Discord

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge vilkår. iOS (Apple)/Android (Google)/PC/Mac/Linux.

ANMELDELSE: Populær app brukes som chattekanal når barn og unge spiller dataspill.

Discord vokser i popularitet med over 250 millioner brukere på verdensbasis, og er blitt manges favorittkanal for kommunikasjon i dataspill. Her til lands bruker rundt halvparten av gutter og 10 prosent av jenter mellom ni og 18 år Discord (Barn og Medier, 2020).

Tjenesten finnes gratis som app til smarttelefoner og nettbrett, i tillegg som program for PC, Linux og Mac. Discord har lignende funksjoner som andre sosiale medier, og man kan kommunisere via tekst, stemme- og videochat.

Discord

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/PC/Mac/Linux
Kategori: Sosiale medier/spillchat
Utvikler: Discord, Inc.

I samtaler er det også mulig å dele uttrykkikoner, filer (for eksempel bilde og video) og «GIF». En GIF er en kort videosnutt som blir avspilt.

Med et abonnement får man også tilgang til Discord Nitro. Man kan da spille en del spill gratis, få tilgang til bedre kvalitet på videochat, flere GIFs, større opplastningskapasitet og mer.

I praksis fungerer Discord som en app eller et program som kjører i bakgrunnen mens man spiller dataspill. Fordelen med Discord er at programmet bruker mindre datakraft enn andre programmer for nettkommunikasjon. Dette er viktig fordi spill trenger stor datakraft i seg selv.

Discord byr altså på en enkel måte for brukere å snakke sammen mens de spiller spill. I tillegg til muligheten til å delta i chat en-til-en, kan man også opprette gruppechat og eventuelt bli med i lukkede eller åpne, offentlige forum (servere).

Servere er nettsamfunn, eller offentlige grupper som man kan delta i på Discord.

Ofte er disse sentrert på tema, spill eller geografisk område som medlemmer bor i. Det finnes offentlige servere som hvem som helst kan bli med i, og det finnes lukkede servere som krever passord eller invitasjon for å bli med i. Merk at det også er mulig å se hvilke medlemmer som deltar på ulike servere, og med mindre man endrer innstillinger for dette, så er det mulig å kontakte medlemmer med privatmeldinger.

Man kan også opprette egne servere. Og inne i hver server, kan man ha egne kanaler for ulike tema. Ta et eksempel: Det finnes en egen Minecraft-server. Og inne på denne, er det flere kanaler, altså små forum/chattegrupper med forskjellige tema.

Det kan for eksempel være en kanal der brukerne deler sine kreasjoner i Minecraft, og en annen der man diskuterer feilmeldinger i spillet.

Å finne venner er enkelt på smarttelefoner og nettbrett. Man kan søke opp brukernavn spesifikt, eller så finnes det også en funksjon for å finne brukere som er i nærheten. Discord spør da om tillatelse til å bruke smart-enhetens GPS og stedsplassering, Wi-Fi og bluetooth.

For å opprette konto må man angi brukernavn, passord og e-postadresse eller telefonnummer. Man må oppgi en alder over 13 år for å komme videre i registreringsprosessen. Etter det kan man markere hva slags interesser man har.

Discord er altså et program som gir barn og unge muligheten til å kommunisere på en enkel måte, mens de spiller. I tillegg er dette et program som samler spillinteresserte fra hele verden til å delta med chat i forskjellige forum. Her finnes det en gruppe for alt!

Med stemmechat kan man planlegge taktikker, fremgangsmåte og gi hverandre hjelp. Ikke minst, så er det sosialt å snakke sammen når man spiller. Uten stemmechat, er det nesten umulig å samarbeide på en gunstig måte. Mange spill har egne muligheter for stemmechat innebygget i spillet. I tillegg finnes det et hav av andre programmer for nettopp dette formålet.

Men programmer som Discord kan brukes på tvers av spill og plattformer. Så man behøver ikke å forflytte seg fra program til program og ordne med vennelister. Med Discord er alt og alle samlet på et sted!

Discord har også personverninnstillinger som gjør at programmet blir tryggere å bruke, samtidig som ingen slike innstillinger gjør det fullstendig sikkert for barn å bruke en slik tjeneste.

Appen er også brukervennlig og har flere kommunikasjonsmuligheter for tekst, stemme, video og bilde. Slik at praten kan fortsette både før og etter spillingen.

Egnethet

Discord er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Discord endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. Barn og unge kan være medlemmer av åpne og lukkede servere, og de kan kommunisere med venner, men også, potensielt fremmede.

PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av (sjelden) ufint språk og grov humor, seksuelt innhold og voksen tematikk.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

Med andre ord: Appen er ikke spesifikt moderert for barn.

I App Store har Discord fått merkingen 12+, og i utviklernes egne vilkår står det oppgitt 13 år for bruk av tjenestene deres.

Utviklerne spesifiserer altså at tretten år er nedre alder for å bruke Discord. Alt om alt ser det ut til at Discord har en absolutt aldersgrense på 13 år.

