1000 danske ungdommer kan bli dømt for å ha spredd nakenfilm

Også i Norge kan unge bli straffet for å ha nakenbilder av venner på mobilen eller datamaskinen.

«Red Barnet» i Danmark kaller saken en av de verste krenkelser med kamera i Danmark. Sexvideoer av ei jente på 15 år og flere gutter er blitt spredd av flere tusen barn og unge.

I Danmark er straffene ved deling av nakenbilder blitt skjerpet. Man kan få betinget fengselsstraff, kanskje også ubetinget fengselsstraff, det vil vise seg i de flere hundre rettssakene som snart starter. I tillegg vil de straffede ikke få politiattest som er nødvendig hvis man skal arbeide som for eksempel lærer eller politi.

Den danske saken startet da Facebook oppdaget at seksuelt materiale ble delt av personer under 18 år i chattetjenesten Messenger. Facebook varslet sine amerikanske myndigheter som igjen varslet politiet i Danmark.

Føler seg uskyldig

En av ungdommene som mottok videoen på sin telefon, sier at hun fikk sjokk da hun ble innkalt til politiavhør to år senere. Hun husket knapt videoen, hun hadde ikke bedt om å få den og hun kunne ikke vite at de involverte i videoen var under 18 år.

40 dagers betinget fengsel

Andre involverte har delt videoen mange ganger med venner gjennom chattetjenester. Flere gikk på samme skole som jenta og guttene og må dermed ha visst at de var under 18 år. Aktor bruker nettopp det som argument, flere av de siktede kan ikke si: «Vi visste ikke at det var nakenfilm av barn».

Politiet i Danmark er ferdig med åtte prøvesaker og skal nå skal gå løs på de 1000 unge. I prøvesakene ble det dommer på mellom 7 og 40 dagers betinget fengsel. De som ble dømt, var nå i alderen 17 til 20 år. Noen av de dømte måtte også ut med erstatninger, for eksempel 10.000 kroner til jenta og 5.000 kroner til en av guttene.

Første sak er anket

Saken med de 1000 ungdommene går under navnet Umbrella. Den første Umbrella-saken som ble anket fra byretten til landsretten er nå ferdigbehandlet. En 20-åring fikk mildere dom i ankesaken. I byretten hadde han fått 30 dagers betinget fengsel. Mannen var 17-18 år da han delte den aktuelle nakenvideoen til tolv personer.

Landsretten mente at mannen ikke kunne ha visst at personene på filmen var under 18 år. Filmen var såpass slørete og mannen kjente ikke personene som var med. Retten dømte derfor mannen for deling av nakenvideo der personene ikke var blitt spurt. Han slapp altså å bli dømt for å spre nakenvideoer av barn. Landsretten fastsatte straffen til 2500 kroner.

Må slette med en gang

På et seminar våren 2018 forklarte Kripos at i Norge er nakenbilder av personer under 18 år ulovlig. Eneste unntak fra loven er kjærestepar eller venner over 16 år, de kan dele med hverandre så lenge det er samtykke og aldersforskjellen er liten.

Mottar du plutselig nakenbilder av barn, må du i utgangspunktet slette bildene med en gang, ellers bryter du loven. Men du kan også kontakte politiet.

– Barn som mottar nakenbilder, bør si fra til en voksen, oppfordrer Axel Wilhelm Due som er kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

– Alle som sender bilder, legger igjen digitale spor, så politiet finner ofte ut hvem som har gjort det.

Man bør ikke be om nakenbilder

– Vi synes det er en god regel at man ikke ber noen om å få nakenbilder. De du spør, kan føle seg presset, selv om du sjøl tenker at det ikke er utpressing du driver med, sier Wilhelm Due. Han fortsetter:

– Selv om noen har sagt at det er greit at du har nakenbilde av ham eller henne, så er det forbudt å dele det videre uten at du har fått lov fra den som er på bildet. Og hvis den som er på bildet sier at du skal slette det, så må du gjøre det med en gang. Den som er avbildet kan når som helst ombestemme seg og si at du ikke lenger kan ha bildet. Da er det ulovlig hvis du ikke sletter det.

Wilhelm Due forteller at alle som er over 15 år, kan straffes. Det er forbudt å dele eller ha slike bilder, selv om du ikke engang har bedt om å få dem tilsendt.

Fem råd mot nakenbilder

Det Kriminalpræventive Råd i Danmark har utarbeidet noen kjøreregler mot nakenbilder.

Et av tipsene er at man må huske å slette på alle plattformer, slik som Dropbox, Messenger, telefon, Icloud og så videre. Har du selv delt nakenbilder av barn, må du stoppe spredningen ved å kontakte dem som fikk bildene av deg, si til dem at de må slette bildene. Og ser du noen som deler slike bilder, så si fra at det er ulovlig.

Dette er risikoen ved nakenfilming

Red Barnet i Danmark har laget en talende video om risikoen når man nakenfilmer seg selv:

Red Barnet – Slet det! from Edithouse Copenhagen on Vimeo.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com