Rød

Amerikansk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Glimrende animasjonsfilm som ikke bare er veldig morsom og underholdende, men som også har spennende tematikk om ungdomstid, mensen, familie og venner.

Med Rød leverer Pixar nok en strålende animasjonsfilm som blander flott underholdning med et viktig budskap for et ungt publikum. På grunn av at filmen har en tematikk som best passer for eldre barn og unge, anbefaler vi filmen for barn fra ni år. Det er også noen litt truende scener i klimakset av filmen som kan være litt skumle for barn under aldersgrensen.

*Rød har anbefalt aldersgrense 9 år på Disney+. Ettersom Disney+ ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Handling

Mei er en 13 år gammel munter og pliktoppfyllende jente. Hun er selvsikker og mener at hun er blitt voksen, selvstendig og kan gjøre som hun vil – men det hindrer henne ikke fra å storme pliktoppfyllende hjem fra skolen for å hjelpe mamma med å rengjøre tempelet som familien driver. Mei har også tre veldig gode venninner på skolen, og de fire jentene er akkurat i ferd med å bli interessert i gutter for alvor.

Men Mei sin trygge og forutsigbare tilværelse er i ferd med å endre seg. Nye følelser vokser frem, og hormonene er like ved å løpe løpsk. Og når mamma lager en liten skandale for Mei om en gutt hun liker, da skjer det noe som forandrer henne for alltid.

En natt blir Mei forandret til en panda. En stor rød panda. Og forandringen skjer hver eneste gang følelsene tar overhånd. Med ett blir livet til Mei fullstendig kaos, og den tidligere selvtilliten blir erstattet av usikkerhet og helt nye og ukontrollerbare følelser. Men samtidig tar Mei de første ekte skrittene mot selvstendighet – og mot en bevisstgjøring av både seg selv og forholdet til mamma, pappa og hele familiens sprø historie.

Rød

Regi: Domee Shi
Sjanger: Animasjon, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 40min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Rød er et klasseeksempel på hvordan underholdningsfilm kan brukes for å skape refleksjon og økt innsikt i våre egne og andres liv, og potensielt danne grunnlag for økt empati, bedre forståelse av hverandre og demping av fordommer.

Historien om Mei handler først og fremst om overgangen fra barn til ungdom, og alt dette fører med seg av kroppslige og emosjonelle endringer. Forandringen til en rød panda handler åpenbart om at Mei får mensen, og alt det hun opplever når hun forandrer seg frem og tilbake mellom panda og jente er en enkel og effektiv billedliggjøring av det følelsesmessige kaoset og usikkerheten hun opplever. Filmskaperne bruker enkle og effektive grep for å gi barn nok informasjon til å forstå hva det handler om, men samtidig metaforer slik at man lar barn sette sammen det større bildet selv. Dette er meget god historiefortelling, og det er veldig flott at man tar opp et så viktig tema som det er viktig at både jenter og gutter vet mer om og kan være åpne om.

Forholdet til familie og venner er det andre store temaet i filmen. Egentlig handler vel historien aller mest om forholdet mellom mor og datter. Mamma Ming har aldri tatt den store praten med Mei, så Meis forandring blir et sjokk for dem begge. Det blir starten på en prosess der alle de underkommuniserte problemene mellom dem kommer frem i lyset. Dette handler blant annet om Mei sin opptatthet av å bli godtatt om moren, samtidig som morens tøffe holdninger stammer fra hennes egne problemer med sin mor.

Filmen fremmer også kulturelt mangfold på en strålende måte, blant annet ved at hovedpersonen og familien hennes har kinesisk bakgrunn – og historiens premiss tar utgangspunkt i et østlig livssyn og fremstilles som en helt naturlig del av hverdagen.

Vi kunne nevnt mye mer. Avsnittene over viser bare små glimt av det som er en svært rik og spennende tematikk, og som ender opp med et mangesidig budskap. Det handler for eksempel om verdien av å slippe ut sitt indre beist, ikke å være for streng med seg selv og andre, om verdien av å være åpne med hverandre, hvor uvurderlige gode venner er og mye, mye mer. Og ikke minst handler det om hvor viktig det er å ha mot til å ta sine første selvstendige steg og finne ut hvem man virkelig er – uansett hvor vanskelig, pinlig og skremmende det kan være.

Filmen har veldig mange genuint morsomme scener som vekker latteren, samtidig som historien er hjertevarmende og rørende. Vi tror også mange voksne vil sette stor pris på filmen, da den tar opp en tematikk som voksne på mange måter vil kunne relatere seg til på en bedre måte enn barn.

Vi triller en sterk femmer for Rød. Den er helt på grensen til toppkarakter, men vi synes blant annet at filmens klimaks ikke lykkes å ivareta balansen mellom tøysete underholdning og emosjonell tyngde på en like strålende måte som for eksempel Innsiden Ut.

Egnethet

Rød har anbefalt aldersgrense 9 år på Disney+. Ettersom Disney+ ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Filmen tar opp tematikk som er best egnet for litt eldre barn og unge, og det er også noen scener mot slutten av filmen som kan oppleves som litt skumle for unge barn. Vi gir filmen en generell anbefaling for barn fra ni år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Disney/Pixar