Discord

iOS (Apple)/Android (Google)/PC/Mac/Linux. Brukervilkårene til utvikleren krever at man er tretten år for å bruke Discord.

ANMELDELSE: Discord er en populær tjeneste som gjør det enkelt å chatte med venner når man skal spille dataspill. Her finner man ulike kommunikasjonsmuligheter, og det er flere tilpasningsmuligheter å ta i bruk. Barnevakten anbefaler foreldre å sette seg inn i tjenesten før barna eventuelt får lov til å bruke Discord.

Discord vokser i popularitet med over hundre millioner brukere på verdensbasis og er blitt manges favorittkanal for kommunikasjon i dataspill.

Tjenesten finnes gratis som app til smarttelefoner og nettbrett, i tillegg til program for PC, Linux og Mac. Discord har lignende funksjoner som andre sosiale medier, og man kan kommunisere via tekst, stemme- og videochat.

I samtaler er det også mulig å dele uttrykkikoner, filer (for eksempel bilde og video) og «GIF». En GIF er en kort videosnutt som blir repetert avspilt.

Med et abonnement får man også tilgang til Discord Nitro. Man kan da spille en del spill gratis, får tilgang til bedre kvalitet på videochat, flere GIFs, større opplastningskapasitet og mer.

I praksis fungerer Discord som en app eller et program som kjører i bakgrunnen mens man spiller dataspill. Fordelen med Discord er at programmet bruker mindre datakraft enn andre programmer for nettkommunikasjon. Dette er viktig fordi spill trenger stor datakraft i seg selv.

Discord byr altså på en enkel måte for brukere å snakke sammen mens de spiller spill som Fortnite, Apex Legends, Minecraft og Overwatch. I tillegg til muligheten til å delta i chat en-til-en, kan man også opprette gruppechat og eventuelt bli med i lukkede eller åpne, offentlige forum (servere).

Discord

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/PC/Mac/Linux.
Kategori: Sosiale medier/spillchat
Utvikler: Discord, Inc.

Servere er nettsamfunn, eller offentlige grupper som man kan delta i på Discord.

Ofte er disse sentrert på tema, spill eller geografisk område som medlemmer bor i. Det finnes offentlige servere som hvem som helst kan bli med i, og det finnes lukkede servere som krever passord eller invitasjon for å bli med i. Merk at det også er mulig å se hvilke medlemmer som deltar på ulike servere, og med mindre man endrer innstillinger for dette, så er det mulig å kontakte medlemmer med privatmeldinger.

Å finne venner er enkelt på smarttelefoner og nettbrett. Man kan søke opp brukernavn spesifikt, eller så finnes det også en funksjon for å finne brukere som er i nærheten. Discord spør da om tillatelse til å bruke smart-enhetens GPS og stedsplassering, Wi-Fi og bluetooth.

For å opprette konto må man angi brukernavn, passord og e-postadresse.

Hvorfor bruke Discord?

Stemmechat i spill gir spillerne mulighet til å kommunisere og samarbeide sammen.

Man kan planlegge taktikker, fremgangsmåte og gi hverandre hjelp. Ikke minst, så er det sosialt å snakke sammen når man spiller. Uten stemmechat, er det nesten umulig å samarbeide på en gunstig måte. Mange spill har egne muligheter for stemmechat innebygget i spillet. I tillegg finnes det et hav av andre programmer for nettopp dette formålet.

Discord har personverninnstillinger som gjør at programmet er tryggere å bruke, samtidig som ingen slike innstillinger gjør det fullstendig sikkert for barn å bruke en slik tjeneste.

Discord er også brukervennlig og har flere kommunikasjonsmuligheter for tekst, stemme, video og bilde.

«Hvor gammelt må barnet mitt være for å bruke Discord?»

Discord har fått aldersanbefaling fra PEGI til Android: «Foreldrevurdering». Det betyr at PEGI anbefaler foreldre å sette seg inn i appens bruk og muligheter. Innholdet i appen blir til ut fra hva den personen som er pålogget på Discord, sier og gjør.

Med andre ord: Appen er ikke spesifikt moderert for barn.

I App Store har Discord fått merkingen 12+, og i utviklernes egne vilkår står det oppgitt 13 år for bruk av tjenestene deres.

Utviklerne spesifiserer altså at tretten år er nedre alder for å bruke Discord.

På samme måte som andre sosiale medier så er Discord mer eller mindre trygt avhengig av hvor og hvem man kommuniserer med i appen. De samme forholdsreglene gjelder for nettkontakt generelt. Ikke del sensitiv informasjon med fremmede, ikke delta i en-til-en chat med noen som du ikke kjenner.

Vær også obs på å bevisstgjøre barna på å ikke dele private bilder og delta i videochat med fremmede.

Smarte innstillinger til Discord

Discord har også noen gode personverninnstillinger som man kan ta i bruk for å tilpasse tjenesten.

Som med alle tjenester man bruker på nett, bør man slå på to-trinns-sertifisering. Det innebærer at for hver nye pålogging, dersom man logger på Discord på en annen PC eller mobil enn vanlig, så må man taste inn en sikkerhetskode som man får på SMS. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å kapre brukerkontoen.

Man bør også velge seg et brukernavn som er anonymisert, altså som ikke inneholder ekte navn/bosted osv.

Det finnes også et system som automatisk skanner og fjerner eksplisitt innhold i direktemeldinger. Ingen filtre er fullstendig sikre, og man må gå utifra at denne først og fremst plukker opp engelske ord. Men i og med at mye av nettsamfunnet også er internasjonalt, kan dette være en nyttig funksjon uansett.

Man kan også slå av muligheten for å kunne motta direktemeldinger fra medlemmer på servere.

Angående innstillinger for hvem som kan legge til deg som venn, kan man fjerne muligheten for at disse kan gjøre det:

  • Alle
  • Venners venner
  • Servermedlemmer

Blokker og rapporter

Det er lurt å bevisstgjøre barna på at man kun bør legge til personer man kjenner i vennelistene.

Videre er det mulig å rapportere og blokkere brukere og innhold dersom noen oppfører seg upassende. Discord har egne moderatorer som tar imot henvendelser og som jobber for å bedre nettsamfunnet.

Her er også noen tips og råd fra Discord til foreldre og ungdom (les hele guiden her):

  • Lag et solid og sikkert passord
  • Ikke del passord med andre
  • Skru på to-trinnssertifisering
  • Endre innstillinger for hvem som kan sende direktemeldinger
  • Endre innstillinger for hvem som kan legge til deg som venn
  • Skru på filteret som luker ut eksplisitt innhold

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Testet på iOS

Bli medlem av Barnevakten