Bus Simulator 21

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Fantastisk buss-simulator får et løft via ny oppdatering. Her kan man påta seg rollen som bussjåfør i to byer og oppleve den travle hverdagen innen offentlig transport. Dessverre har spillet noen tekniske feil her og der.

Bus Simulator 21 er som navnet tilsier et spill der man skal påta seg rollen som bussjåfør og være administrerende direktør for eget transportselskap. Det innebærer å sitte bak rattet, men også overordnede oppgaver som å kjøpe inn nye busser, sette opp ruter og endre på design på kjøretøyene.

Det høres kanskje ut som verdens kjedeligste oppgave, men det er det så absolutt ikke. Stillalive studios har gjort en fantastisk jobb og kanskje laget et av de beste spillene som tar for seg offentlig transport. Dette til tross for noen tekniske feil her og der.

Bus Simulator 21

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Stillalive studios
Utgiver: Astragon Entertainment

Man starter spillet med å lage sin egen sjåfør. Her kan man velge kvinne eller mann, samt ulike typer hudfarger, klær og kroppsfasonger. Deretter får man bryne seg på en av spillets to byer, Angel Shores som representerer et amerikansk bylandskap med flere forsteder rundt omkring på spillkartet.

En vennligsinnet kvinne tar spilleren gjennom de grunnleggende oppgavene. Med en håndfull kroner på konto, kan man kjøpe sin aller første buss. Deretter går man løypa med å sette opp og kjøre de første rutene.

Sistnevnte er såpass komplisert eller enkelt som man ønsker at det skal være. Å sette opp en rute innebærer å plassere stoppesteder rundt omkring på kartet. Men det er ikke alt. Her gjelder det å skape en balansert rute opp mot passasjerenes behov for reise.

I tillegg er det slik at noen ruter har travlere tider med behov for ekstra busser, og man kan etter hvert oppgradere bussholdeplassene slik at de ser penere ut og kan håndtere flere ruter for hvert stoppested.

Noe av det beste med spillet er bussene. Utviklerne har fått med seg Scania, Iveco, Mercedes-Benz, MAN, Volvo og mer. Her er det busser på to etasjer og «trekkspillbusser». Og disse ser fantastiske ut både på utsiden og innsiden.

Man kan selv skreddersy bussene med fargevalg og setetrekk. Ellers er alle detaljer på plass på innsiden med instrumentpaneler, stoppeknapper, gelendere og mer.

Å navigere bussene er en glede i seg selv. Det går på repetisjon å bruke blinklys ved et stopp, knele bussen slik at passasjerene lettere kommer av og på og deretter åpner og lukker man dører ved behov.

I førersetet kan man se hvordan passasjerene trår av og på. Små dialoger skaper liv og røre i tillegg til fotgjengere, trafikk og lyder i omgivelsene. Det kan være regn som bøtter ned, biler som kjører forbi, fuglekvitter og mye mer.

Bus Simulator 21 leverer et flott og levende verden til tross for spillets målgruppe som må sies å være en nisje.

En hel del av spillets oppgaver dreier seg om å holde tiden. Man kan øke eller senke ventetiden mellom stoppene for å gi en mer tilpasset og behagelig spillopplevelse. Ellers oppstår det uventende hendelser med jevne mellomrom.

En passasjer som lytter til altfor høy musikk, eller en kar som har glemt å gå av ved siste stoppested. Andre ganger er det noen som blokkerer døren, eller en rullestolbruker som venter på å få komme på bussen slik at man må trekke ut rampen for henne.

Alt dette er med på å gi variasjon i det «hverdagslige».

Passasjerene må også kjøpe billetter når de går på bussen. Ikke alle, da noen har kjøpt billetter på andre måter. Her kan man velge mellom kontaktløs betaling eller via mynter og kroner slik at man må velge riktig billett og veksle tilbake.

Trafikken kjører overraskende godt i dette spillet. Den nye mai-oppdateringen til spillet har hatt fokus blant annet på det. Biler venter litt, men ikke alltid selv om de har forkjørsrett. Noe som gir et mer uforutsigbart trafikkbilde.

Ellers venter de fleste trofast bak bussen når man er ved et stoppested. Man kan velge i spillets innstillinger at trafikk skal passere ved lang ventetid. Bruker man blinklys stopper siste bil og lar deg få kjøre ut og inn i trafikken igjen.

Det er også en hel del annet som er nytt etter mai-oppdateringen av spillet. Biler kan glemme å kjøre ved grønt lys. Passasjerer kan glemme gjenstander i bussen. Noen vil også stille spørsmål om bussen stopper ved forskjellige steder eller ikke.

