Mørkredd

Windows/Xbox One og Series X og S. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Norskutviklet spill byr på mystikk og smarte, logiske hindringer som to kan samarbeide for å løse.

Mørkredd er et norskutviklet spill som byr på mystikk og logiske hindringer. Spillet er utviklet av Hyper Games. Her skal man lede to spillfigurer trygt gjennom en labyrint uten å bli truffet av mørket.

Man kan spille alene ved å styre begge figurene, eller samarbeide ved at to personer styrer hver sin figur.

Mørkredd

Format: Windows/Xbox One og Series X og S
Sjanger: Gåteløsing
Utvikler: Hyper Games
Utgiver: Aspyr

Grunnpremisset i spillet er enkelt: hold deg nær til lyskilder og unngå mørket. All mørke er nemlig skadelig for spillfigurene, det gjelder også skygger. Til hjelp for å lyse opp veien har spillfigurene en rekke verktøy.

Det aller viktigste er en lysende kule som kan dyttes dit spillfigurene må gå.

Langs veien vil man møte på all slags hindringer som låste dører, vann, vindsluser, broer, transportbånd og mer. De mange logiske hindringene krever at man stadig tilpasser seg nye forhold og forsøker å løse disse på best mulig måte.

Det er en mystisk og mørk stemning som gjenspeiles i spillet. Selve spillfigurene ser livløse og snodige ut, i tillegg er det dyster musikk og en uvisshet som foregår i denne spillverden. Hvorfor dytter de to figurene på en kule? Og hva skjuler seg egentlig i det tunge mørket?

Mer får man ikke vite før senere i spillet. Men det er liten tvil om at det er en stor fare på vei i denne verdenen og hovedpersonene må gjøre alt de kan for å overleve.

Til og med når spillet er slutt sitter man igjen med mange spørsmål. Om ikke alt i handlingen er blitt forklart har man allikevel gjennomgått en god dose med kreative og smarte hindringer som man har løst.

Spillutviklerne baserer hele prosessen på en lek med lys og mørke. All mørke er nemlig skadelig og til og med når spillfigurene sprer skygge over hverandre så er det nok til å tilintetgjøre spilleren.

Det samme gjelder for vegger og korridorer. På det vis må de to spillerne stadig samarbeide og hjelpe hverandre. Her må man kommunisere om hvem som skal gå først og hvordan man skal løse det slik at begge får nok lys til å overleve.

Tilnærmingen gir også et veldig fokus på akkurat hvilke elementer som er viktige i spillet. Nemlig lyset og mørket. Alt annet er uvesentlig og her må man holde øynene åpne for det som virkelig teller i spillbildet.

Selv om grunnprinsippet er enkelt klarer spillutviklerne stadig å skape nye utfordringer basert på den samme malen. Og her er det stor kreativitet i bruk. Fra å bare rulle på en kule er det plutselig transportbånd som man må holde takt med.

Andre ganger havner lyskulen i en bøtte som senkes ned i en avgrunn hvor man må løpe med for å holde seg i lyset.

Det kan også være knapper, vindtunneler, nedoverbakker der kulen ruller i full fart og andre typer farer å forholde seg til. Alt i alt serverer spillet stadig nye logiske hindringer samtidig som man står på kjent grunn.

Stemningen i spillet er også spesiell. Den er absolutt mørk og mystisk, men også fantasifull og kreativ til samme tid. Det er liten tvil om at det er ungdom og voksne som er målgruppen fordi det er en abstrakt fortellerstil her.

Kanskje er det denne kombinasjonen av en unik fortellerstil og logiske hindringer som fungerer – som gjør at spillet treffer så godt.

Fordi man får mange wow-opplevelser på bakgrunn av de varierte fellene man møter på. De er sjeldent veldig vanskelige og som regel starter man like ved dersom spillfigurene blir tilintetgjort. Men hindringene er gjennomtenkt og godt utviklet.

Dette er et spill som er kjekkest dersom to samarbeider. Da kan man kommunisere, tenke høyt og finne veien videre sammen. Og ved spillslutt har man klart å løse mange problemer og fått servert en fortelling utenom det vanlige.

Egnethet

Mørkredd har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med skrekk.

Spillet har en gjennomgående mystisk og skummel stemning. Dette i form av mørke scener, en abstrakt fortellerstil og musikk. Spillfigurene kan ta skade av mørket og brenner opp og blir tilintetgjort. I tillegg dukker det opp skumle monstre og massive uhyrer i spillet. Det er noe monsterblod og gørr.

Mot slutten av spillet skal man også kjempe mot menneskelignende karakterer.

Spillet ser ut til å sikte mot en eldre målgruppe, ungdom eller voksne.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet har logiske hindringer som krever tålmodighet og utprøving for å mestre. Man kan hyppig lagre progresjonen slik at man sjeldent må starte langt fra forrige forsøk. Fortellerstrilen er allikevel abstrakt og sikter mot en eldre målgruppe.

12-15 år: De logiske hindringene er varierte og kreative. Derfor vil spillet også by på god spillunderholdning til denne aldersgruppen.

16+ år: Spillet vil kunne by på utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten