Foto: Shutterstock/Barnevakten

1 av 4 unge vil slette bilder

Går det for fort i svingene når unge deler bilder og innlegg på nettet? En undersøkelse viser at en av fire unge voksne gjerne skulle ha fått fjernet informasjon som ligger ute. Det gjelder å forebygge tidlig, samtal gjerne med barna om deling av bilder og oppførsel på nettet.

23 prosent av unge mellom 18 og 29 år sier at det ligger søkbare bilder eller informasjon om dem som de helst vil ha fjernet. Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvor gamle bildene og opplysningen er. Er det bildesynder fra barndommen? Er det bilder som foreldrene delte av barna? Eller er det nyere bilder som er blitt lagt ut i voksen alder?

Uansett gjelder det 187.000 unge mellom 18 og 29 år, og da er det verdt å tenke gjennom hvilke vaner du gir barna når de er små. Er du som forelder et godt forbilde? Har du fortalt barna om mulige ulemper ved å legge ut bilder? Er du tydelig nok når det gjelder hvilke bilder av andre man ikke bør dele?

(Det er 811.000 personer mellom 18 og 29 år i Norge. 23 prosent av disse blir 187.000.)

Tallene for de unge voksne er dobbelt så høye som for de eldre aldersgruppene. Enten blir man klokere med årene eller så har de eldre generasjonene sluppet billigere unna i tidligere år da det ikke var så mange digitale kanaler å spre informasjon i.

Verre år for år?

I fjor var det 18 prosent av unge voksne som helst skulle ha fått fjernet informasjon om dem. I år er det 23 prosent som mener det samme. Tallet er altså stigende, men man må være forsiktig med å trekke konklusjoner etter kun to års statistikk.

Men hvis trenden viser seg å være stigende også neste år, er det i tilfelle ikke så rart, det er stadig flere muligheter til å dele noe på nettet, og barn får tilgang til nettet tidligere enn før via telefoner og nettbrett.

Selv om tallene ikke kan brukes om barn direkte, kan man bruke tallene som motivasjon til å bevisstgjøre barna angående hva de deler på nett. Her er noen tips:

Hva kan gjøres for å hindre spredning?

For de aller yngste barna kan du forsøke å stenge muligheten for at de deler bilder og filmopptak. Hvis barnet har eget nettbrett, kan du bestemme hvilke apper som skal være der. Unngå sosiale medier-apper, eller se om foreldreinnstillingene i nettbrettet eller appene kan stenge muligheten for å dele.

Når barna er blir litt eldre, kan du ha en husregel om at de må spørre deg før de legger ut noe på nettet. Og når du slipper barna helt løs, bør i hvert fall én kjøreregel sitte godt: Det er ikke lov å legge ut bilder av andre uten å få samtykke fra dem først.

Her er noen spørsmål som de litt eldre barna kan stille seg hver gang de skal dele noe på nettet.

  • Er kanalen åpen for alle eller er det bare noen få som har tilgang?
  • Er det mulig å slette sitt eget innlegg hvis man angrer?
  • Ville bestemor syntes at dette innlegget var greit å se?
  • Passer bildet på en reklameplakat på et kjøpesenter?
  • Kan du stå for dette?
Redusere risiko for spredning

Selv om man deler et bilde med kun én venn, er det en risiko for at vennen tar kopi og deler helt åpent i en stor kanal. Men risikoen er generelt mindre når man deler med kun én enn om man starter med å dele et bilde i en gruppe som består av tusen personer. Altså: Jo mer åpen, stor og populær kanalen er, desto viktigere er det å tenke seg om før man deler.

Hvis barnet skriver på sin egen side i sosiale medier, er barnet redaktør og kan slette sine egne innlegg. Selvsagt er det alltid en risiko for at andre tar kopi og deler på nytt slik at muligheten til å slette blir redusert. Men i utgangspunktet har man mye mer makt over sine bilder og innlegg når man publiserer i sin egen kanal.