Spillet har også fått trikkespor rundt omkring på spillkartet. Det ventes at man skal få kjøre trikk ved et senere tidspunkt. Da må man kjøpe dette som tilleggsinnhold når utviklerne får lagt til denne funksjonen i spillet.

Grafikken er også optimalisert for de nye spillkonsollene til Sony og Microsoft. I tillegg har utviklerne lagt inn nye busser, deriblant hel-elektriske busser som er en absolutt fryd både å kjøre og å se på.

Bus Simulator 21 er samtidig ikke uten problemer. Noen utfordringer vi opplevde var at spillet krasjet hyppig ved start, grafikk-elementer som ble lastet inn sent, passasjerer som blokkerte bussen slik at andre ikke kom seg inn og mer.

Kjøringen er også noe komplisert å forholde seg til. Styrer man med en håndkontroller så er styringen over-sensitiv selv på det laveste nivået i innstillingene. Dermed må man ofte trykke på joysticken og så slippe den, i stedet for å holde den inne når man skal svinge. Selv på spillets enkleste nivå for styring – er det fort gjort å overstyre eller kollidere inn i ting om ikke man er forsiktig.

Man kan bytte mellom perspektivet sett utenfra eller innenfra. Men i sistnevnte er man såpass opp i frontruta at det er vanskelig å se trafikk og fotgjengere fra sidene. Derfor må man hyppig bytte mellom tredjeperson og førsteperson for å i det hele tatt ha oversikt.

Dette er momenter som gjør at spillopplevelsen blir mindre sømløs, uten å ødelegge den helt. Spillet kan også hakke ved ulike punkt, noe som kan føre til kollisjoner når spillet tar seg opp igjen.

Alt i alt byr Bus Simulator 21 på mye glede og en spennende hverdag innen offentlig transport. Å kjøre de samme rutene er spennende nok i seg selv der man forsøker å holde tiden, trafikkreglene og nyter ros fra spillet når man får beskjed om at man har stoppet perfekt ved et busstopp for eksempel.

Blir man lei av å kjøre kan man også ta en pause ved å sette seg i passasjersetet og la den datastyrte sjåføren ta over. Eventuelt kan man ta en vandretur ut av bussen og nyte utsikten og livet som rører seg rundt omkring.

Spillverden er for øvrig flott gjengitt. Her er det byer, høye bygninger, trær, skoler, naturområder, vann, bruer og mye mer. Byen ser flott ut og er designet med kreativitet og omhu. Her er det også vannputter etter regn, veiarbeid og annet å forholde seg til som skaper variasjon i landskapet.

Kanskje mest spennende er måten man jobber seg oppover i systemet med å kjøpe inn nye, lekre busser og ser hvordan disse jobber for seg selv i tillegg til bussene man selv kjører. Og slik blir et fantastisk transport-imperium til.

Alle foto: Stillalive studios / Astragon Entertainment

Egnethet:

Bus Simulator 21 har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

I spillet må man forholde seg til trafikkregler enten det er å stoppe før rødt lys, ved skilting, fotgjengerfelt og mer. I tillegg må man bruke blinklys på riktig måte og holde fartsgrensen. Her er det en hel del å lære om det å navigere i trafikk.

Ellers byr spillet på en omfattende økonomisystem. Man må ta imot billetter, kjøpe nye busser, se an hvor effektive rutene er og så videre. Man kan også selv inspirere bussene og gi ut bot til de som sniker og ikke har betalt billett.

Det er mulig å kollidere med kjøretøy og fotgjengere i spillet. Dette er ikke grafisk eller med synlig skade på noen som helst måte. Man får i stede en advarsel og en saftig bot til busselskapet.

Vanskelighetsgrad:

3- 6 år: Antageligvis for vanskelig for denne aldersgruppen. En del menyer å forholde seg til, samt oppsett av ruter, selskap og så videre. Styringen kan også fremstå som komplisert for denne aldersgruppen.

7 – 11 år: Spillet kan tilpasses med forskjellige vanskelighetsgrader. Dette påvirker styringen og hvor komplisert spillet er. Allikevel vil en del menyhåndtering virke avskrekkende for en del i denne aldersgruppen.

12 – 15 år: Spillet kan by på mye glede og læring for denne aldersgruppen. Det er minimalt med tidspress utover rutetidene, slik at man kan lære og utvikle seg i eget tempo.

16+: Man kan justere vanskelighetsgraden og realismen slik at også eldre spillere får større grad av utfordring.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser