Roblox med ny foreldrekontroll, luk bort spill etter alder

I en fersk oppdatering har Roblox innlemmet aldersgrenser på spillene som finnes på plattformen. Foreldre kan nå luke bort spill etter alder. Men løsningen er ikke feilfri.

Roblox er en av de mest populære spill-plattformene, og på samme måte som Netflix er et sted med mange filmer og serier, er Roblox et sted med mange brukergenerte spill. Det finnes bokstavelig talt millioner av spill å velge fra på plattformen. Og kontrastene er store, hvor man i den ene enden finner spill der man skal lage mat på en restaurant, og i den andre, skyte zombier.

Frem til nå har foreldre hatt mulighet for å luke bort uegna spill gjennom en foreldreinnstilling som heter «account restrictions». Denne finnes fortsatt, men man kan nå også velge en annen løsning.

Ulempen med «account restrictions» er at barna kun får tilgang til spill som Roblox har valgt ut i en liste, og chat blir skrudd av helt slik at barna ikke kan prate med vennene sine. Det innebærer også at haugevis av spill som ikke inneholder vold, blir stengt fordi de ikke er med på Roblox sin liste over tillatte spill.

Tidligere var det umulig å se hvilken målgruppe de ulike Roblox-spillene egnet seg for. Roblox har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI i Google Play og 12+ år i App store, men mange av spillene på plattformen er laget også for andre målgrupper.

Dette har Roblox gjort noe med ved å innlemme egne aldersgrenser på spillene som finnes på plattformen. Disse er:

 • Alle aldre: Innholdet i disse spillene egner seg for alle aldre. Kan inneholde sjelden, mild vold og litt realistisk blod
 • 9+ år: Innholdet egner seg fra 9 år. Kan inneholde hyppig, mild vold, og mengder med lite realistisk blod
 • 13+: Innholdet egner seg fra 13 år. Kan inneholde hyppig moderat vold, og lite realistisk blod

For hvert alderstrinn øker altså voldsintensiteten og mengden med blod som er tillatt i spill. De forskjellige spillene vil også vise tilsvarende aldersikon på infosiden, slik at det blir enklere å vite hvem spillet ikke egner seg for. Samtidig får foreldre nå enda en aldersgrense å forholde seg til, i tillegg til den som står oppgitt i app-butikken.

I eksempelet under, står det «all ages» i infoboksen. Ikke alle spill har fått en slik aldersgrense ennå.

Med de nye foreldreinnstillingene kan foresatte låse Roblox slik at barna kun får tilgang til spill innenfor valgt alderskategori. I teorien vil også spill som er beregnet for eldre barn dukke opp i søketreff, men det vil ikke være mulig å spille disse.

Samtidig erfarer vi at løsningen til Roblox har mangler. Selv med det strengeste alternativet får man fortsatt tilgang til skrekk- og skytespill som definitivt ikke egner seg for alle aldre. Se eksempelet under.

Det kan tolkes som om det nye systemet til Roblox fortsatt er i en tidlig fase og under utvikling. I tillegg er det verdt å huske på at det bokstavelig talt finnes millioner av spill å holde styr på, så hvordan Roblox skal løse dette rent praktisk, gjenstår å se.

Man kan heller ikke enkelt forstå hvordan systemet for å angi aldersgrenser på de ulike spillene fungerer. Er det Roblox som setter aldersgrenser for hvert spill sentralt, eller må hver enkelt bruker som lager spill på plattformen selv bestemme dette?

Sistnevnte er antageligvis mest sannsynlig da Roblox neppe har mulighet for å gjennomgå hvert enkelt spill en etter en. Hvem som helst kan lage spill på plattformen, og antallet spill som finnes nå er allerede svimlende høyt. Antageligvis strømmer det inn nye spill som blir laget nesten kontinuerlig.

Som bruker kan man også rapportere spill til Roblox. Her kan det tenkes at det blir en slags selvjustis hvor de som lager spill kan bli rapportert inn dersom de oppgir uriktig aldersklassifisering på spillet sitt.

En utfordring er så klart at det stadig strømmer til med nytt innhold, og som forelder kan man ikke være sikker på at barna ikke vil kommer over spill som inneholder vold og uegnet innhold.

Her finner du den nye foreldrekontrollen:

 1. Logg inn på Roblox i app eller i en nettlesere på en PC for eksempel
 2. Trykk på tannhjulet (innstillinger)
 3. Velg «parental controls»
 4. Velg ønsket alder under «allowed experiences»
 5. Ved å deretter velge «parent pin» kan du angi en firesifret kode slik at barna ikke får endret på innstillingene i etterkant

Account restrictions:

Den gamle løsningen med foreldrekontroll eksisterer fortsatt. Her finner du denne:

 1. Logg inn på Roblox i app eller i en nettlesere på en PC for eksempel
 2. Trykk på tannhjulet (innstillinger)
 3. Velg «privacy»
 4. Skru på «account restrictions»

Dette vil slå av chattemuligheter i spillet, og kun gi tilgang til spill som er valgt ut av Roblox.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.