Starship Troopers: Extermination

Windows. Dette spillet har ikke fått noen anbefalt aldersgrense av PEGI, men spillet inneholder blod og monstre som blir partert.

ANMELDELSE: Lagbasert skytespill setter soldater opp mot romvesener. Her skal man utforske et fiendtlig landskap, bygge opp en base og så overleve bølger med fiender som angriper.

Starship Troopers er først og fremst kjent som filmer fra slutten av 90-tallet med en hel rekke oppfølgere i årene etter. Premisset er at en gruppe soldater blir sendt ut på livsfarlig oppdrag for å gjenerobre en planet bebodd av dødelige, insektlignende romvesener.

Starship Troopers: Extermination er intet unntak. Spillet er et førstepersonsskytespill der man samarbeider på lag mot datastyrte romvesener. Dette gjør at spillet skiller seg fra mengden ettersom de aller fleste skytespill pleier å stille spillere mot spillere.

Starship Troopers: Extermination

Format: Windows
Sjanger: Action, flerspiller
Utvikler: Offworld Industries
Utgiver: Offworld Industries

Etter en kort (frivillig) opplæring blir man introdusert til dette insektbefestede området. Man kan velge ulike typer soldater som spesialiserer seg på støtte, angrep eller allsidighet. Deretter blir man sluppet løs på slagmarken.

På nett samarbeider man med opptil 15 andre spillere.

Oppdragene varierer noe, men i all hovedsak skal man først utforske og sette i gang noen gjenstander, før man deretter får noen minutter til å sette opp en base. Her kan man plassere ut gjerder, bunkere, ammunisjonslager, kanontårn, vegger og mer.

Samtidig har man bare så og så mye ressurser til disposisjon – og her er det førstemann til mølla med å plassere ut innretningene. Det betyr at basen blir så gjennomtenkt og planlagt som laget evner til sammen.

På det vis kombinerer Starship Troopers: Extermination skytesekvenser med basebygging der man må holde ut en gitt tid samtidig som bølger med fiender angriper.

Det er en gjøremålsliste som blir noenlunde lik over tid, samtidig som spillutviklerne har laget en oppskrift som fungerer. Mye av greia dreier seg om å bevege seg fra sted til sted på spillkartet. Underveis vil det dukke opp hopevis av fiender.

Dette er datastyrte insekter som varierer i form og størrelse. Noen er små og har lette slag, andre kan angripe deg fra avstand med prosjektiler. I tillegg så er det varianter som tåler et godt stykke motstand før de faller om.

Starship Troopers: Extermination oppleves som et lagspill. Man kan samarbeide om å hjelpe hverandre ved å gjenopplive falne spillere og ved å gi hverandre dekning fra innkommende angrep.

Når man bygger baser, dersom alle spiller seriøst, kan man også lage solide tilholdssted for å holde ut i stormen. Her kan man også reparere falne strukturer og bygge opp murer som blir ødelagt av de angripende insektene.

Det er en interessant miks der man hopper inn og ut av action-sekvensene alt ettersom man må søke tilflukt når man har lite helse igjen, eller fylle på med ny ammunisjon slik at man kan holde monstrene unna barrierene.

Starship Troopers: Extermination klarer definitivt å skape et nivå av spenning og action. Det er nok av fiender å ta av og selv om man kan være opptil 16 personer som spiller samtidig, er det aldri pauser mellom kampene.

Skjermbildet fylles dermed hyppig av røyk, eksplosjoner og et lydspekter med kuler som fyker hit og dit. I tillegg har utviklerne lagt inn et levende lydspor og datastyrte stemmer som roper om mer ammunisjon, behov for dekning og mer. Alt dette er med på å gi større innlevelse i det som skjer.

Den siste puljen når basebyggingen er over, fører også til en uthenting. Da må man atter en gang bevege seg over farlig landskap til et romskip som kan frakte soldatene trygt hjem igjen. Dette er også intense scener hvor spillbildet fylles opp av total kaos og ødeleggelse.

Som førstepersonsskytespill fungerer Starship Troopers: Extermination godt. Man kan velge mellom tre typer soldater som alle har ulike bruksformål. Ute på slagmarken har man et hovedvåpen, sidevåpen og granater samt andre typer ressurser til hjelp.

Etter hvert som man spiller kan man også utruste spillfiguren med nye typer maskingevær, fordeler og andre typer utstyr. Ulike roller som man velger kan også komplimentere de andre på laget alt etter hvilke behov man måtte ha.

Ellers er styringen som forventet med mulighet for å hoppe, dukke, sikte mer nøye og mer.

Starship Troopers: Extermination er per nå noe tynt i innhold. Det trengs flere kart å spille på, flere modus og mer variasjon. Men spillet er fortsatt under utvikling og vil sannsynligvis få enda mer interessant på menyen etter hvert.

Det er også kontaktlister med mulighet for å invitere venner. Og spillet har både talechat med gruppen som man er en del av, samt chat med alle som befinner seg i samme område som spillfiguren.

Grafikkmessig kjører spillet helt ok. Det hakker og hopper litt innimellom, pluss man kan forvente en del feil ettersom spillet fortsatt er i en tidlig fase. Men det som er nå byr på en hel del action, spenning og lagarbeid på nett.

Foto: Offworld Industries

Egnethet

Starship Troopers: Extermination har fått ikke fått noen anbefalt aldersgrense av PEGI. Ikke alle spill får dette, særlig gjelder dette for visse spill som blir utgitt til PC.

Utviklerne påpeker samtidig at spillfigurer og insekter (romvesener) blør når de blir truffet i dette spillet. I tillegg til at soldatene kan bruke ufint språk.

Med nettkommunikasjon kan det oppstå upassende språk i talechat med andre.

Ellers er det store mengder med skuddveksling med romvesener som eksploderer i deler med insektblod som spruter over alt. På spillkartet kan man også se lik av soldater som har blitt drept i krig.

Vanskelighetsgrad:

Spillet byr på en grunnleggende opplæring. Det er noe menyhåndtering når man skal bygge strukturer i spillet, men ellers er det nokså rett frem med å sikte og skyte på fiender. Man kan også velge ulike typer «servere» basert på hvor lite eller mye erfaring man har. Da vil man sammenkobles med andre spillere på tilsvarende nivå.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten