Skjermdump fra Tips Politiet

Tips politiet når barn er i fare på nettet

Ser du barn bli lokket eller utsatt for kriminalitet på nettet, kan du kan tipse politiet via deres nettsider.

Pågår situasjonen akkurat nå, kan du ringe politiet lokalt på 02800. Når det ikke haster, kan du bruke politiets nettsider, som leder deg noen steg frem til tips eller anmeldelse.

Eksempler på hva du kan tipse om

  • Radikalisering
  • Mobbing
  • Rasisme
  • Overgrep
  • Lokking
  • Utpressing
  • Hatefulle ytringer
  • Diskriminerende ytringer

Ulike tips-skjemaer

På politiets nettsider finner du ulike skjemaer for tips. Et av skjemaene gjelder generelle tips og er veldig enkelt å fylle ut, det er som å sende en epost. Du behøver ikke oppgi navnet ditt i tipset, men det kan jo hjelpe politiet om du gjør det.

De andre skjemaene er for ulike tilfeller, for eksempel voldelig ekstremisme og menneskehandel. Et av skjemaene gjelder seksuell utnyttelse av barn på internett. Finn riktig skjema og fyll ut.

Bør du tipse?

Det er ikke alt som er kriminelt. Er du i tvil, kan du likevel tipse politiet som sjekker saken.

I flere av tips-lenkene møter du elektroniske skjemaer som går over flere sider. Hver side hjelper deg å ta med så mange opplysninger som mulig.

Sørg for bevis

Ta gjerne kopi av skjermen når du ser barn blir utsatt for noe. Bruk for eksempel egen telefon og ta bilde av skjermen der det foregår, eller ta skjermdump. Ta også kopi av så mye som mulig, slik som nettadresse, samtale, klokkeslett og kallenavn.

Foto: Politiet
Lone Pettersen, seksjonsleder ved seksjon for internettrelatert etterforskningstøtte (IRES)

Tips er ikke anmeldelse

– Politiet får daglig inn en rekke tips om straffbare forhold, alle tipsene leses og vurderes av politiet, forteller seksjonsleder Lone Pettersen ved seksjon for internettrelatert etterforskningstøtte (IRES). Hun fortsetter:

– Ved tips om alvorlige forhold vil politiet følge opp med en anmeldelse og etterforskning. Desto mer informasjon man fyller inn i tipset, desto lettere er det for politiet å gjøre noe med det som det tipses om. Man kan sende både bilder og video som vedlegg til tipset. Det er viktig å vite at et tips ikke er det samme som en anmeldelse. Dersom man ønsker å få tilbakemelding om utfallet av saken eller at politiet skal etterforske et forhold, må man gå til politiet for å anmelde forholdet.

Du får ikke tilbakemelding på tips

Hva skjer etter et at du har tipset? Pettersen forklarer:

– Man får ikke tilbakemelding på et tips, men man kan få tilbakemelding på utfallet av en anmeldelse. Dersom man vurderer at tipset har høy viktighet og at det haster med at politiet gjør noe med det, bør man også kontakte lokalt politi direkte ved å ringe 02800.

Fungerer tipstjenesten?

Barnevakten spør politiet om erfaringene fra tipstjenesten på nettet. Seksjonsleder Lone Pettersen svarer:

– Vi kan ikke gi ut informasjon om konkrete saker, men kan på generelt grunnlag si at vi på bakgrunn av tips har fanget opp personer som planla å ta sitt eget liv. I tillegg har vi på flere områder fått tips som har resultert i at lokalt politi har tatt tak i saker og problemstillinger de ellers ikke ville visst om. Vi har også sett at et tips eller en anmeldelse har ført til at mange andre, for eksempel ofre for overgrep på internett, er blitt funnet og fått hjelp til å komme ut av en overgrepssituasjon. Så det å melde ifra til politiet kan hjelpe mange andre i samme situasjon.

Nettpatruljen tar ikke i mot tips

– Det er mulig å komme i kontakt med politiet på internett gjennom politiets Nettpatrulje. Det er mulig å stille politiet spørsmål over nett, men det er ikke mulig å levere anmeldelse eller tips der, forklarer seksjonsleder Lone Pettersen.

Politiets nettpatrulje finner du her. 

Hva med anmeldelse?

Du kan som nevnt ikke levere anmeldelse via en lenke på politiets nettsider, du må møte opp på politistasjonen. Ofte kan det være greit å ringe først. Anmeldelse betyr at du blir intervjuet på et møterom. Så må du signere politiets referat av samtalen.

En nyttig ressurs:

Her skriver politiet om overgrep mot barn.