Microsoft Flight Simulator

Windows/Xbox One. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI. Barnevakten anbefaler spillet fra 12 år på grunn av vanskelighetsgrad.

Anmeldelse: Ta til himmelen hvor som helst i verden med tidenes kuleste flysimulator. Her skal man manøvrere alt fra småfly til store, kommersielle passasjerfly.

Microsoft Flight Simulator stammer tilbake til 80-tallet, og serien med spill har mildt sagt kommet langt siden da. 2020-utgaven byr på oppdatert grafikk, og er en helhjertet flysimulator som er det nærmeste man kommer å sitte i en cockpit hjemmefra.

Dette er uten tvil førstevalget for alle som elsker luftfart og alt som har med fly å gjøre.

Microsoft Flight Simulator

Format: Windows/Xbox One
Sjanger: Flysimulator
Utvikler: Asobo Studio
Utgiver: Xbox Game Studios

Man behøver allikevel ikke å være en gjennombora entusiast for å like Microsoft Flight Simulator. Selv om  spillet trekker mot realisme og innlevelse, kan det fortsatt være interessant også for de som bare ønsker å utforske eller leke litt med konseptet.

Her er det elementer som kan imponere hvem som helst.

I spillet kan man bokstavelig talt fly over hele kloden med vær, sesong og flytrafikk i sanntid. Det vil si at programvaren henter inn informasjon fra internett og gjengir dette på best mulig måte i spillet. Regner det over hjembyen din? Da skal det også regne i spillet dersom du flyr over hustaket ditt.

Spillet gjengir døgnet med natt og dag, samt sanntidsvær med korrekt vindhastighet og vindretning, temperatur, fuktighet, regn og belysning. Så detaljene er definitivt tilstede.

Er det en 737-800 på vei fra Oslo til London på himmelen som du ser fra hagen din? Da skal også denne være på reisefot i spillet.

I tillegg er det meste av landskapet på kloden gjengitt virtuelt. Ikke nøyaktig, men i en eller annen variant. Utviklerne har hentet inn landskapsinformasjon via karttjenesten Bing, og så har kunstig intelligens bygget opp terreng, trær, gress, bygninger, vann og veier så godt som programvaren klarer å gjøre det.

Vi snakker her om rundt 1,5 milliarder bygninger, fjell, veier, trær, elver, dyr, trafikk og mer – som Microsoft selv skriver på egen hjemmeside om spillet.

Det betyr ikke at nødvendigvis at du kan se det ekte hjemmet, fotballbanen, skolen eller kjøpesenteret slik det ser ut i hjembyen din. Men du vil kunne se noe lignende i det minste. Og det er jo noe av gleden med spillet i seg selv, man kan lete etter og gjenkjenne elementer fra virkeligheten!

Alle verdens over 40. 000 flyplasser og to millioner byer er også gjengitt i spillet.

Det sier noe om mengden steder man kan lande og ta av fra. Også er jo en hel rekke flytyper tegnet og gjengitt i spillet. Tilgjengelige fartøy avhenger av hvilken pakke man kjøper av spillet (standard – deluxe og premium). Men 747-8 fra Boeing, og andre ikoniske fly er med på listen.

Skyene og lyseffektene imponerer også så klart. Og variasjon i værforhold. Bakkenivå observert på nært hold byr også på trafikk og dyreliv. Så dette er en simulator med fokus på detaljer, men grafikken er penest når man svever noen tusen meter over bakken.

Bildet blir rett og slett litt gromsete og grovskissert sett på nært hold. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at spillet skal gjengi kloden 1:1. Da kan det ikke være superdetaljert grafikk hele tiden. Sett fra luften er imidlertid verden nokså pen!

I tillegg, så er så klart flyene tegnet ned til minste detalj når man ser de utenfra eller fra innsiden via cockpit-perspektiv. Instrumenter fungerer, og spaker og brytere er med. Alt har en funksjon. Dette er simulator med stor «S», og  nok paneler, informasjon og måleinstrumenter til å forsvinne inn i.

Man kan fly alt fra lette småfly til massive, kommersielle passasjerfly. Det innebærer kontakt med tårnet, plotting av reiseinformasjon, sjekk av flyet og mer.

Når man starter spiller havner man inn i en hovedmeny. Her kan man gå løs på et treningsmodus som lærer bort alt det grunnleggende. Her kan man erfare det å lande, ta av, lese instrumenter og mer. Så dette er definitivt startpunktet for de som er helt ferske til serien.

