The Bus

Windows. Dette spillet har ikke fått en anbefalt aldersgrense av PEGI.

ANMELDELSE: Realistisk og troverdig bussimulator setter deg i bussførersetet i en digital kopi av Berlin. Her skal man navigere i vær og trafikk og følge rutetider til punkt og prikke.

Det finnes et spill for alt og alle, og The Bus er intet unntak. I samme gate som Bus Simulator 21 skal man frakte passasjerer trygt fra stoppested til stoppested og nyte innsiden av ens helt egen buss.

Samtidig er det to vesentlige forskjeller mellom de to spillene nevnt over. Først og fremst er The Bus fortsatt i en relativt tidlig fase av utvikling. Og de som lager spillet slenger inn en plakat med informasjon ved oppstart: Dette spillet vil inneholde massevis av feil, man kan miste alt av lagret progresjon, teknisk fare-fare-fare og så videre.

Allikevel er spillet helt funksjonelt enn så lenge, til tross for at spillet kan krasje innimellom og mangler innhold som holder på variasjon og dybde i lengden.

The Bus

Format: Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: TML-Studios
Utgiver: AeroSoft GmbH

Det første man legger merke til er graden av seriøsitet og realisme når man starter The Bus. Grafikken er av høy kvalitet, bussene ser realistiske ut og man får bryne seg på en detaljert og nydelig utgave av Berlin.

I opplevelse og stil har dette spillet en del til felles med Tramsim og Taxi Life: A City Driving Simulator. Og det er et stort pluss at man får en europeisk by å bryne seg på og ikke noe fiktivt eller et spillområde som er brukt mangfoldige ganger før.

Og bare så det er sagt så er den tyske storbyen gjengitt med severdigheter, trafikk, fotgjengere, skilt, butikknavn og mye mer som kan nytes fra førersetet til bussen. Og det meste er tegnet godt enten det er fontener eller tårnkraner som beveger seg i bakgrunnen.

Når man starter spillet så er det ikke all verden med aktiviteter å begi seg ut på enn så lenge. Ettersom spillet fortsatt er i produksjon, vil det komme mer innhold med tiden. Blant annet mangler det en opplæring og noe særlig av oppdrag eller karrieremodus.

Samtidig kan man velge mellom en liten håndfull linjer å kjøre, og dessuten en rekke busser som man kan sette seg inn i. Og man kan variere litt i hvordan bussene ser ut fra utsiden, men ikke mye.

Her er det trekkspillbusser, toetasjers busser og mer tradisjonelle varianter. For de som er mer hekta på merkenavn, så kan MAN, Scania og eCitaro nevnes. Og når man ikke sitter i førersetet, kan man bevege seg til fots på innsiden av bussen, eller hvor som helst på det spillbare området.

Bussene ser flotte ut og alle detaljer er på plass. Det innebærer alt fra knapper og taster, til funksjoner som blinklys, datamaskiner og billettsalg. Man kan samtidig velge hvor komplisert eller enkelt det skal være å styre disse bussene.

Man kan velge å ha hjelpemidler påslått slik at man slipper å styre med dører, kneling av bussen, lys, vindusviskere og mer. Eller så kan man håndtere alt fra girkasser til lamper og dører. Det betyr uansett at det er noe for alle og enhver her.

Ellers støttes både tastatur og håndkontroller (ratt har vi ikke testet, men visse merker skal kunne brukes). Og det er relativt grei skuring å styre buss og menyer – i hvert fall de grunnleggende funksjonene – ved hjelp av en håndkontroller.

Det er en fryd å kjøre bussene slik de er per nå. Man må styre seg inn og ut av trafikk, stoppe ved bestemte punkt på holdeplassene og håndtere billettsalg når noen trenger det. Ved hjelp av GPS-linjer og markører for ulike stoppested, er det langt fra uoverkommelig å finne frem.

Bussene starter som standard på en parkeringsplass. Og selv om dette åpenbart er troverdig, så tar det evigheter å kjøre de opptil 14 kilometerne man må nå for å komme til første holdeplass.

Heldigvis kan man velge hvor på ruten man ønsker å starte. For eksempel ved første stoppested. Dette er greit å vite, slik at man unngår å måte kjøre i det uendelig før moroa faktisk starter.

Å kjøre i trafikkbildet er givende. Spillbildet er dandert med detaljer, og man kan variere graden av trafikk, eller type vær og tid på døgnet. Alt dette er med på å endre på spillets visuelle uttrykk. Ellers er grafikken av høy og realistisk kvalitet.

Bussene oppleves også som realistiske til tross for å ha samme tålegrad som en tanks. Bilkollisjoner er null problem for disse maskinene her, men det er ikke noe stort aber.

Man kan overstyre og ubalansere bussen om man ikke kjører forsiktig. Ellers må man håndtere fysikkens begrensninger når man skal svinge og drifte en trekkspillbuss for eksempel. Spillet oppleves som troverdig på disse punktene.

The Bus er et utrolig bra startpunkt for alle som liker busser og transportnæringen. Man får bryne seg på en europeisk storby med trange gater, trafikkskilt, biler og fotgjengere. Her kan man nyte severdigheter og ellers håndtere alt fra kollektivfelt til rutetider og busstopp.

Takket være realistisk grafikk og troverdighet i måten kjøretøyene håndteres, ligger det stor grad av seriøsitet og realisme i dette spillet her.

Allikevel er spillet tidlig i utviklingsfasen, og det vil dukke opp feil her og der som ødelegger for hele kjøringen. I tillegg mangler det grunnleggende funksjonalitet som en opplæring, et karrieremodus og noe å strekke seg etter.

Men over tid vil det jo kunne komme mer på plass av dette her, og det finnes også innhold som kan installeres som andre brukere har laget gjennom Steam Workshop.

Uansett så har The Bus mye av det grunnleggende på plass. Og herfra er alle muligheter åpne. Ved å i fremtiden kunne innlemme et karrieremodus, flere busser og ruter, og kanskje til og med byer som man kan kjøre i – så er alt inne rekkevidde for en svært engasjerende simulator.

Alle foto: TML-Studios / AeroSoft GmbH

Egnethet:

The Bus har ikke fått en anbefalt aldersgrense av PEGI. Ikke alle spill får dette, og særlig gjelder dette for spill som utgis kun på PC og plattformer som Steam.

Man kjører buss i realistisk trafikk og kan lære mer om trafikkregler, fartsgrenser, lys og begrensninger når man håndterer store kjøretøy.

Det er mulig å kjøre på andre biler og fotgjengere. Men man kjører bare gjennom mennesker, og biler kastes ut av veien uten synlig skade. Altså, er det ikke noe grafisk å tenke på når man spiller dette spillet per nå.

Vanskelighetsgrad:

3- 6 år: Antageligvis for vanskelig for denne aldersgruppen. En del menyer å forholde seg til og styringen kan også fremstå som komplisert for denne aldersgruppen. Spillet har ingen opplæring per nå.

7 – 11 år: Spillet kan tilpasses med forskjellige vanskelighetsgrader. Dette påvirker styringen og hvor komplisert spillet er. Allikevel vil en del menyhåndtering virke avskrekkende for en del i denne aldersgruppen.

12 – 15 år: Spillet kan by på mye glede og læring for denne aldersgruppen. Det er minimalt med tidspress utover rutetidene, slik at man kan lære og utvikle seg i eget tempo.

16+: Man kan justere vanskelighetsgraden og realismen slik at også eldre spillere får større grad av utfordring.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser