
Dansk selskap lager alternativ digital skoleløsning
I Danmark er Googles skoleløsning i dagens utgave forbudt fordi den tapper informasjon fra elevene. Et dansk selskap er i ferd med å lage en skoleløsning som et alternativ til gigantene Microsoft, Apple og Google.
En digital skoleløsning må gi elevene apper som gjør at de kan skrive, regne, lage presentasjoner, samarbeide og så videre. I tillegg må personvernet være på plass. Skoleløsninger må også være trygge med innholdsfilter.
Googles skoleløsning er i praksis forbudt i Danmark etter at det danske datatilsynet fant ut at Google sanker inn opplysninger fra elevene.
Som i Norge er det kommunene som er skoleeiere og som har ansvaret for de digitale tjenestene som elevene benytter. Danske kommuner mener at det er bare ubetydelige opplysninger som Google samler inn og at politikerne derfor bør endre lovene slik at ikke tusener av elever står uten datatilbud høsten 2024.
Utvikler skoleløsning med åpen kildekode
Midt i dette kaoset finnes det to danske selskaper som utvikler en alternativ skoleløsning. Den er basert på åpen kildekode slik at datakyndige kan sjekke hva systemet gjør.
«Skoleevene må få tryggheten tilbake», dette er overskriften på nettstedet til skoleløsningen OScampus.
Denne skoleløsningen er et samarbeid mellom selskapene Magenta og Semaphor som i 20 år har levert dataløsninger til offentlig sektor. Selskapene har hatt samtaler med danskenes kommuneorganisasjon, men kommunene foretrekker at politikerne endrer lovverket slik at Googles løsning igjen blir lovlig.
OScampus foreligger kun i en prototype i dag og utviklingen er lagt på is i påvente av hva som skjer med Googles løsning og om kommunene er villige til å betale for OScampus.
Microsoft, Google og Apple
Skoleløsningene som benyttes i Norge og Danmark, og i mange andre land, er levert av enten Google, Apple eller Microsoft. Googles løsning tar utgangspunkt i ganske enkle elevmaskiner som først og fremst brukes til å koble seg opp til Google skytjenester, slike maskiner heter Chromebook.
Skoleløsningen OScampus kan kjøres fra PC-er, Macer samt datamaskiner av typen Chromebook. Barnevakten kjenner ikke til kvaliteten på OScampus, vi kjenner heller ikke selskapene som står bak, men det at OScampus utvikles, betyr at det er ikke alt for langt unna at det kan komme skandinaviske alternativer til de globale selskapene.
Kritikken mot de globale løsningene har gjerne vært at kontraktene er for kompliserte og at det er uheldig at elevene knyttes sterkt til merkevarer som ellers lever av å samle inn personopplysninger.
I en video fra 2022 forklarer gründerne bak OScampus hva deres løsning går ut på. Den gangen ble løsningen kalt Classroom+.