Adolescence

Britisk tv-serie, 2025, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En viktig og sterk serie som gir et innblikk inn i ungdommens verden og påvirkningene de voksne ikke ser. Vi anbefaler fra 12 år.

*Adolescence har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Denne anmeldelsen er basert på sesong 1. Adolescence er en tv-serie på fire episoder i sesong 1 på 50-65 minutter hver, som kom ut i 2025. Handlingen i serien har likhetstrekk med kriminalsaker fra virkeligheten og prøver bevisst å ta for seg ekte og reelle problemstillinger og situasjoner, men skal ikke være basert på en spesifikk sak. Serien er tilgjengelig med norsk tekst. Vi anbefaler fra 12 år, men det kan være greit å se serien sammen med barn i denne alderen.

Handling

En 13-år gammel gutt blir arrestert for drapet på en klassevenninne. Familien, politiet, elever og lærere er alle i sjokk og prøver å finne ut av hva som skjedde. Unge Jaime må gjennom avhør, undersøkelser, opphold på en ungdomsanstalt og psykologsamtaler. Hver av de fire episodene tar for seg fire forskjellige dager i tiden etter drapet, den første begynner morgenen etter og tar for seg arrestasjonen av Jamie. Vi kommer tett innpå Jamie selv, familien hans, politiet og psykologen som skal prøve å komme til bunns i hva som skjedde.

Adolescence

Regi: Philip Barantini
Sjanger: Drama
Skuespillere: Owen Cooper, Stephen Graham, Ashley Walters, Faye Marsay m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Produksjonsår: 2025

Vurdering

Adolescence er en serie på fire episoder, hver enkelt av dem filmet i ett opptak. Dette gjør at man kommer veldig tett innpå det som skjer. Sammen med nærgående kamera som følger forskjellige personer rundt, gir dette seeren en følelse av at man nesten er tilstede i rommet og øyeblikket. Handlingen blir veldig intens på grunn av dette, kanskje spesielt i første og tredje episode hvor store deler av handlingen foregår på et innelukket område. Det er gjort et imponerende arbeid med det tekniske og med skuespillet, og det er tydelig at de som står bak denne serien har tatt dette på alvor og gjort et godt og gjennomført arbeid.

Seriens største minus for mange vil kanskje være manglende fokus på offeret og hennes familie i denne saken. Samtidig er nok dette litt med vilje, fordi det ikke er meningen at serien skal være et mordmysterium, men en utforskning av Jamie og hans holdninger. Man får en helt annen vinkling enn det man er vant til fra krimserier, og serien holder fokus på den utviklingen som foregår i samfunnet. Å ha fokus mer på Jamie sin familie viser at hvem som helst kan påvirkes. Jamies familie er ganske normal. De har sine problemer, men er glade i hverandre og støtter hverandre så godt de kan. Siste episode av serien fokuserer spesielt på dem, en god stund etter at drapet har skjedd, hvor de prøver å finne en slags normalitet i livene sine. Men de kommer stadig tilbake til spørsmålet om hvordan dette kunne skje, og samtalen mellom Jamies mor og far mot slutten av denne episoden om hva de kunne gjort annerledes er veldig viktig og vanskelig å ta innover seg.

Dette er en serie som har skapt store debatter, spesielt i Storbritannia. Den viser en problemstilling rundt hva ungdom har tilgang til på nettet, uten at foreldre, lærere og andre voksne forstår farene som lurer eller i hvilken grad de påvirkes av det de ser. Spesielt unge gutter får mye negativ påvirkning og faller inn i den såkalte «mannosfæren» som dyrker en spesifikk form for maskulinitet og antifeminisme. Seriens hovedfokus virker å være å sette søkelys på dette og få frem hvor mørkt og farlig dette kan bli. Den viser også hvor hjelpeløse mange voksne føler seg, og hvor lite de egentlig vet. Også politiet må fortelles av ungdommen selv at deres tolkning av poster og kommentarer på nettet er feil, og at ungdommen har et nesten eget språk i form av symbolikk gjennom emojis og tegn som brukes. Denne serien er minst like viktig for foreldre og voksne som den er for ungdommen, kanskje enda viktigere. Dette er også en serie som kan være veldig nyttig å se sammen med ungdommen, og ha noen samtaler rundt.

Egnethet

Serien tar for seg mørk og alvorlig tematikk, og inneholder drap på en ung jente. Det vises opptak av dette drapet mot slutten av første episode, men det er filmet som fra et overvåkningskamera og er ikke særlig nærgående eller detaljert. I episode 2 er det en scene med en elev som går løs på en annen, men kamera vinkles med vilje for å ikke vise volden direkte og det er en kortvarig scene før voksne griper inn. Vi anbefaler fra 12 år, men det kan være greit å se serien sammen med barn i denne aldersgruppen. Uansett alder er dette en serie som voksne gjerne kan se sammen med ungdommen og ha noen samtaler rundt.

*Adolescence har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Trailer:

Les mer om Adolescence her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser