Første kull med ukrainske foreldre gjennomførte innføringskurs i nettvett

Syv ukrainske foreldre fikk denne uken kursbevis på at de har lært om hvordan veilede egne barn om skjermtid, søvn, nettvenner og forebygging mot nettmobbing og nettovergrep. Barnevakten lanserer introduksjonskurs i nettvett for flyktninger i samarbeid med IMDI og Frelsesarmeen.

Nettvettkurset for flyktninger holdes over tre dager med to timer hver dag. Deltakerne får kunnskap og reflekterer sammen om hvordan engasjere seg aktivt og sette gode rammer for barnas mediebruk.

Kurset er planlagt å bli tilgjengelig i løpet av 2024 som et kurs som alle i mottaksapparatet kan gjennomføre på egen hånd i asylmottak i Norge, ved hjelp av kursmateriell fra Barnevakten.

Barnevakten har over tid hatt møter med språkminoriteter og flyktninger for å finne ut hvilke behov foreldrene har innen nettvett. Tilbakemeldingene fra foreldrene er at det er behov for nettvett-informasjon så tidlig som mulig etter ankomst til Norge, helst allerede i asylmottakene. Det er for eksempel viktig å vite at barna deres raskt vil få en elevmaskin med seg hjem straks de starter på en norsk skole.

Det første kurset som ble gjennomført, hadde ukrainske deltakere som har bodd i Norge et par års tid og som går daglig på norskkurs. Planen er at kurset skal kunne holdes for flyktninger som kommer fra ulike områder i verden.

Ragnhild Jansen fra Barnevakten har laget kurset og ukrainske Kateryna Rodynenko holdt det, sistnevnte var også tolk under spørsmål og svar-runden. Bildet over viser Kateryna til venstre og Ragnhild til høyre.

Nyttig kurs om nettvett

En av kursdeltakerne var Olena Buchko (bildet over), hun har barn på fire og syv år.

– Er det noe du vil trekke frem som du lærte på kurset?

– Først og fremst var det nyttig å få vite om Barnevakten, det er veldig fint at det finnes noen å kontakte om disse spørsmålene. Det var også nyttig å vite hva som venter meg som forelder når barnet blir eldre og ønsker seg mobil, spill og det som alle andre har. Vi foreldre bør ligge foran og ha en plan for hva som kommer til å skje. Jeg lærte også viktigheten av å sette seg inn i de ulike appene som barna bruker, benytte foreldreinnstillinger samt være positiv nysgjerrig til barnets digitale hverdag, forklarer Buchko og fortsetter:

– Dette var et nyttig og bra kurs med masse god informasjon og konkretet tips som jeg tar med videre. Det er mange foreldre rundt om kring som sliter med mange ting, jeg håper at dette kurset blir tilgjengelig for mange foreldre. Det er veldig viktig at vi foreldre snakker sammen!

Lånte ut lokaler

Heidi Jørgensen (bildet over) er hovedkoordinator i Frelsesarmeens arbeid i Oslo som kalles Sammen, hun sa villig ja til at Barnevakten kunne benytte deres lokaler til å holde kurset. Organisasjonen driver en språkkafe i Oslo sentrum hvor blant annet ukrainere kan trene seg i det norske språket.

Nettsider med tips

Barnevakten har nettsider med tips og råd om nettvett til språkminoriteter. Teksten er engelsk og med en knapp oversettes de av Google til svært mange språk. Gå til Kids and media.

Startpakke

– Barnevakten er i startgropen med å tilby nettvettkurs for flyktninger. Vi har modellen klar, har rette kompetansen og gode samarbeidsparnere. Vår drøm er å  kunne tilby dette som en startpakke til alle flyktningforeldre når de kommer til Norge, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik. Han er nå på let etter privatpersoner eller bedrifter som kan bidra med midler til å kunne utvide satsingen.

Gave til Barnevakten kan du gi her. Du kan bli medlem her, da får du tips og råd hver uke på e-post, på norsk. Hvis du ikke har råd til å være medlem, kan du være medlem gratis, da må du i tilfelle spørre om slikt medlemskap via post@barnevakten.no.

(Foto: Barnevakten.)