Se opptak fra Safer Internet Day i Bergen og Oslo

Hvordan kan internett bli et godt sted å være for barn og unge? "Safer Internet Day" arrangerte gratis seminar i Oslo og Bergen i starten av februar 2019. Aldersgrenser, mobbing og nakenbilder var blant temaene i Bergen hvor Barnevakten var medarrangør.

(Er du på jakt etter Safer Internet Day 2021? Se her.)

Her er informasjon fra 2019:

  • Oslo: Opptak fra seminaret her (Medietilsynets nettside) og her (Medietilsynets Facebook-side).
  • Bergen: Opptak fra seminaret her (Barnevaktens Facebook-side).

«Safer Internet day» arrangeres i 120 land hvert eneste år, hensikten er å spre informasjon om hvordan gjøre nettet tryggere og bedre for barn og unge. I Norge er det flere arrangementer. I Bergen var Barnevakten og Mobbeombudet i Hordaland verter 7. februar 2019, i Litteraturhuset, Østre Skostredet 5. – 7.

Halvdagsseminaret i Bergen var åpent og gratis for alle som meldte seg på. Programmet var særlig relevant for foreldre og ansatte i skole og helsetjenestene, men passet også for politikere, næringslivet, forskere og andre. Temaet var: «Hvordan kan internett bli et godt sted å være for barn og unge?»

Program Bergen

Kl. 08.30 – 09.00

Dørene åpner og frokost serveres

Kl. 9.00 – 9.45

Hvordan oppnå inkluderende oppvekstvilkår uten mobbing, -også på nett?

Skolebyråden i Bergen, Roger Valhammer (Ap) innleder med utgangspunkt i planen Skyfritt som er Bergen kommunes nye handlingsplan mot mobbing. Mobbeombud Mari-Kristine Morberg og faglig leder i Barnevakten Kjellaug Tonheim Tønnesen kommenterer tiltakene som er presentert i planen.

Kl. 9.50 – 10.10
Barn på sosiale medier:  Aldersgrenser, modenhet og ansvar.
Direktør i Medietilsynet Mari Velsand presenterer oppdaterte fakta og gir råd om aldersgrenser.
Kl. 10.15 – 11.00

“Hvis du liker meg, må du dele et bilde”.
Presentasjon av Redd Barna sin nye rapport om ungdom, nakenbilder og delekultur av rådgiver Kaja Hegg. «Hva tenker vi om dette og hva kan vi gjøre?» Ungdom fra Røde Kors Ungdom Bergen kommenterer innholdet i rapporten.

Kl. 11.00 – 11.30

Dialog og oppsummering

Kl. 11.30

Slutt

Mer informasjon om Safer Internet Day

Safer Internet Day markeres i februar hvert år av Insafe, som ligger under EU-kommisjonens Safer Internet Program. I år arrangeres dagen for 16. gang, og over hele verden markeres dette på ulike måter.

Du kan følge Safer Internet Day på saferinternetday.org, med videoer, tweets og nedlastbare ressurser (på engelsk). Du kan også følge Safer Internet Day på Facebook.

Du finner mange tips og råd på Barnevaktens sider, start gjerne med denne oversikten over ressurser. Eller bruk søkefeltet og menyknappene.