Foto: Shutterstock.com

– Viktig å sette grenser for seg selv og ovenfor andre

Det er blitt vanligere blant ungdom å dele nakenbilder, samtidig som antallet anmeldelser av seksuelle overgrep har økt. – Det er avgjørende å ha en dialog med barna om hva som er greit og ikke, mener Barnevakten.

Artikkelen er fra 2016. Se ferskere tall og råd her:

 

Her er artikkelen fra 2016:

Medietilsynets nye Barn og Medier-undersøkelse viser at totalt ni prosent av barn i alderen 13-16 år har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Andelen øker med alder, og andelen gutter og jenter som sender slike bilder er forholdsvis lik.

Les mer: Utdrag fra Barn og Medier 2016

Samtidig varsler Kripos om at i løpet av ett år har antallet anmeldelser av seksuelle overgrep mot ungdom mellom 14 og 16 år økt med over 50 prosent. Ifølge VG havner en rekke av anmeldelsene i kategorien internettrelaterte saker, som for eksempel nettovergrep og grooming.

Les mer i VG: Stor økning i anmeldelser av seksuelle overgrep mot ungdom

Les mer på NRK.no: Presser barn ned i 8-årsalderen til å kle av seg på nett

Foto: UiO
Førsteamanuensis Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)

Hvorfor kler barn av seg på nett

– Noen av ungdommene gjør det fordi det er del av grensetestingen, spenningen, en slags flørting, og at det virker veldig lurt i øyeblikket. Andre gjør det fordi de i utgangspunktet er ganske sårbare og blir lurt av andre til å gi fra seg sånne bilder, sier førsteamanuensis Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo til NRK.

Staksrud tror at likes og oppmerksomhet er noe av det ungdommen ønsker å oppnå.

Flere barn og unge opplever imidlertid at det ender galt, noe som gjenspeiles i en økning saker med overgrep og utpressing på nett.

– Det vi har sett er at en god del barn vet ikke hva de skal gjøre, de bare gir opp eller føler at de ikke har noen å snakke med. Terskelen for å snakke med en voksen er veldig høy, sier Staksrud.

Les mer på NRK.no: Kler av seg for likes og feedback

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. (Foto: Studio 1 fotografene)

Foreldre har en nøkkelrolle

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten understreker at foreldre og andre voksne har en nøkkelrolle for å lære barn og unge å beskytte seg selv på nett.

– Det er avgjørende å begynne en dialog med barna om livet på nett tidlig. Nøkkelen er å snakke sammen om hva som er greit og ikke – hele tiden med et positivt fokus, men med et tilpasset alvor rundt viktige grenser å sette for seg selv og overfor andre. Det er viktig å ha fokus på medieglede og vise forståelse for alt det positive, og samtidig være tydelig på hvorfor og hvordan ta smarte valg for å beskytte seg selv, sier Tønnesen.

– Det er fryktelig leit at barn utsettes for overgrep, og det må tas på høyeste alvor. Samtidig må vi huske at det store flertallet ikke opplever slikt, og det er viktig ikke å svartmale virkeligheten på nett. Bevisstgjøring og dialog med barna er i de fleste tilfeller oppskriften som skaper trygge og glade mediebarn.

Ikke overrasket over utvikling

Rådgiveren er ikke overrasket over at noen barn lar seg smigre eller true til å gå med på ting som ikke er lurt og som de egentlig ikke vil.

– Barn og unge er stort sett åpne, nysgjerrige og tillitsfulle. Dette kombinert med å vokse opp i et samfunn med mye egeneksponering, kroppspress og press på å få likes er noe av årsakene til at enkelte barn er mindre på vakt når de er på nett. De barna som ellers i livet ikke har det så bra og som kanskje mangler venner og voksenkontakt er mest utsatt for å la seg smigre og lure når de får seg «venner» på nett og i spill, og så videre. Det er derfor viktig å inkludere også andres barn, og snakke med dem om livet på nett og hva som er smarte valg.

Ikke få panikk

Selv om medieoppslagene den siste uken kan være urovekkende, så er rådgiveren tydelig på at det er viktig ikke å få panikk. I stedet kan man ta noen konkrete grep.

– Snakk med barna om at det finnes folk på nettet som utgir seg for å være en venn, være en kjendis, være en på din alder, og så videre, men som egentlig er en person som ikke har til hensikt å være en god venn.

– For de yngste så er ordet overgriper et sterkt og vanskelig ord. Bruk gjerne ord som skurker og banditter og forklar tilpasset barnets alder hva de gjør som er straffbart. Snakk med barna om at noen av dem samler på bilder og filmer av barn som har kledt av seg, og som de vil skal gjøre forskjellige ting nakne. At noen har til og med lyst å treffe de barna som de «blir kjent med» på nettet. At det er noen som er syke og som derfor liker det spesielt godt, og noen som til og med samler på bilder og filmer for å selge det videre og tjene penger på det.

– Forklar barn at dette er strengt forbudt, og at det er straffbart å lure barn på denne måten. Pass på å ikke skremme barna, men å snakke passe alvorlig og med en tyngde og med ord og begreper som gjør at barnet forstår nok til å skjønne viktigheten av dine råd.

Gode råd til barn:

  • Ikke opprett én-til-én-chat med noen du ikke vet hvem er og kjenner på ekte. Kanskje du har det kjekt med andre i spill som Minecraft, Momio, MovieStarPlanet, Musicall.ly, Fifa, Clash of Clans, og så videre, og det er fint, men hvis noen der som du egentlig ikke kjenner ønsker å chatte med deg på Snapchat, Skype eller i andre apper hvor man kan chatte eller streame så bør du si nei eller ignorere og ikke legge de til.
  • Ikke kle av deg på bilder eller i filmer du deler med andre, eller i livestream. Husk at noen kan misbruke det, og det kan komme på avveie. Dersom noen deler videre bilder eller filmer du har delt i fortrolighet, så er det ikke ditt ansvar eller din skyld – uansett omstendigheter. Det er uansett ulovlig å spre bilder av andre uten samtykke.
  • Aldri møt noen du kun har kommunisert med i sosiale medier eller i spill. I tilfelle du ønsker å møte noen så må dette klaréres med foreldrene dine. Dersom du får lov til å møte noen, må du ha følge med en voksen.
  • Hvis du opplever noe ubehagelig eller at noen truer deg eller sier ting du ikke liker, så ikke svar men vis det til en voksen du stoler på. Si også fra til voksne om du ser andre som blir plaget eller dårlig behandlet. Ta deg også tid til å rapportere det til spillet eller tjenesten du brukte. Noen ganger bør forhold også anmeldes til politiet, eller man kan tipse Kripos gjennom tips.kripos.no
  • Husk at det kan være noen hemmeligheter som du ikke bør holde hemmelig. Du har mange rettigheter gjennom Norsk lov, og ingen har lov til å krenke, true og plage deg på noen måte. Fortell de dumme hemmelighetene til en voksen du stoler på. Du kan også snakke eller chatte gratis og anonymt med trygge voksne på Kors på halsen som er et samtaletilbud for barn og unge. Se korspahalsen.no