Foto: Shutterstock.com

Tips politiet på nett

Anmeldelser og tips: Hvordan varsler man politiet om barn som er blitt utsatt for noe ulovlig på nettet? Se lenkene under.

Skaff bevis når du kan

Ta kopi når du ser barn blir utsatt for mobbing, rasisme, overgrep, lokking, utpressing eller lignende på internett. Bruk mobilen og ta bilde av skjermen hvis du ikke får til å ta skjermdump.

Husk å notere kallenavn, nettsideadresser og tidspunkter. Lag gjerne en dagbok dersom det er snakk om flere hendelser.

Deretter kan du tipse politiet eller anmelde saken. Det er ikke alt som er kriminelt, men du behøver ikke være ekspert i straffeloven, du kan tipse politiet uansett. Politiet skriver på sine nettsider: «Hvis du er i tvil, send oss et tips, så vil politiet vurdere om materialet er noe vi kan gå videre med.»

Er en sak ikke så alvorlig, er det best at de involverte forsøker å løse saken på laveste nivå først, det vil si at offerets foreldre tar kontakt med den det gjelder eller eventuelt foreldrene hvis vedkommende er et barn.

I stedet for å tipse politiet, som i liten grad involverer deg videre, kan du eventuelt anmelde saken.

Slik tipser du politiet

Skal du tipse politiet, kan du ringe, møte opp fysisk eller sende brev eller epost. Du kan også benytte en av lenkene nedenfor.

I flere av lenkene møter du elektroniske skjemaer som går over flere sider. Hver side hjelper deg å ta med så mange opplysninger som mulig. Jo mer politiet vet, desto enklere er det å gjøre noe med saken:

Vet du hva vedkommende heter? Husker du url-en, altså nettsideadressen? Kjenner du telefonnumrene til noen av de involverte? Vet du hvor vedkommende oppholder seg? Har du bilder eller andre filer som du vil hekte på skjemaet som skal sendes inn? Hva var den konkrete ordlyden? Kan du beskrive hva som skjedde?

Skjemaene tvinger deg ikke til å fylle inn alle feltene, du kan droppe opplysninger og gå videre til neste side. Du behøver heller ikke oppgi ditt eget navn.

Tips politiet om seksuell utnyttelse av barn på nett

Tips politiet om radikalisering på nett

Tips politiet om rasistiske ytringer på internett

Du kan også tipse en av politiets nettpatruljer hvis du oppdager hets, narkotikasalg, overgrep eller annen kriminalitet. Alle politidistrikt i Norge har nå nettpatruljer på Instagram og Facebook, og noen også på Tiktok.

Politiet har også en sikker chat, du må gå via politiets nettpatruljer i sosiale medier og så sender politiet deg en sikker lenke.

Dersom en mindreårig deler nakenbilder ulovlig, har politiet anledning til å ta inndra telefonen.

Levere anmeldelse til politiet

Du kan ikke levere anmeldelse via en lenke på politiets nettsider, du må møte opp på politistasjonen. Vel, du kan alternativt sende inn et brev eller en e-post, men politiet vil som regel snakke med deg etterpå uansett.

Det kan være greit å ringe først slik at du få avtalt et møte om en dag eller to, da slipper du å sitte i kø på politistasjonen. Men har hendelsen funnet sted akkurat nå, kan det være best å kontakte politiet snarest eller møte opp direkte.

Ved politianmeldelser sitter du på et møterom på politistasjonen og snakker med en fra politiet. Du har lov å ta med en person som støtte. Ofte blir samtalen registrert digitalt, enten som lydopptak eller som film.

Innledningsvis vil politiet opplyse om at det er ulovlig å levere falsk anmeldelse. Det kan være provoserende å høre slikt når man er i en sårbar situasjon, men denne innledningen med standardinformasjon må du bare gjennom.

Det er uvant å sitte i et avhør. Skriv gjerne ned på forhånd hva du ønsker å fortelle politiet slik at du ikke glemmer viktige opplysninger. Skriv slik at du gjerne kan gi arket videre til politiet.

Du må svare på om du ønsker gjerningspersonen tiltalt og straffet. Be politiet forklare fordeler og ulemper ved dette punktet.

Politiet lager så sitt eget referat av samtalen med deg. Det må du underskrive. All kommunikasjon her i verden består av sender og mottaker, det kan hende politiet har misforstått noe av det du sa. Les gjennom og rett opp feil som du ser.

Så får du håpe at politiet har kapasitet til å sende saken videre til en etterforsker.

Er fornærmede under 16 år, kan det hende avhøret vil foregå i et av statens barnehus hvor det er ansatte som er spesialister på å avhøre barn.

Les mer om statens barnehus

Bedre helse ved å anmelde

Det kan være en belastning å anmelde noe til politiet, men en undersøkelse viser at 85 prosent av dem som anmelder et overgrep, mener i ettertid at det var riktig av dem å anmelde. Som offer kan man få bedre psykisk helse av å anmelde, skriver forskning.no.

Ved nettvoldtekt har man krav på gratis bistandsadvokat.

Ved å anmelde kan man kanskje også stanse overgriperen fra å begå nye lovbrudd.

Hvis det skjer akkurat nå

Hvis du oppdager et overgrep som foregår der og da, for eksempel at en person forsøker å lure ditt barn over nettet, kan du forlate datamaskinen slik den står og så ringe politiet. Ved å ikke skru av maskinen, kan det være lettere å finne nyttige spor hvis personen opptrer anonymt.

Andre nyttige lenker

Politiets nettside mot overgrep mot barn

Politiets tips om trygg nettbruk

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

(Denne artikkelen ble publisert 7. desember 2017 og ble oppdatert 25. januar 2022.)

Vis Ressurser