Forklart Junior: Nyheter og fakta tilrettelagt for barn

Aftenposten Junior har en egen nyhetspodkast rettet mot barn. Her forsøker programlederne å formidle håp og forklaringer i møte med alvorlige nyheter.

Hvorfor er det mange som ikke vil se på fotball-VM i Qatar? Og kommer vi alle til å kjøre flyvende biler om noen få år? Dette er eksempler på bredden i temaer som blir tatt opp i Aftenpostens nyhetspodkast for barn, Forklart Junior.

Programleder og journalist Kari Mette Hole (31) forteller at podkasten sikter mot en blanding av nyheter fra inn- og utland. Samt en balanse mellom alvorlige temaer og innhold som kan være mer lystbetont, kuriøst og gøy.

– Vi velger gjerne en hovedsak som er hentet fra nyhetsbildet. For eksempel fotball-VM og kritikken mot Qatar som det har vært mye snakk om i det siste. I tillegg har vi saker som kan dreie seg om dyrenes verden, verdensrommet, sport eller teknologi. Målet er å tilby en blanding av temaer slik at alle kan finne noe de liker eller blir interessert i, sier Hole.

Målgruppen til podkasten er hele barnetrinnet, men sikter spesielt mot mellomtrinnet. Altså barn fra 10-årsalder og oppover.

– De fleste barn har ikke noe forhold til podkast, slik vi voksne har. Derfor har vi eksperimentert og testet ut flere måter å gjøre det på. Tidligere handlet hver episode om ett tema, mens nå har vi tre kortere nyhetssaker. Vi bruker også virkemidler som lydeffekter og musikk for å holde på interessen. På slutten av episodene har vi alltid en quiz, fordi vi vet barn er veldig glade i det, forteller Hole.

Barn skal ikke bli skremt av nyheter

Omtrent 95 prosent av 9 – 12-åringer får med seg nyheter fra nettaviser, sosiale medier, podkast og andre kilder, ifølge Medietilsynet. I barneskolen er det vanligst å se på nyheter gjennom sosiale medier (32 prosent oppgir dette som kilde til nyheter) og tv (41 prosent).

Men det som skiller Forklart Junior fra sosiale medier er hvordan innholdet blir tilpasset barna.

– Blant annet forklares begreper og hendelser på en forståelig måte. Noe som vi også må instruere eksperter som blir intervjuet i podkasten. Vi skal snakke til barn slik at de forstår. I tillegg skal ikke tematikken fremstå for skremmende. Barn skal ikke sitte igjen med frykt etter å ha lyttet til en podkast-episode fra oss. Dette uavhengig av om vi tar opp temaer som kreft, pandemi, krig eller andre saker. Vi er opptatt av å trygge barna. Når vi skriver eller snakker om skremmende temaer, tar vi ofte utgangspunkt i hvilke spørsmål barna selv har og forsøker å svare på dem, forklarer Hole.

Programlederne vil derfor alltid kombinere det alvorlige med et oppløftende fokus på sakene i podkasten, forteller Hole.

– Der forsøker vi å trekke frem tilfellene der det er håp, utvikling eller noe som kan bli bedre. Vi forsøker å styre unna dommedagsfokuset. Det er egentlig ingen temaer vi ikke kan snakke om i podkasten, men det som skal formidles må ikke virke skremmende heller. Da må vi forklare og få frem mulige løsninger, sier Hole.

I kulissene ligger det et godt stykke arbeid før hver episode blir lansert. Manus må gjennom flere i redaksjonen slik at kompliserte ord eller formuleringer som kan skape feil stemning hos lytteren – korrigeres.

Barnevennlig, men ikke barnslig

Samtidig er Hole tydelig på at barn skal bli tatt på alvor. Selv om innholdet skal tilpasses, skal man ikke snakke med barnestemme eller fordumme lytterne på andre måter.

– Det er viktig å unngå å fremstå som barnslig eller karikert. Vi må ta barna på alvor og unngå å snakke med tullestemme. Så tar vi grep for å gjøre hver episode interessant for lytteren. Jeg ser alltid for meg at jeg prater direkte med barna når jeg spiller inn en episode, sier programlederen.

Kari har også lang fartstid som journalist. Hun har blant annet jobbet i VG og i A-magasinet hos Aftenposten før hun trådde til i Aftenposten Junior.

– Det var en veldig annen måte å jobbe med nyheter som jeg syntes ble veldig spennende. Min inngang til podkasten startet våren 22. Der lagde vi noen spesialepisoder i sammenheng med krigen i Ukraina. Nettopp fordi det var mange barn som hadde spørsmål og lurte på hva som ville skje, forteller Hole.

Podkasten er nå på sin fjerde sesong og har totalt 68 episoder tilgjengelig. Det er gratis tilgang og man kan lytte til episodene på hjemmesiden til Aftenposten, Itunes og Spotify.

Foto (hovedbilde): Elin Fjelldal


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.