Tenåringsgutter presses for nakenbilder og penger

"Tenk før du deler." Dette skriver politiet på sine nettsider. Tenåringsgutter tror de flørter med jenter, men de kan ha kontakt med utpressere.

Høyere pengekrav

Seksuell utpressing med økonomisk motiv øker. Det samme gjør pengekravene. Og fornærmede er enda yngre enn før. Belastningen er stor og enkelte har dessverre tatt selvmord.

– Gutter helt ned i 14 årsalderen presses for penger etter å ha sendt bilder til, eller videochattet med, det de tror er jevnaldrende jenter. Antall tilfeller øker, sier politioverbetjent Tuva Dahlheim i Kripos (bildet over).

Er det flørt eller er det fake?

Politiet har en kampanje med vignetten «Flørt eller fake?«. Dette for å gjøre gutter og unge menn oppmerksomme på at de kan bli lurt og deretter bli utsatt for press og pengekrav. Det er ikke alltid like enkelt å vurdere hva som er en ekte flørt og hva som er svindel på sosiale medier.

Slik blir man lurt
 1. Utpresseren sender melding på sosiale medier eller i chattetjenester.
 2. Utpresseren kler av seg eller sender nakenbilder. Utpresseren får offeret til å gjøre det samme.
 3. Ofrene tror at de chatter med en kvinne, men profilen er falsk. Det de ser, er et konstruert videoklipp som blir styrt av en tredjeperson.
 4. Utpressen gjør hemmelig opptak eller lurer offeret til å sende nakenbilder.
 5. Utpresseren truer med å dele bildet eller opptaket, hvis ikke offeret betaler penger.
Organiserte kriminelle

Politiet skriver at i flere saker blir bildet/opptaket sendt til offerets følgere eller venner, eller det publiseres offentlig. De som står bak, er trolig organiserte kriminelle svindlere, som jobber fra det som minner om kundesentre. Utpressingen skjer mot personer over hele verden.

Ikke betal, er rådet fra politiet
 • Bryt kontakten med utpresser så snart som mulig.
 • Ikke betal. Hvis du betaler, kommer det vanligvis flere krav.
 • Rapporter kontoen/profilen inn til tjenesten du er på.
 • Dokumenter mest mulig av det som har skjedd.
 • Noter hvilke tjenester, kanaler og kontoer som ble brukt både av deg og av utpresser.
 • Ta skjermbilder både av samtaletekster, informasjon på profiler og bilder eller video av den du snakket med.
 • All informasjon kan hjelpe politiet med å identifisere svindleren. Dette kan for eksempel være adresser, telefonnummer, kontonummer og betalingsinformasjon.
 • Ikke slett programvare du har installert. Fjern heller ingen kontoer. Vent til politiet har fått gjennomført nødvendige undersøkelser.
 • Kontakt politiet så raskt som mulig. Tid er en kritisk faktor i slike saker.

Du kan kontakte politiet ved å møte opp, ringe 02800, kontakte nettpatruljen der du bor, eller kontakte Støttesenteret for kriminalitetsutsatte.

Er du under 16 år? Du kan få hjelp og veiledning hos Statens barnehus.