Calluna

PC. Dette spillet har ikke fått noen aldersmerking av PEGI.

ANMELDELSE: Hopp inn i rollen som Norges første kjendis og superstjerne, komponist og fiolinist Ole Bull. Utforsk Bergen, Paris og Kairo. Løs oppdrag inspirert av komponistens liv.

Fiolinisten Ole Bull var den første, norske kunstneren som oppnådde internasjonal berømmelse. Komponisten fikk blant annet status i Europa og USA på 1800-tallet.

Og nå, over hundre år etter, har den gjeve fiolinisten til og med fått et dataspill til hans ære.

Calluna

Format: PC
Sjanger: Eventyr
Utvikler Surrealist AS
Utgiver: Surrealist AS

Det er tøft gjort å lage denne type spill som ikke akkurat følger oppskrifter som trekker massene.

Spillmediet trenger samtidig slike bidrag. Det finnes tross alt så vanvittig mye å velge fra på teknologifronten enten man vil ha spill som dreier seg om å pusse opp hus, bygge datamaskiner, lage virtuelle matretter eller å kjøre buss. Mangfold er viktig.

Nå får også en ekte nasjonalhelt oppmerksomhet over hundre år senere etter hans død – med innblikk i hans liv og virke gjennom mulighetene som mediet byr på.

Spillet er delt inn i flere deler. Aller først har man en introduksjon som gir et raskt overblikk over komponistens liv og utmerkelser. I tillegg finnes det en faktaside med informasjon om andre, viktige personligheter som var tilknyttet Ole Bull.

Når man først er i gang begynner man på komponistens barnerom som femåring. Kameraet er satt til førstepersonsperspektiv. Detaljene er definitivt tilstede, og selv om dette ikke er et spill som slår alle grafikkrekorder, er bildet allikevel pent å se på og omhyggelig innredet.

I omgivelsene finner man for eksempel et ildsted som knitrer, kjente malerier og innblikk i hverdagslige gjenstander som utedo, bakgater med kulldepositum, stuer, markeder og mer. Å utforske Bergen med byens mange gatenavn og informasjon om ulike landemerker – er en liten smaragd i seg selv.

Og det hele ser flott ut med lyder, fjell i bakgrunnen, navneskilt på butikker, folk som går i gatene og mer. En gjenspeiling av tiden og en interaktivitet som kun er mulig via dataspillmediet.

I hånden har Ole Bull en liste med gjøremål. Det er hans bursdag og han må gå og kjøpe fisk og hente vann til faren. Det gir også en unnskyldning for å utforske omgivelsene. Leter man litt finner man også noen hemmelige skatter – som blant annet et artig filter som endrer på grafikken og utseendet på spillet.

Eller så kan man forsøke å sitte i en vogn og kjerre, eller samle inn ved for å spikke lekefigurer av tre.

Etter hvert begynner komponisten så smått å spille fiolin før ferden går videre til Valestrandsfossen på besøk til bestemoren. Her er det vakker norsk natur med fjell, bekker, gårdsliv og hytter. Det er artige detaljer på plass som at man kan smake på bestemorens rømmegrøt og flattbrød.

Også her får man en ny gjøremålsliste og må blant annet fore dyr og reise omkring i nærområdet med forskjellige ærender. Etter at mørket faller skal man også ut på leting etter selveste Huldra.

Etter hvert som Bull blir eldre går ferden til Paris for å videreutvikle ferdighetene som fiolinist. Her er det tøffere kår som fattig og syk i fremmed by, men også nye muligheter for å vise det komponisten virkelig kan.

Det er uansett en krevende tid hvor det meste går galt. Komponisten må saumfare gatene etter strøjobber og små muligheter for å tjene noen francs.

Ikke lenge etter er det også mulig å utforske Cairo og ulike gjøremål som venter der. Alle steder er flott gjengitt og byr på en semiåpen verden som man kan utforske fritt.

Calluna er et flott spill som gjør det mulig for spilleren å lese fakta om Ole Bull og andre nøkkelpersoner i hans liv. I tillegg kan man besøke fire forskjellige steder som alle har forskjellige uttrykk.

I det ene øyeblikket besøker man gatene i Bergen og leser om landemerker og gatenavn. Deretter nyter man vill og flott natur og hyttelandskap i Valestrandsfossen, for så å oppleve gatene i Paris og Kairo. Ikke minst pyramidene i Giza.

Man får på den måten et bedre innblikk i Ole Bulls liv og stedene som var viktige for ham.

Spillet er ikke særlig langt eller komplekst, men allikevel med et særegent uttrykk. Det er flotte farger i bruk, detaljer inne og utendørs i landskapet, og liv og røre med dyr og mennesker.

I tillegg gir spillet et lite dykk inn i norsk kultur og historie på denne tiden.

Musikk er også et viktig element i dette spillet. Og i bakgrunnen kan man høre nydelig pianomusikk, strengeinstrumenter og annet av klassiske toner.

Egnethet

Calluna har ikke fått noen aldersgrense. Ikke alle spill får dette da PEGI er en merkeordning som er frivillig for dataspillutviklere å følge. Det er ikke uvanlig at PC-spill mangler en slik merkeordning.

Alle spill som gis ut på spillkonsoll har som regel en PEGI-merking.

Men det er ikke noe spesielt som er utfordrende med tanke på inntrykk og egnethet i dette spillet. Man kan lese tekster som dødsfall og at Bull forsøkte å ta sitt eget liv. I tillegg er det snakk om muligheten for å gamble på et casino.

Vanskelighetsgrad:

Calluna byr på enkel navigasjon. Man styrer spillfiguren med tastaturet og beveger blikket med datamusen. Eventuelt kan man spille med en håndkontroller. Det er få knapper å forholde seg til og enkle bevegelser som skal gjøres. Man får også en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

Samtidig er all tekst i spillet på engelsk og det er en del faktakunnskap å sette seg inn i.

Man får også en gjøremålsliste, men iblant er det vanskelig å forstå akkurat hva man skal gjøre eller hvor man bør lete etter gjenstander som man trenger. Noe hint får man i dialoger, men av og til får man ikke nok og blir stående i villrede en stund.

Man kan eventuelt lese seg til fasiten i denne håndboken som spillutvikleren har laget.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser