Innsiden Ut

Amerikansk komedie, 2015, anbefalt fra seks år

Pixars nye film har et fantastisk budskap, fortalt med varme, humor og litt spenning. Anbefales på det varmeste for hele familien.

”Innsiden Ut” er full av fartsfylt og morsom underholdning, men den har også en alvorlig klangbunn som formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet.

Handling

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley sin hjerne har sitt svare strev med å holde styr på hverdagen og alle minnene til den unge jenten. Lederen i kontrollrommet er Glede, som sørger for at Riley alltid er lykkelig, og med seg har hun Sorg, Frykt, Sinne og Avsky. Sorg er den eneste som ikke er helt med i gjengen – det er jo ingen som vil at Riley skal gå rundt å være lei seg.

Så skjer en stor forandring i Rileys liv. Sammen med far og mor flytter hun til en ny by et helt annet sted i landet. Her føler hun seg ikke hjemme og sliter med å få venner. Dette skaper kaos blant følelsene, og ved et uhell kastes Glede og Sorg ut av kontrollrommet. Frykt, Sinne og Avsky står alene igjen med spakene, og det går som det må.

Rileys turbulente følelsesliv herjer mens Glede og Sorg reiser gjennom de rare, morsomme og litt skumle stedene i den unge jentens sinn for å komme seg tilbake til kontrollrommet. Og på reisen lærer de noe ganske viktig.

Innsiden Ut

Regi: Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Sjanger: Komedie/Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 41min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

Historien er kanskje absurd, men her gir Pixar oss en film som byr på noe som dessverre er ganske sjeldent. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette.

Historier personifiserer komplekse prosesser i hjernen og formidler det lett forståelig på barns premisser. Det er ikke vanskelig å forestille seg at følelser kunne ha vært små figurer som krangler om hvem som skal ha – eller ikke ha – kontrollen. Glede er den naturlige lederen, for alle vil jo at barn skal være glade hele tiden, mens Sorg holdes i bakgrunnen. Men i løpet av historien forstår vi at vi kan ikke sperre en følelse ute.

Samtidig tror vi filmen kan være til stor hjelp for barn som opplever store forandringer. Denne historien viser at – ja, det er vanskelig å starte helt på nytt et annet sted, og at – ja, det er helt greit å være skikkelig lei seg, men at – nei, det betyr ikke at alt blir helt forferdelig. Tvert imot, du kan faktisk bli sterkere og få det enda bedre hvis du lar alle følelsene slippe til.

Filmens styrke er at den klarer å formidle dette med en fin blanding av humor, spenning og varme – og teknisk leverer selvsagt Pixar på aller høyeste nivå. Men mange vil nok bli overrasket at ”Innsiden ut” har en mer alvorstung undertone enn mange nok forventer av denne type film. Dette er en ambisiøs produksjon, og den lykkes fullt ut.

Vi må bare også nevne at dersom man vil lære barna litt om elegant fortellerkunst, så tilbyr filmen et fabelaktig eksempel. Figuren Glede er den første vi møter – og idet vi ser henne blir vi i grunn fortalt hele historien og budskapet på en brøkdel av et sekund. Bare se på håret, øynene, kjolen – hele henne. Med litt hjelp vil barna forstå det så lett som bare det. Stikkordet er farge.

Egnethet

”Innsiden Ut” er gitt seks års aldersgrense på grunn av noen scener i Rileys underbevissthet med skumle drømmer, abstrakte tanker og dramatiske situasjoner. Disse er ikke veldig truende, blant annet en diger klovn, men nok til at de yngste sikkert vil sette pris på å ha en voksen i nærheten. Filmen egner seg også for ungdom og voksne, da det er flere vitser som er rettet mot et eldre publikum, og budskapet er like verdifullt for voksne som for barn.

Vi gir denne filmen våre varmeste anbefalinger. Det er nok ikke Pixars aller sterkeste film når man ser på helheten, men budskapet er så verdifullt og helhjertet at dette er en film man bare må få med seg.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte scener med en mørk og noe truende stemning. Filmen får derfor 6-årsgrense. 

Filmtrailer:

Les mer om “Innsiden Ut”: 

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser