Emne: Ressurser

Hvordan sette opp Ipad og Iphone for barn

Foreldre kan gjøre Ipad og Iphone tryggere for barn ved å velge gode innstillinger. Det kan hindre at barn kjøper innhold uten foreldres tillatelse, laster ned uegnede apper og spill og besøker nettsider som de ikke skal.  Men helt vanntett er ikke systemet.

Startside: Alt foreldre bør vite om Youtube

FORELDRE: Youtube har en enorm innflytelse blant barn og unge, både positivt og negativt. Her viser vi hvordan foreldre kan redusere risikoen for at barna utsettes for skadelig innhold og uønsket reklame.

Lær barna nettvett med Medietilsynets nettspill

Start tidlig med å bygge opp barnets digitale kompetanse innen nettvett. Medietilsynet har laget et spill som rolig tar deg og barnet med gjennom en del digitale utfordringer. Spillet er laget for 1.-4. klassetrinn.

Lær barna nøytral søking på nettet

Det er umulig å få helt nøytrale søkeresultater på nettet, men enkelte grep kan gjøre søkingen litt mindre påvirket av markedskrefter og persontilpassede algoritmer.

Skolene må skjule skadelig innhold på barnas skjermer

Barn skal slippe å se porno, selvmord og skremmende innhold på maskinene som de låner av skolen. Foreldre kan nå kreve fortgang i den lokale skolen, med både stortingsvedtak og Utdanningsdirektoratets ferske veiledningshefte i hånden.

Oppdager barna snikreklamen?

FIN ØVELSE PÅ SKOLEN ELLER HJEMME: Skjult reklame er vanskelig å oppdage selv for voksne. Hva med å se en film sammen med barna der dere forsøker å gjette hva som er reklame? Slik lærer de at de blir snikpåvirket.

Løgner spres i rekordfart i sosiale medier

Bøteleggelse for å gå med utenlandsk flagg på 17. mai! Livsfarlige blekkspruter i badevannet vårt! Stadig flere oppdiktede historier forkler seg som troverdig informasjon i sosiale medier. Så hvordan lærer man barn å skille fakta fra usannheter?

Hvordan samtale med barn om nett og spill

SAMTALEOPPLEGG FOR VOKSNE OG BARN: Gi barna større motstandsdyktighet mot ytre press, mobbing og problemspilling. Se først filmen og last så ned tilhørende samtalespørsmål. Passer for foreldre, lærere FAU og andre.

Det er DU som bestemmer

Video fra Dubestemmer med flott og nyttig sang som kan brukes mot de yngste barna som et utgangspunkt for refleksjon rundt bilder og bildedeling.

Slik lærer du barna kildekritikk

Man skal ikke tro på alt man ser på internett eller får av meldinger på telefonen. Her er noen tips og historier som du kan bruke for å lære barna kildekritikk.

Hvordan finne lesestoff til barna

E-bok på mobilen kan være et alternativ til spill når barna venter på bussen. Og skal nettbrettet bort fra sengen, kan det være fint med en papirbok på puten.

Tips politiet på nett

Anmeldelser og tips: Hvordan varsler man politiet om barn som er blitt utsatt for noe ulovlig på nettet? Se lenkene under.

Dette må du vite om aldersgrenser

Film, tv, spill, apper og sosiale medier. De fleste medieprodukter og tjenester har aldersanbefalinger eller aldersgrenser som alle bør ha et bevisst forhold til. Men det er ikke alltid like lett å orientere seg. Her får du en oversikt, samt lenker til nyttige ressurser.

Bok om de unges digitale dannelse

Det danske «Medierådet for barn og unge» har utgitt en bok med tittelen «Unges digitale dannelse». Foreldre kan gjøre lurt i å holde seg oppdatert med slike bøker.

Spiller du for mye?

Spillsnakk.no gir hjelp til problemspillere og spillavhengige. Et av hjelpemidlene er en test.

Nye veiledere for merking av reklame på sosiale medier

Forbrukerombudet og Medietilsynet har utarbeidet veiledere for hvordan man på lovlig vis kan legge ut reklame i sosiale medier. Samtidig foreslås merking som gjør det lettere å identifisere reklame, produktplassering og sponsing.

Psykologi for barn

Gyldendals bokserie «Psykologi for barn» tilbyr korte historier som gjør det lettere å snakke med barn om ting de opplever som vanskelig. To av bøkene tar for seg barns skjermbruk.

Snakkommobbing – en chattetjeneste for barn om unge

Høsten 2015 startet Blå Kors Snakkommobbing.no, en chattetjeneste der barn og unge kan prate trygt og anonymt med voksne om mobbing. Siden da har pågangen vært stor, og mange har fått snakket ut om vonde opplevelser.

Mobil-lappen gjør barna digitalt tryggere

En ny tjeneste fra Telenor skal gjøre det tryggere og enklere for norske barn å ta i bruk sin første mobiltelefon. Mobil-lappen er en leken øvelse laget for barn mellom 8-11 år som enten har eller ønsker seg egen mobil.

NRK Skole

NRK Skole byr på et attraktivt og brukervennlig lyd- og videobibliotek. På nettsidene finner du lærerike klipp, fordelt etter tema og mål i skolens læreplan.

Skjermvett begynner på dag én!

En veileder som gir småbarnsforeldre råd om de aller yngste barnas skjermbruk. Heftet «Småbarn og skjermbruk – en god start» tilbyr foresatte med barn i alderen 0-6 år råd og tips til å treffe gode valg for sin familie når det gjelder bruk av skjermer. For skjermvett begynner på dag én!

Foreldreveileder om barn og dataspill

Her er god veiledning til foreldre om ulike sjangre innen dataspill, aldersmerking og veiledning til foreldreinnstillinger av spillkonsoller, smarttelefoner og nettbrett.

Enki

I spillet Enki reiser barna mellom fiksjonelle planeter og lærer fra fagområdene engelsk, matematikk og naturfag. Vi har sett spillet i aksjon, både til hjemmebruk og i klasserommet.

Skolekino.no – med kinosalen som klasserom

Det er mange grunner til å vise film i skolen. Blant annet handler det om å øke barnas mediekompetanse, og måloppnåelse i skolens læreplan. På skolekino.no kan man finne veiledning og pedagogiske opplegg til aktuelle filmer.