Svar-o-meter

Supernytt med Svar-o-meter

NRKs spørsmåls-app for barn er blitt populær. Det er opp mot 20 000 som svarer hver gang. Rekorden er 40 000 svar.

En app som formidler nyheter

NRK lanserte appen Svar-o-meter i mars 2017 og har med den stilt spørsmål hver eneste dag til tusenvis av barn. Hensikten er å formidle nyheter. NRK fant nemlig ut at en del barn ikke er så interessert i nyheter, derfor ville man finne på en vri som gjorde at nyheter likevel kan nå ut til disse barna.

En del barn som synes nyheter er kjedelig, kan samtidig være ganske opptatt av seg selv. Dette utnytter appen, nyhetene deles i form av spørsmål. Flere av spørsmålene handler ikke om nyheter, men om hva barna har spist i dag eller hvordan de har hatt det på skolen.

Foto: NRK
Redaksjonsleder Frank Sivertsen i Supernytt. Foto: NRK

Da er det på tide at også NRK får noen spørsmål. Barnevakten spør Frank Sivertsen som er redaksjonsleder i  Supernytt:

– Hva var motivasjonen for å lage en slik app? 

– Vi i Supernytt ønsket oss en app for å nå ut enda bedre med innholdet vårt – også på mobil. I utviklingen av appen fikk vi mye hjelp av fra medieutviklere i NRK, og det gjorde at appen ble en rendyrket spørsmålsapp. Vi visste nemlig at barn elsker å gi uttrykk for sine meninger, og når de i tillegg kan sammenligne seg med andre, hadde vi stor tro på at dette kunne bli en suksess.

Supernytt er NRKs satsning for å gi nyheter til barn. Selv om NRK ikke driver kommersielt, ønsker man å få tak i stadig flere lyttere, brukere og seere. Visjonen til redaksjonen er at Supernytt skal sørge for å få tak i morgensdagens nyhetsbrukere. Hypotesen er at de som er interessert i nyheter allerede som barn, antagelig kommer å oppsøke nyheter fra NRK også når de blir eldre.

Men en del barn mellom åtte og tolv år er altså lite interessert i nyheter. NRK gikk grundig til verks for å finne en løsning, man brukte både fokusgrupper, webskjemaer og spørreundersøkelser. Løsningen ble Svar-o-meter.

Med denne appen kan NRK også sjekke hva barna er opptatt av. For eksempel har Justin Biebers popularitet gått ned, ifølge svarene som er gitt i appen. Supernyttredaksjonen kan også i tv-sendingene ta opp temaer som er nevnt i appen.

Svar-o-meterPopulær app

– Hvor mange har lastet ned appen?

– Jeg har ikke oppdaterte tall, men før sommeren var det over 120 000 nedlastinger. Før sommeren var det nærmere 40 000 unike brukere som svarte på spørsmål. Nå etter sommeren har vi ikke nådd like mange, men alt fra rundt 15 000 svar og oppover er vanlig. Dette avhenger også av hvor ofte vi publiserer nye spørsmål, forklarer Sivertsen.

Føler seg ensomme

– Er det noen svar som har overrasket dere så langt?

– Det er vanskelig å plukke ut eksempler. Det var 19 623 unike brukere som svarte på spørsmål om å være ensom og deprimert. 54 prosent svarte «ja, det hender at jeg føler meg ensom». 40 prosent av dem svarte «nå», «i går» og «forrige uke» på spørsmålet: «Når følte du deg sist ensom?» Ellers svarer 40 prosent at de tror på Gud.

Sivertsen forklarer også at de ikke vet hvor mange av brukerne som er barn. Det kan være en del voksne blant brukerne. 77 prosent av brukerne svarer at de er mellom åtte og tolv år.

Voksne om dataspill

– Hva er det mest populære spørsmålet til nå?

– Vårt arkiv er dessverre ikke bra nok til å ha oversikt over alle spørsmål vi har stilt. Men den siste uken var det mange som ville svare på hva de gjør i helgen.

Redaksjonslederen forteller at de stilte dette spørsmålet: «Noen voksne klager over at dataspilling er bortkasta tid. Enig?» 59 prosent svarte «kanskje litt» og 25 prosent «å ha det gøy er da ikke bortkasta tid».

Ingen tabuer så langt

– Finnes det temaer som dere har bestemt dere for å ikke spørre om?

– Det finnes ingen temaer som vi har bestemt oss for ikke å spørre om, men det betyr ikke at vi tar opp alt i spørsmålsappen. Mobilforbud, tannhelse, skolestart, terror, valg, skjønnhetskåring, pilegrimsferd til Mekka og Johaug er eksempler på hva vi tar opp.

– Dere spurte barna om de så Stjernekamp på tv. Favoriserer dere NRKs programmer? 

– Her ser du hva vi spurte om Stjernekamp, eksemplet viser ganske tydelig at vi ikke favoriserer NRKs programmer. Men når det gjelder tv-innhold for barn står jo NRK for mye av produksjonen, så sånn sett blir det fokus på mye som vises på NRK:

«Hvis du skal se i kveld, hva vil du helst se?»

  • Vendela + Petter (9 prosent)
  • Stjernekamp (17 prosent)
  • Brille (4 prosent)
  • Side om side (25 prosent)
  • Grensevakten (4 prosent)
  • God kveld, Norge (2 prosent)
  • Noe annet (23 prosent)
  • Vet ikke (15 prosent)

Stortingsvalg med Svar-o-meter

Supernytt spurte brukerne av appen hvilket parti de ville ha stemt på. Høyre ble størst med 29 prosent av stemmene. Ap kom rett etter med 28 prosent. SV kom på tredjeplass med 8 prosent.

Kan anbefales

Appen er god, det er fint at barn får med seg nyheter, enten det handler om fotball eller politikk. Noen svært få ganger er ikke spørsmålene helt nøytrale, men det er bare pirk. Et eksempel er når NRK spør barna om hvor mange kommuner det bør være i Norge.

Da settes et nei til sammenslåing sammen med et positivt argument: «…så flest får bestemme selv.» Et ja til sammenslåing får derimot ikke noe positivt argument knyttet til seg i svaralternativet: «…vi kan godt slå sammen noen.»

Spørsmål og svar kan lades. Hadde man sagt at færre kommuner «…vil bety mer penger til sykehus» eller noe sånt, da ville antagelig flertallet plutselig ha valgt det svaralternativet.

For øvrig er det fint at det som regel er mulighet for å velge et helt nøytralt svar, slik som «Ønsker ikke å svare» eller noe lignende.

Som forelder anbefaler vi å laste ned appen og se hva barn i Norge svarer. Slik får man se hva andre barn mener om ulike temaer. Problemet er at man i tilfelle ødelegger statistikken når man svarer som voksen. Man er nemlig nødt til å svare for  å komme videre i appen. Eventuelt kan man svare «vet ikke» på alle spørsmål.