Kort sagt: Det er størst risiko når man deler bilder i store kanaler som andre styrer.

Skal man legge igjen et bilde i en kanal man ikke selv styrer, bør man sjekke om det er mulig å angre slik at man får slettet bildet på egen hånd uten å måtte spørre kanaleieren. Det samme kan man vurdere når man legger inn kommentarer. Er det mulig å slette sin egen kommentar?

«Kan jeg stå for handlingen?»

Men det som er enda viktigere før man deler noe, er å spørre seg: Kan jeg egentlig stå for dette?” Før man legger ut en kommentar, eller et bilde av noen andre, kan man spørre seg selv: «Er det snilt? Er det sant? Er det nødvendig?”

Som en hjelp kan barnet også se for seg at bildet er blåst opp som en reklameplakat ved nærbutikken. Vil det være flaut? Vil det være dårlig gjort å forstørre bildet av vennen og henge det opp på skolen? Er man i tvil ved slike spørsmål, bør man la være å dele bildet eller kommentaren, for internett har et svært mye større publikum enn de få som besøker nærbutikken eller skolen.

Et annet spørsmål som kan være til hjelp, er å se for seg forskjellige personer som skal se bildet eller kommentaren. Hva vil bestemor mene om bildet? Hva vil pappa mene? Hva vil personen på bildet mene? Hva vil moren til personen på bilde mene?

Ironiske bilder er en felle

Ironi kan misforstås, spesielt hvis noen kopierer et ironisk bilde og legger det ut i en annen sammenheng.

Man kan lage vitser om nesten alt, men det er noen vitser som mange vil mene er over streken, det gjelder for eksempel ved katastrofer der mange mennesker dør. Selv om noe “bare er tull og tøys”, kan det være at barnet angrer på innlegget etter noen år. Foreldre eller lærere kan gjerne spørre barna: “Hvor synes dere at grensen går?» Slik bevisstgjøres barna.

Et tips kan være å vente med å publisere til dagen etter man fant på ideen til en vits som er på kanten. Da er kanskje ikke vitsen like morsom lenger.

Hva ønsker folk å slette?

Undersøkelsen til Codan Forsikring sier ikke noe om hva slags bilder eller informasjoner som unge voksne ønsker å få slettet fra nettet. Er det bilder der man er sammen med en kjæreste det er slutt med? Er det snakk om gamle fyllefester? Andre undersøkelser kan kanskje avsløre hva folk ønsker å få slettet.

Slettmeg skriver i årsrapporten fra 2016 at 40 prosent av henvendelsene handler om å slette profil. Alle andre grunner for et ønske om å slette, ligger på rundt 3-7 prosent. Slettmeg har statistikk fra aldersgrupper under 12 år.

Rapporten sier: «Mange unge oppretter en ny epostkonto hver gang de skal lage seg en ny bruker. Mange unge bruker ikke epost i det daglige, og glemmer derfor brukernavn og passord til epostkontoen sin. Hvis de da mister tilgang til profilen de har opprettet klarer de ikke å logge seg inn på epostkontoen sin, og dermed får de ikke tilbakestilt passord. Dette har vi spesielt sett i forbindelse med Youtubekontoer. Det blir da svært vanskelig å slette innhold fra Youtube.»

Et tips er derfor å ha en husregel om at innlogging til e-post-konto må skrives ned på en lapp og legges på et trygt sted.

Før man sletter en profil, bør man gå gjennom mulighetene for å slette hva som er lagt ut av bilder og tekster med akkurat den profilen.

Slettetips

Hvordan slette bilder og kommentarer i en kanal man ikke eier selv?

  1. Spør først den som eier kanalen om det er mulig å slette.
  2. Spør så Google om å fjerne søketreff
  3. Spør så om hjelp hos slettmeg.no

Bli medlem av Barnevakten