Foto: Skjermdump fra Politiets Nettpatrulje

Politiets nettpatrulje

Kripos’ internettsatsing gir gode og konkrete råd om alt fra grooming, potensiell radikalisering og Facebook Live til ulovlig delte sexvideoer og omsetning av narkotika på det mørke nettet.

Risikoen er stor for at du eller noen du kjenner har hatt digitale opplevelser som krysser grensen mellom lovlig og ulovlig, og du har nesten garantert lest, sett eller hørt ting som er minst i gråsonen.

Da er Nettpatruljen et lurt sted å oppsøke. Siden er drevet av politibetjenter, jurister, ingeniører og kommunikasjonsrådgivere med politiarbeid på internett som spesialfelt, og sammenlignes med en politipost hvor publikum kan motta kriminalitetsforebyggende råd og veiledning i konkrete problemstillinger eller ha dialog med politiet.

Det at Nettpatruljen selv deltar aktivt i debatten i kommentarfeltet, gjør siden til en unik ressurs for foreldre og unge voksne.

Hva som er lov og hva som er lurt er to forskjellige ting

Den teknologiske utviklingen de siste tiårene har gjort at jussen ofte har måttet «ta igjen» internettet, og at mange av oss har utviklet personlige (u)etiske «regelverk» for våre digitale handlinger. Nettpatruljen en oppdatert og betimelig påminnelse om at det vi gjør på internett faktisk er underlagt norsk og internasjonal lov.

Særlig i spørsmål om ytringsfrihet blir dette stadig aktualisert: Når alle kan bli publisert – eller publisere seg selv – på internett, blir forskjellen mellom en lovlig og en ulovlig ytring utydelig for mange.

Om du ytrer noe ansikt til ansikt, i et brev du legger i naboens postkasse eller i et kommentarfelt på internett, er imidlertid uvesentlig. Visste du for eksempel at en ytring regnes som offentlig når den når flere enn 20-30 personer, uavhengig om det er en åpen eller lukket gruppe?

Ytringsfrihet er likevel ikke et enkelt spørsmål, og, som Nettpatruljen skriver: Uttalelser som er innenfor loven er ikke nødvendigvis alltid lure, og stupide uttalelser er ikke ulovlig av natur.

Poenget er altså at vi må tenke oss om, og være klar over at skillet mellom lovlig og ulovlig gjelder like mye på Facebook som i drosjekøen. Foreldre har et ekstra ansvar for å være bevisste på dette og sørge for at barna våre også er det.

Vi er rollemodeller

Foreldre er barnas viktigste rollemodell for trygg nettbruk, men mange synes det er vanskelig å sette digitale grenser: Er det ok om 13-åringen er på Tinder? Hva med Snapchat for tiåringen? Nettpatruljen gir ikke konkrete råd om apper, men har laget noen kontrollspørsmål som det kan være lurt å ha i bakhodet. 

Siden minner oss også om at barna følger med på vår egen nettbruk kanskje mer enn vi liker å tro. Visste du for eksempel at 27 prosent av barn mellom ni og 16 år mener at deres foreldre bruker for mye tid på mobiltelefonen, og at ett av fem barn mener foreldrene bruker for mye tid på sosiale medier?

Nettpatruljen finner du på Facebook

Nyttig informasjon fra Nettpatruljen

Deling av bilder/videoer

Naken på nettet: Ofte stilte spørsmål

Straffbart å motta eller ha bilder som er delt uten samtykke

Ungdomsspråk

“Hva skjer på nett idag’a?”

Sikkerhet

Tips og råd for å beskytte mobilen din

Barnas retter på internett

Barns rettigheter og internett – hva er viktig å tenke på?

 

Vis Ressurser