Ellers er det et scenario-modus. Her kan man lette fra noen av verdens mest fantastiske flyplasser, forsøke å lande i harde vindforhold, eller dra på lange reiser utenfor allfarevei.

Også er det jo «perlen» i seg selv som er hovedmoduset for Flight Simulator. Her kan man planlegge egne reiseruter til- og fra steder i hele verden. Velg et fly, trykk på et sted på kloden, juster værforhold og sett igang!

Man kan for eksempel begynne parkert i en gate. Deretter kan man gi bakkemannskapet beskjed om å for eksempel å droppe av bagasje, fylle på drivstoff, eller kjøre ut gangbroen slik at passasjerene kan gå av- og på.

Både kjøretøy og bakkemannskap er animert i spillet slik at man kan se dem farte rundt. Det gir en mer levende opplevelse av flyplassene ved at man kan se annen trafikk og bakkemannskap jobbe iherdig.

Og akkurat hvor mye som skal justeres og ordnes med kan man styre og skreddersy selv. Det er tydelig at Microsoft ønsker å tilnærme seg både de som ønsker mest mulig hjelp, og de som har en forståelse og erfaring som grenser til ekte piloter.

Vanskelighetsgraden kan justeres fra «all» hjelp, til vanskelig. Eventuelt kan man selv justere på assistanse punkt for punkt. Det innebærer alt fra støtte til å styre lys og instrumenter, håndtering av kontakt med tårnet og sjekklister før avgang, visuelle markører for navigasjon, evig drivstoff og synlig eller fysisk skade på flyet.

Selv om man er ganske så fersk til konseptet kan altså en nybegynner mestre spillet med hjelpemidler tillat. Det gir glede og tilgjengelighet til en mye større målgruppe enn tidligere.

Dessuten er det mulig å skru av ulike hjelpemidler etterhvert som man lærer og mestrer mer. På det vis blir man stadig mer stående på egenhånd. Det er også mye hint og tips underveis slik at man vet hva man skal gjøre i ulike situasjoner i spillet.

Microsoft Flight Simulator er et storslått spill. Det å utforske steder fra hele kloden er utrolig spennende. Fly over Atlanterhavet, øyer i Karibien, Nevadaørkenen, se storslåtte byer på dag- og nattestid, utforsk eget nærområde og mer.

Mulighetene er omfattende, og det er spennende å stadig utforske nye kriker og kroker på kloden. Potensialet er rett og slett svimlende og enormt! Ja, grafikken er penest fra avstand og spillvideoene «lyver» litt da de kun viser det beste. Men man opplever mange vakre perler i spillet som er flotte å se på!

Bare se på et landskapseksempel tatt her til lands (Jeløya i Moss):

Det er utrolig gøy hvor enkelt Microsoft har gjort det for hvermannsen å fly, samtidig som man får pilotfølelsen. Å hoppe inn i cockpiten på massive, komersielle fly og håndtere disse gigantene er litt av en opplevelse.

De som er ferske kan gå gjennom en sjekkliste med å trykke på drøssevis av knapper før motorstart. Og her kan man få visuell støtte som lyser opp de individuelle knappene man skal trykke på. Det er en tilgivende ånd her som godtar at alle skal få bli med på dette. Man må ikke være noen ekspert for å kose seg med opplevelsen.

Også blir spillet sjeldent kjedelig selv om man flyr i sanntid. Det er alltid noe å justere på, og mye flott å se på nede på bakkenivå. Fjell, fjorder, skyer og skog pynter landskapet verden over.

Det er nok ingen tvil om at utviklerne sikter mest mot de som vil ha realisme allikevel. Så dette er spillet for de som liker å bruke tid på å trykke på mange knapper, og som liker å lese instrumenter.

Det tar tid å mestre de mange tastekombinasjonene på tastaturet, og navigering av flyet er defintiivt best med en håndkontroller eller en joystick (å styre med piltastene er ubehagelig). All tekst er dessuten på engelsk og med mange kompliserte uttrykk.

Samtidig, er det mye å lære både om flytyper, navigering i luften og annet innen sjangeren.

Egnethet

Microsoft Flight Simulator er gitt PEGI 3 år: Fly kan kollidere, men det er ingen synlig skade på passasjerere/mennesker, fly og bygninger. Vi anbefaler spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad.

Det er avanserte luftfartøy å håndtere med kompliserte instrumenter og menyer. All tekst er på engelsk. Til tross for en hel del opplæring, må man ha ganske så mye tålmodighet og interesse for å mestre dette spillet her.

Ungdom kan samtidig lære mer om luftfart, navigasjon, kart, vær, instrumentpaneler og fly.

Spilltrailer: