedre digital opplevelse.

Du kan følge Safer Internet Day på saferinternetday.org, med videoer, tweets og nedlastbare ressurser (på engelsk). Du kan også følge Safer Internet Day på Facebook.

Vis ditt engasjement!

Bruk emneknaggen (hashtag) #SIDNorway2018 og delta i markeringen av Safer Internet Day på sosiale medier.

Internasjonale emneknagger (hashtags) for dagen er #SID2018 og #SaferInternetDay.

Konferanse med Medietilsynet

I Norge er det Medietilsynet som har ansvaret for den offentlige markeringen. På SID-dagen arrangeres det en stor konferanse i Oslo der det er samlet nærmere 200 personer, som fra ulike ståsted og på forskjellige arenaer jobber med og for barn og unge. Barnevakten er selvsagt til stede, og stiller med egen stand.

Tema for årets konferanse er: «Hvordan kan vi hjelpe barn og unge på nett?»

Programmet finner du her

Du kan følg konferansen direkte fra klokken 09.00 til 13.00 på Medietilsynet sine nettsider.

Barn og medier-undersøkelsen

På SID-dagen presenteres også de første tallene fra 2018-versjonen av Medietilsynets store undersøkelse om barn og unges digitale medievaner. Tall om barn og unges opplevelser av mobbing og andre ubehagelige hendelser på nett vil bli lagt frem, samt i hvilken grad barn og unge søker hjelp, og hvem de da går til.

Informasjon om tallene er tilgjengelig Medietilsynet sine nettsider: Få barn og unge ber om hjelp når de opplever noe på ubehagelig på nett

Nyttige ressurser

For dem som ønsker å markere dagen, byr vi på noen nyttige ressurser som kan hjelpe med å sette fokus på å hjelpe barn og unge på nett.

Bufdir: Barn og sosiale medier

Foreldrehverdag.no er en nettressurs fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som er utviklet som et hjelpemiddel til å bli bedre kjent med barnet ditt og deg selv, og som handler om forholdet mellom foreldre og barn.

Les mer om foreldrehverdag.no her

I forkant av Safer Internet Day er en ny artikkel og film om barn og sosiale medier blitt publisert på foreldrehverdag.no. Både artikkel og film gir gode innspill til hvordan man kan veilede og sette grenser for barna sine på en god måte også i det digitale universet.

Du finner artikkelen og filmen her

Foreldreportal i Facebook Safety Centre

For å markere Safer Internet Day vil Facebook gjøre oppmerksom på Familieportalen – en portal hvor foreldre og omsorgspersoner kan finne informasjon om trygg bruk på nett, med tips og ressurser utviklet med eksperter fra hele verden.

Gå til Facebook Foreldreportal

Veiledningshefter fra Medietilsynet

Medietilsynet tilbyr veiledningshefter som gir nyttig informasjon til foreldre om hvordan man kan skape gode skjermvaner hos barn og unge.

«Småbarn og skjermbruk – en god start» er rettet mot foreldre med barn opp til og med seks år, og gir tips til hvordan man kan gi barna en god start på digitale medier.

Les mer og finn ressursene her

«Det er så mye foreldre ikke forstår» gir veiledning til foreldre med barn mellom syv og tolv år – den perioden da barna blir aktive nettbrukere.

Les mer og finn ressursene her

Barnevaktens informasjonshefte for barn

«Vær smart, ta gode valg» er en publikasjon fra Barnevakten utviklet med tanke på å tilby barn et lettlest og lærerikt innblikk i de mange mulighetene og utfordringene i mediehverdagen. Målgruppen er barn på mellomtrinnet i grunnskolen, 5.-7.klasse, men heftet kan også være nyttig for yngre og eldre barn.

Du kan laste ned heftet her

Barnevaktens informasjonshefte for foreldre

I «Gode råd og nyttige verktøy» finner du informasjon og tips om internett, mobiltelefon, spill, tv og film, og vi har også satt fokus på digital mobbing. Her finnes konkrete og aktuelle innspill til samtale voksne imellom, og også til samtale mellom foreldre og barn.

Du kan laste ned heftet her

Flere ressurser

Du finner flere gode ressurser innen ulike tema i vår oversikt.