Discord har lansert nye foreldreinnstillinger

Få oversikt over hvem barna chatter med på Discord, hvilke servere de deltar i og nye venneforespørsler.

Discord er en chatteplattform som retter seg spesielt mot de som spiller dataspill. Her kan man chatte privat en-til-en, i grupper og i store chatterom (servere) med flere millioner brukere. Omtrent 6 av 10 gutter i alderen 12 – 18 år bruker denne appen. Og blant jenter 12 – 14 år, er det 2 av 10 som bruker appen (Barn og Medier, 2022).

Med risiko for å komme i kontakt med fremmede, eller at unge oppsøker servere med pornografisk innhold og andre fora som kan være problematisk, kan det være relevant for foreldre å få mer oversikt over tenåringens bruk av Discord.

I fjor høst lanserte Discord endelig nye foreldreinnstillinger for å koble en forelders Discord-bruker til tenåringens Discord-bruker. Begge, både foreldre og barn, må altså opprette en Discord-konto for at dette skal fungere.

Og som forelder kan man enkelt laste ned appen og gjøre dette på egen mobiltelefon, eller på en datamaskin. Når kontoene er koblet opp mot hverandre kan man som forelder:

 • Se venner som barna nylig har lagt til på Discord
 • Navn på servere som barna blir med i eller deltar i
 • Se brukernavn på personer som barna har sendt meldinger til privat eller i gruppechat

Foreldre kan ikke:

 • Se innholdet i barnas meldinger
 • Overstyre barnas mulighet til å fjerne foreldrestyring

Slik kommer du i gang

Aller først må altså barna og du ha en hver sin Discord-bruker. Merk: Det er trettenårsgrense og krav om foresattes samtykke, for at noen under 18 år kan ha en Discord-konto.

Deretter går du til innstillinger og velger «familiesenter» (eller «family center» om appen har angitt engelsk som språk). Dette må du gjøre på barnas Discord-bruker.

Deretter dukker det opp en QR-kode som du som forelder må skanne med din mobiltelefon. Her må du ha Discord-appen installert på din mobiltelefon, og du må være logget på med din bruker.

Det vil så dukke opp en invitasjon til å knytte kontoene til forelder og barn sammen. Denne må tenåringen godta inn på sin Discord-bruker ved å gå til innstillinger og «familiesenter».

Nå er disse to kontoene koblet sammen, og du som forelder kan trykke deg inn på innstillinger og «familiesenter» på din Discord-bruker for å få oversikt.

Hva er det foreldreinnstillingene ikke dekker?

Selv om foreldreinnstillingene til Discord kan gi mer oversikt over barnas bruk av appen, så er det en rekke områder de ikke hjelper på.

 • Man kan ikke overstyre barnas muligheter til å sende eller motta nye venneforespørsler
 • Man kan ikke forhindre barna fra å bli medlemmer av servere med innhold som kan være problematisk
 • Det kan dukke opp meldinger som inneholder bilder og video som er grove, trakasserende og mer
 • Foreldreinnstillinger kan også gi falsk trygghet om ikke man samtaler med barna om trygg bruk av appen
 • Barna kan når som helst slå av foreldrestyringen
 • Man kan heller ikke velge andre personverninnstillinger- og sikkerhetsinnstillinger på vegne av barna
 • Barna kan opprette en sekundærkonto som ikke har tilsyn av foreldre

Les også:

(Alle foto: skjermdumper fra Discord)


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.