Foto: tongcom photographer / Shutterstock, Inc.

Slik setter du opp Google Sikkert søk

Søkemotoren Google er førstevalget for mange, også blant barn og unge. Lær hvordan du kan filtrere søket og utelukke upassende innhold.

(Artikkelen er fra 2016)

Å søke på nettet er populært blant barn og unge, enten de søker på noe som har med interesser og hobbyer å gjøre, eller om det dreier seg om lekser. Uansett er ofte søkemotoren Google førstevalget for mange.

Som forelder er det viktig å være oppmerksom på at ditt barn kan komme over upassende innhold i sine nettsøk – selv om de tilsynelatende søker på et harmløst søkeord eller tema.

Den gode nyheten er at Google tilbyr et Sikkert søk-filter som forhindrer vokseninnhold fra å vise i søkeresultatene. Google minner selv om at ingen filtre er 100 prosent nøyaktige, men Sikkert søk bør bidra til å unngå det meste av erotisk materiale.

Slik slår du Sikkert Søk på eller av:

1. Gå til google.no. Nederst på siden finner du valget Innstillinger. Når du klikker på denne kommer det opp en meny. Klikk på Innstillinger for søk.

Om du vil gå direkte til innstillinger for søk kan du trykke på denne lenken.

2. Under avsnittet Sikkert Søk-filtre huker du av Slå på Sikkert Søk for å filtrere bort seksuelt eksplisitte videoer og bilder fra søkeresultatsidene, i tillegg til resultater som kan koble videre til eksplisitt innhold.

Hvis du lar være å huke av får du de mest relevante resultatene for søket, og da vil erotisk og voldelig innhold kan vises når du søker etter det.

3. Klikk på Lagre nederst på siden.

Hvis du er logget på Google-kontoen din, kan du også låse Sikkert Søk-filteret, slik at andre ikke endrer det, ved å klikke på Lås Sikkert søk.

I følgende artikkel kan du lese mer om hvordan du skrur på Sikkert Søk på ulike skjermer (datamaskin, nettbrett, mobil):

Google om Sikkert søk filtrering

Husk at hvis det er flere ulike nettlesere i bruk på maskinen eller det er flere brukerprofiler på maskinen, må Sikkert søk-innstillingene opprettes for hver og en.

Google minner om: Ingen filtre er 100 prosent nøyaktige, men Sikkert Søk bør bidra til å unngå det meste av slikt innhold.