Foto: Shutterstock

Vær de kjipe foreldrene som sier nei til dataspill

Noen spill passer overhode ikke for ditt barn. Ikke vær redd for å si nei.

Å kunne si nei til barna iblant er en viktig del av det å være forelder. Et skuffet ansikt og motargumenter kan bli resultatet, noe vi allikevel må tåle å stå i fordi vi tross alt vet og ønsker det beste for barna.

Kris Munthe er spillanmelder i Barnevakten.

Når datteren min spør om å få se den skumle filmen på Netflix, vet jeg at konsekvensen kan bli at hun blir redd og får problemer med å sove på nattestid. Som forelder er det min oppgave å prøve å fange opp de aspektene som hun ikke selv klarer å se. Om enn hvor sterkt ønsket hennes måtte være for å se akkurat den filmen.

Jeg elsker fortsatt dataspill selv etter å ha passert tretti og litt til. Det er fortsatt en betydningsfull hobby som gir meg glede og jeg kan relatere til den gleden som mange barn har av spill.

96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter i alderen 9-18 år spiller spill, for eksempel på PC, Playstation, mobil og nettbrett, ifølge «Barn og medier 2018».

Så dette kan kanskje kalles Norges mest utbredte hobby i antall deltakere?

Skrekkeksemplene

Som spillanmelder i Barnevakten får jeg muligheten til å vurdere mange av de store spillene som blir utgitt hvert år. Det er mange fine spill, men også noen med innhold som overhode ikke passer for barn.

Når jeg ser i et spill at hovedpersonen gjemmer seg under en sykehusseng mens terrorister skyter hjelpeløse pasienter og like etter likviderer en uskyldig folkemengde, setter det litt av et støkk i meg. For ikke å nevne et spill der man torturerer et menneske ved å feste elektroder og så dunker hodet under vann.

Det bør være nokså håndgripelig og forståelig for enhver at slike dataspill ikke egner seg for barn. Noen tall viser at gjennomsnittsalderen på en som spiller dataspill er over 30 år, og det sier noe om at det absolutt produseres spill der voksne, og ikke barn er målgruppen.

Niåringer spiller spill med 18-årsgrense

Hvor mange barn spiller spill med aldersgrense 18 år? Med utgangspunkt i barn som sier de spiller spill: 25 prosent av barna i alderen 9 – 11 år og 52 prosent av barn i alderen 12 til 14 år sier at de har spilt spill med aldersgrense på 18 år, ifølge undersøkelsen Barn og Medier – 2018.

Vurdert optimistisk er det jo en god del foreldre som er gode på å følge aldersanbefalinger på spill, men også en betydelig mengde som ikke gjør det.

Som en følge setter det også andre foreldre i knipe, og flere synes at det er vanskelig å nekte eget barn å spille et spill med høyere aldersanbefaling når andre barn får lov.

Vi er naturlig opptatt av at barna spiser sunt, har gode vaner og er fysisk aktive i større eller mindre grad. Vi burde være minst like opptatt av barnas utvikling, forming av personlighet og hvilke verdier de tar til seg. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Spill kan påvirke barn

Det er svakt med forskning som sier noe om at barn blir direkte skadet av voldelige spill, selv om de lærde til en viss grad strides om emnet. Allikevel er det vanskelig å tro at det vi ser og opplever ikke påvirker oss, om enn bare på et subjektivt nivå som er vanskelig å måle fra et forskningsmessig standpunkt.

«Mediene opptar en stor del av dagen vår, og det er klart de påvirker oss. Men det er ikke så lett å si nøyaktig hvordan», mener professor Helge Østbye ved Universitetet i Bergen.

Tenk selv hvordan en film har rørt deg til tårer eller har fått deg til å se verden på en litt annen måte enn før. Eller at man blir overbevist av en reklamesnutt om at det ene produktet er bedre enn det andre.

I spill ser man ikke bare på handlingene, man er med på å utføre dem. Majoriteten vil jo uansett kunne skille fiksjon fra virkelighet.

Legg til rette for barns utvikling

Som foreldre ønsker vi at barna våre skal føle godt om seg selv og behandle de i omgivelsene sine med empati. Det finnes uendelig mange spill som formidler vakre verdener og nydelige historier der man tar gode valg og hjelper personer i spillet. Det finnes superhelter og gode forbilder i spill på samme måte som i bøker og film.

Det er for eksempel vanskelig å ikke bli imponert av Super Mario sin drivkraft og pågangsmot der han stadig hjelper andre og forsøker å redde prinsessen. Eller i et spill for en eldre målgruppe, der en modig heltinne i spillet Horizon Zero Dawn, gjør alt hun kan for å redde andre på sin vei, og til slutt, holder hele verdens skjebne i sin hånd.

Dette er spillfigurer man kan bli inspirert av og som til og med kan være forbilder i eget liv.

Aldersgrenser hjelper deg å ta gode beslutninger

Det er spillutviklerne i samarbeid med PEGI som setter aldersanbefalinger på spill i Europa og her til lands. De som lager spillene er velvillig med i denne prosessen og støtter opp om denne ordningen.

Aldersanbefalinger på spill dreier seg altså ikke om en sur tante på et hjørnekontor som har lyst til å nekte barn å ha det gøy. Det dreier seg heller om innhold i spill som ikke egner seg for barn. Det kan være elementer som kan skremme barn, som er voldelig og ekkelt, med ufint språk og seksuelt innhold.

Vi i Barnevakten opplever aldersanbefalingene som relevante og gode målepinner selv om vi også anbefaler foreldre å tenke selv og faktisk sette seg inn i hva spillene handler om. Det kan være et raskt søk på internett, at man ser på en reklamefilm av spillet, leser en anmeldelse eller til og med prøver spillet litt selv før barna får lov.

Press om å gi etter?

Til deg som synes at det er vanskelig å overholde aldersgrensene. Enten fordi barnet spør og ønsker seg et spill veldig, eller fordi det er mye press fordi andre får lov, har jeg noen råd.

Finn gode alternativer. 70 prosent av alle spill som ble gitt ut i 2017 hadde aldersanbefaling fra 12 år eller yngre. Halvparten av alle spill totalt sett hadde merkingen 7 eller 3 år.

Det finnes altså mye å velge fra.

Snakk med andre foreldre. Du er neppe den eneste som er opptatt av å holde igjen på aldersanbefalinger. Det er lettere å holde igjen når flere i foreldregruppa er enig, eller i det minste har noen gode løsninger.

Redd for at poden skal havne utenfor i vennegruppa? Går det an å finne andre spill som barna kan møtes i, selv om noen tillater barna sine å spille et spill og du ikke ønsker å gjøre det.

Bruk gjerne spillanmeldelsene på Barnevakten sine nettsider for å få mer innsikt i hva spillene handler om og hva de inneholder. Her finner du også mange gode tips og alternativer til spill.

Og ikke minst. Følg magefølelsen når den sier at et spill ikke passer for ditt barn. Noen ganger er det best å vente til barna blir større.

 

Bli medlem av Barnevakten