Truer og krever penger av unge for å tilbakeholde seksuelle bilder

Unge helt ned i fjortenårsalderen blir lurt til å dele seksuelle bilder med kriminelle og deretter truet til å betale penger. En presset og skamfull situasjon for offeret, forteller politibetjent Per Øgrey Brandsdal ved Agder politidistrikt.

I følge en ny NOVA-rapport har 36 prosent av jenter og 10 prosent av gutter opplevd minst én digital seksuell krenkelse. Datagrunnlaget stammer fra rundt 15 409 videregående-elever i alderen 16 til 19 år.

Her kommer det også frem at 11 prosent av gutter og 4 prosent av jenter har blitt tatt seksuelle bilder av uten deres vilje. Videre har 7 prosent av gutter og 2 prosent av jenter blitt truet om deling av seksuelle bilder eller film. Nesten samme andel har faktisk fått delt slike bilder av dem uten deres vilje.

En gruppe som vet å utnytte dette fenomenet er kriminelle utpressere, forteller Per Øgrey Brandsdal som jobber ved seksjon for forebygging i Agder politidistrikt.

Han forteller at politiets nettpatruljer rundt omkring i landet jevnlig mottar henvendelser fra unge. Flere har blitt presset til å betale penger for å unngå at seksuelle bilder deles med venner og familie.

– Seksuell utpressing på nett (sextortion) er en alvorlig form for utpressing som vi har sett en del av den siste tiden. Den rammer også jenter, men særlig gutter og unge menn. Vi har kommet i kontakt med ungdom som gjerne sitter alene med problematikken og er skamfulle og redde for å si ifra til noen. De forsøker ofte å ordne opp i situasjonen på egenhånd, sier Brandsdal.

Bilde: Per Øgrey Brandsdal (Foto: Politiet)

I slike tilfeller har utpressere fått tak i nakenbilder eller video av offeret og truer med å dele dette med offerets venner og familie med mindre de mottar penger.

– Kontakten kan starte på en datingside eller via en ny venneforespørsel på sosiale medier. Offeret tror gjerne at de er i kontakt med en attraktiv jente eller gutt og så går samtalen over til privat chat en-til-en. Samtalen får gjerne en mer seksuell karakter og tone, ofte med bruk av webkamera eller bildedeling. Det kan hende at begge parter kler av seg og utfører seksuelle handlinger, hvor den kriminelle tar videopptak av det som skjer. I etterkant blir offeret truet mot penger for å hindre at bilder og video skal bli delt videre, forklarer politibetjenten.

Troverdig trussel

Den som truer er som regel en del av et organisert nettverk av kriminelle, gjerne plassert i utlandet. I tillegg er utpresserne proffe på å bygge opp tillit og vet å spille på de riktige ordene og følelsene, påpeker Brandsdal.

– Selv om mange vet at det er en risiko forbundet med å chatte med fremmede på nett, så forteller ofrene at de ble revet med og hadde fått tillitt til vedkommende. Unge som blir rammet tror at de faktisk snakker med andre jevnaldrende på den andre siden av skjermen, sier Brandsdal.

Utpresserne kan gjerne sende konkrete eksempler av venner og familie til offeret og truer så med å sende videre videopptak og bilder av offeret.

– Da opplever mange panikk og tar kontakt med oss. Kanskje har de allerede overført en del tusenlapper allerede. Utpresseren lover å slette bilder og video i bytte mot penger, men ofte forsetter de å presse for mer penger når de først har fått napp, advarer Brandsdal.

Bryt kontakt, ikke overfør penger

Dessverre når en del av tilfellene aldri politiet, forteller Brandsdal. Mange opplever stor skam og kvier seg for at foreldrene skal få vite om det som har hendt. Andre har kanskje en kjæreste.

– Den kriminelle parten er som regel fra et organisert nettverk med falske bilder og profiler. Vår oppfordring er å ikke betale utpresserne penger. Da vil det gjerne bare komme nye krav. I en del tilfeller ser vi at utpresserne ikke deler bildene, men heller går videre til neste offer. Først og fremst er de ute etter penger. Men i noen tilfeller blir bildene delt, sier Brandsdal.

Det er ingen tvil om at seksuell utpressing på nett er ulovlig, påpeker Brandsdal, og uansett er det ulovlig for andre å oppbevare seksuelle bilder av barn.

– Vi tilbyr veiledning til utsatte. Noen håper at vi har en magisk knapp som kan fjerne slike bilder på nett. Dessverre må vi gå samme veien som alle andre ved å henvende oss til de store plattformene for å forsøke å få bort denne type innhold. Man skal allikevel ikke gi opp alt håp, og vi kan bistå med råd til både foreldre og offer, presiserer Brandsdal.

Dette er varselflaggene

Kriminelle som tar kontakt operer som regel med falske bilder og profil, sier Brandsdal. Derfor bør man være obs på fremmede som tar kontakt på sosiale medier og via andre plattformer.

– Man bør særlig tenke seg om dersom fremmede begynner å spørre om bilder. I tillegg bør varsellampene blinke dersom vedkommende ønsker å flytte samtalen fra et offentlig chatterom og til privat chat. Generelt bør man være bevisst hva man deler, og tenke over om man ønsker at det man deler skal ligge tilgjengelig på nett. Bruk også innstillinger på sosiale medier som skjuler vennelister for andre og begrenser hvem som kan kontakte deg. For eksempel kan man ha privat profil, forteller Brandsdal.

Han vil samtidig fraråde foreldre å påføre unge som er blitt utsatt for denne type utpressing ytterligere mer skam og pekefinger.

– Det er viktig å skape rom for trygg dialog. Unge som er blitt utsatt for dette opplever allerede skam og redsel. Ta også kontakt med politiet slik at vi kan bistå med råd og veiledning, sier Brandsdal.

Råd ved seksuell utpressing på nett (hentet fra Politiet.no)

  • Bryt kontakten med utpresser så snart som mulig.
  • Ikke betal det som utpresser krever. Hvis du betaler, kommer det vanligvis flere krav.
  • Dokumenter mest mulig av det som har skjedd.
  • Noter hvilke tjenester, kanaler og kontoer som ble brukt både av deg og av utpresser.
  • Ta skjermbilder både av samtaletekster, informasjon på profiler og bilder eller video av den du snakket med.
  • All informasjon fra utpresseren kan hjelpe politiet med å identifisere vedkommende. Dette kan for eksempel være adresser, telefonnummer, kontonummer og betalingsinformasjon.
  • Ikke slett programvare du har installert. Fjern heller ingen kontoer. Vent til politiet har fått gjennomført nødvendige undersøkelser.
  • Kontakt politiet så raskt som mulig. Tid er en kritisk faktor i slike saker. Du kan kontakte politiet ved å møte opp, ringe 02800, kontakte nettpatruljen der du bor, eller kontakte Støttesenteret for kriminalitetsutsatte.

Les også:

(Foto (hovedbilde): Motortion Films / Shutterstock)


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.