Roblox med foreldrekontroll, luk bort spill etter alder

Roblox har innlemmet aldersgrenser på spillene som finnes på plattformen. Foreldre kan luke bort spill etter alder og egnethet.

Roblox er en av de mest populære spill-plattformene, og på samme måte som Netflix er et sted med mange filmer og serier, er Roblox et sted med mange brukergenerte spill. Det finnes bokstavelig talt millioner av spill å velge fra på plattformen. Og kontrastene er store, hvor man i den ene enden finner spill der man skal lage mat på en restaurant, og i den andre, skyte zombier.

Frem til nå har foreldre hatt mulighet for å luke bort uegna spill gjennom en foreldreinnstilling som heter «account restrictions». Denne finnes fortsatt, men man kan nå også velge en annen løsning.

Ulempen med «account restrictions» er at barna kun får tilgang til spill som Roblox har valgt ut i en liste, og chat blir tatt bort slik at barna ikke kan prate med vennene sine. Det innebærer også at haugevis av spill som ikke inneholder vold, blir stengt fordi de ikke er med på Roblox sin liste over tillatte spill.

Tidligere var det umulig å se hvilken målgruppe de ulike Roblox-spillene egnet seg for. Roblox har samtidig fått anbefalt aldersgrense «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play og 12+ år i App store, men mange av spillene på plattformen er laget for et bredt utvalg av ulike målgrupper.

Dette har Roblox gjort noe med ved å innlemme egne aldersgrenser på spillene som finnes på plattformen. Disse er (beskrivelsene under er laget av Roblox, oversatt til norsk av oss):

 • Alle aldre: Innholdet i disse spillene egner seg for alle aldre. Kan inneholde sjelden, mild vold og litt realistisk blod
 • 9+ år: Innholdet kan egne seg fra 9 år. Kan inneholde hyppig, mild vold, og mengder med lite realistisk blod
 • 13+: Innholdet kan egne seg fra 13 år. Kan inneholde hyppig moderat vold, gambling, frekk humor og lite realistisk blod
 • 17+ år: Inneholdet kan egne seg fra 17+ år. Kan inneholde bruk av alkohol, gambling, moderat vold, realistisk blod, romantikk og frekk humor.

For å få tilgang til innhold som er ment fra 17+ år, må man verifisere alderen sin inne på Roblox. Det krever at man laster opp bilde av godkjent ID (førerkort, pass og så videre) og filmer ansiktet sitt.  For å få tilgang til stemmechat må man også verifisere alderen sin og at man er over 13 år.

Sterkere inntrykk

For hvert alderstrinn øker altså voldsintensiteten og mengden med blod som er tillatt i spill. De forskjellige spillene vil også vise tilsvarende aldersikon på infosiden, slik at det blir enklere å vite hvem spillet ikke egner seg for. Foreldre får altså enda en aldersgrense å forholde seg til, i tillegg til den som står oppgitt i app-butikken.

I eksempelet under, står det «all ages» i infoboksen. Ikke alle spill har fått en slik aldersgrense ennå.

Med foreldreinnstillingene kan foresatte låse Roblox slik at barna kun får tilgang til spill innenfor valgt alderskategori. I teorien vil også spill som er beregnet for eldre barn dukke opp i søketreff, men det vil ikke være mulig å spille disse.

Det er de som lager spill og som skal publisere disse på Roblox som må fylle ut et skjema og krysse av på hvilke elementer spillet inneholder. For eksempel om spillet inneholder vold/blod, og hvor intens/realistisk denne volden er. Spillet blir så gitt en aldersmerking når utvikleren har fylt ut skjemaet.

Spillutvikleren må ikke fylle ut et slikt skjema. Da blir spillet låst for tilgang som om det skulle ha fått en aldersmerking på 13+ år.

Som bruker kan man også rapportere spill til Roblox. Her kan det tenkes at det blir en slags selvjustis hvor de som lager spill kan bli rapportert inn dersom de oppgir uriktig aldersklassifisering på spillet sitt.

En utfordring er så klart at det stadig strømmer til med nytt innhold, og som forelder kan man ikke være sikker på at barna ikke vil kommer over spill som inneholder vold og uegnet innhold.

Her finner du den nye foreldrekontrollen:

 1. Logg inn på Roblox i app eller i en nettlesere på en PC for eksempel
 2. Trykk på tannhjulet (innstillinger)
 3. Velg «parental controls»
 4. Velg ønsket alder under «allowed experiences»
 5. Ved å deretter velge «parent pin» kan du angi en firesifret kode slik at barna ikke får endret på innstillingene i etterkant

Account restrictions:

Den gamle løsningen med foreldrekontroll eksisterer fortsatt. Her finner du denne:

 1. Logg inn på Roblox i app eller i en nettlesere på en PC for eksempel
 2. Trykk på tannhjulet (innstillinger)
 3. Velg «privacy»
 4. Skru på «account restrictions»

Dette vil slå av chattemuligheter i spillet, og kun gi tilgang til spill som er valgt ut av Roblox.

Verifisering av konto:

For å bruke stemmechat må man verifisere at man er over 13 år. Det krever at man laster opp bilde av godkjent ID, og tar en selfie-video av seg selv, sannsynligvis for at ID-bildet og bildet tatt med kameraet stemmer overens. Kanskje for å unngå at barn bruker andres ID uten tillatelse  og uten at de er tilstede.

Roblox har også en egen kategori for de som er 17+ år. Her må man også verifisere ID som nevnt over for å få tilgang til denne type spill. Vi har testet prosessen med å laste opp bilde av førerkort. Der kunne vi også legge en liten lapp over personnummeret (for å unngå å dele akkurat denne sensitive informasjonen). ID ble allikevel godkjent.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. september. 2022 og er blitt oppdatert senere)