På samme måte som andre sosiale medier så er Discord mer eller mindre trygt avhengig av hvor og hvem man kommuniserer med i appen. De samme forholdsreglene gjelder for nettkontakt generelt. Ikke del sensitiv informasjon med fremmede, ikke delta i en-til-en chat med noen som du ikke kjenner.

Vær også obs på å bevisstgjøre barna på å ikke dele private bilder og delta i videochat med fremmede.

Smarte innstillinger til Discord

Discord har noen gode personverninnstillinger som man kan ta i bruk for å tilpasse tjenesten. Disse finner man inne på privacy and security:

Som med alle tjenester man bruker på nett, bør man slå på to-trinns-sertifisering. Det innebærer at for hver nye pålogging på en PC eller mobil enn den man bruker til vanlig, så må man taste inn en sikkerhetskode som man får på SMS/e-post. Dette gjør det vanskeligere for andre å kapre brukerkontoen.

Man bør også velge seg et brukernavn som er anonymisert, altså som ikke inneholder ekte navn/bosted osv. Brukernavn kan endres etter at dette er opprettet inne på kontosiden.

Det finnes også et system som automatisk skanner og fjerner eksplisitt innhold (bilder og tekst) i direktemeldinger. Dette finner man inne på innstillinger > privacy and safety. Ingen filtre er fullstendig sikre, og man må gå ut ifra at denne først og fremst plukker opp engelske ord. Men i og med at mye av nettsamfunnet også er internasjonalt, kan dette være en nyttig funksjon uansett.

Man kan også slå av muligheten for å kunne motta direktemeldinger fra medlemmer på servere. Dette er nyttig hvis man ønsker å kun motta direktemeldinger fra venner for eksempel, servere kan i praksis bli ganske så store med omfattende medlemstall.

Angående innstillinger for hvem som kan legge til deg som venn, kan man fjerne muligheten for at disse kan gjøre det:

 • Alle
 • Venners venner
 • Servermedlemmer

Man kan også slå av at GIF og bilder blir vist i samtaler inne på App settings > text and images. Huk av på «display images, videos and lolcats».

Blokker og rapporter

Det er lurt å bevisstgjøre barna på at man kun bør legge til personer man kjenner i vennelistene.

Videre er det mulig å rapportere og blokkere brukere og innhold dersom noen oppfører seg upassende. Discord har egne moderatorer som tar imot henvendelser og som jobber for å bedre nettsamfunnet.

Her er også noen tips og råd fra Discord til foreldre og ungdom (les hele guiden her):

 • Lag et godt og sikkert passord
 • Ikke del passord med andre
 • Skru på to-trinnssertifisering
 • Endre innstillinger for hvem som kan sende direktemeldinger
 • Endre innstillinger for hvem som kan legge til deg som venn
 • Skru på filteret som luker ut eksplisitt innhold

Man kan også rapportere innhold på Discord sin egen side. Lær også barn om hvordan de kan ta skjermbevis av hendelsen.

Skiller seg fra andre sosiale medier

På foreldresiden til Discord påpeker også utviklerne at denne chatteappen skiller seg fra en del andre sosiale medier (vår oversettelse fra engelsk):

 • Discord er et sted for å være med venner og dine grupper
 • Området for hver enkelt gruppe kalles en «server»
 • Man velger selv hvilke servere man ønsker å bli med i
 • Det er ingen algoritmer som bestemmer hva slags innhold du skal se på
 • Det finnes ingen uendelig scrolling, nyhetsfeed eller telling av antall likes

Gjør din egen server tryggere

Barn og unge kan også opprette sine egne chatterom (servere) inne på Discord. Utviklerne har derfor noen gode råd til å gjøre disse tryggere.

Vær obs på hvilke roller du gir til medlemmene på serveren. Roller gir for eksempel noen medlemmer høyere eller lavere tilganger, eksempelvis muligheten for å sparke eller bannlyse medlemmer av gruppen.

«Verification level» avgjør hvem som kan sende medlemmer på serveren. Blant annet kan dette beskytte mot spam og at uvedkommende deler innhold. På det høyeste, må en person ha verifisert telefonnummeret sitt for å kunne sende meldinger i gruppen.

«2FA» innebærer at at medlemmer som er moderatorer i gruppen, må ha totrinnsverifisering for å kunne bannlyse eller sparke medlemmer ut av gruppen.

Det finnes også et innholdsfilter som skanner bilde- og videoinnhold på serveren i tilfelle det er eksplisitt innhold.

Merk at når en server er opprettet, kan man også gjøre kanalene inne på denne om til privat (kun synlig og åpen for de man velger). Trykk og hold inne (eller tannhjul-ikonet på PC) på servernavnet og velg «private channel» inne på «permissions».

I utgangspunktet er ikke servere inne på Discord offentlig tilgjengelige og søkbare. Tilgang gis via en invitasjonslenke. Men denne kan naturligvis spres videre uten at det er intensjonen fra eieren av serveren.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 19 og er oppdatert senere.)

Testet på iOS

Bli medlem av Barnevakten