Foto: Shutterstock. Bildet viser et område av byen Greystones, tatt fra fly.

Foreldrene i irsk by gikk sammen om mobilforbud for barn under 13 år

Mobilforbudet for barn i den irske byen Greystones er frivillig. Men med forbudet har gruppepresset blitt mindre når det gjelder å ha sosiale apper.

Det er foreldrerådene på byens skoler som har gått sammen om dette forbudet mot smarttelefoner for barn opp til «secundary school», altså til barna er omkring 13 år og starter på ungdomsskolen.

Forbudet gjelder ikke bare på skolen, men også hjemme. Forbudet gjelder smarttelefoner, altså telefoner som har tilgang til internett og apper, ikke gammeldagse mobiltelefoner som også kan kalles dumtelefoner. Med gammeldagse telefoner kan foreldre fremdeles få kontakt med sine barn og det er mulig sende meldinger til sine venner.

Foreldreråd på skoler har ikke noe juridisk makt over barn og andre foreldre, så foreldrene i byen er ikke tvunget til å følge vedtaket, men dette frivillige forbudet legger naturlig nok et press på de foreldrene som ikke vil være med på ordningen.

Barnevaktens undersøkelse fra 2020 viser at flertallet av foreldre i Norge mener at barn ikke bør være på sosiale medier før de er 13 år. Men det som gjerne skjer, er at et mindretall gir sine barn både smarttelefon og tilgang til sosiale medier. Og slik oppstår et press om å være med i informasjonsstrømmen. Man kan føle seg utenfor flokken hvis man ikke har de rette appene der det avtales klokkeslett for gaming og der bilder og humoristiske innslag deles.

Med det frivillige forbudet for hele byen Greystones kan det være at gruppepresset snus 180 grader. Man har allerede oppnådd en kritisk masse av foreldre som følger forbudet, ifølge avisen Insider.

Skoler og foreldre gikk sammen

Det frivillige forbudet mot smarttelefoner i Greystones ble til i et samarbeid mellom foreldreforeningene og de åtte barneskolene i distriktet. Bakgrunnen var en bekymring for at barn kan utvikle angst og andre skader av telefonbruken. Barndommen blir bare kortere og kortere, uttalte Rachel Harper til avisen The Guardian, hun er leder for St Patrick’s barneskole i Greystones. Harper hadde observert at niåringer hadde begynt å etterspørre smarttelefoner.

Barndommen blir bare kortere og kortere

Tidligere begrenset skolene bruk av smarttelefon på deres områder, men skolene kunne likevel se effekten av sosiale medier fordi barna brukte smarttelefoner på fritiden.

Kan spre seg til hele Irland
Stephen Donnelly er Irlands helseminister. Foto: Wikipedia.

Irlands helseminister Stephen Donnelly bor ikke så langt unna Greystone, han anbefaler at tiltaket bør spres til hele landet. Han sier at det riktignok finnes foreldreinnstillinger i en del apper, men de er for kompliserte og barn kan lett omgå en del av dem.

Helseministeren skriver i et innlegg i avisen The Irish Times:

«På et skolebesøk for en tid siden spurte jeg en sjette klasse hvor mange av dem som hadde mobiltelefoner, og hvor mange av de telefonene som hadde full tilgang til internett. Dette er 11- og 12-åringer. Nesten hver elev tok en smarttelefon opp av skolesekken. Bare fem sa at det var foreldrekontroller på telefonene deres. Disse barna hadde da uhindret tilgang til det aller verste menneskeheten har å tilby. Tenk deg at en skole fylte biblioteket sitt med grafisk, voldelig pornografi, som alle elever på 11 år og eldre fikk tilgang til. Det ville vært en nasjonal skandale i flere uker. Hoder ville ha rullet.»

I innlegget forteller han også hva en lærer fortalte ham:

«En lærer fortalte meg om den årlige skoleturen, som er en uke med utendørsaktiviteter. Da de kom til leiren, ble telefonene samlet. Læreren sa at noen elever fikk panikk, gråt og ba gjentatte ganger om å få tilbake telefonene sine. Men etter en dag eller to stoppet forespørslene. I slutten av uken ble telefonene returnert. Mange av elevene hans ville ikke ha dem tilbake.»

Les også: