Just Dance 2023

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/PC/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI (kjøpemuligheter).

ANMELDELSE: Dansespillet som gir tilbakemeldinger på hvor flink man er. Med over førti låter er det nok å svinge hoftene til. Samtidig kreves kjøp av abonnement for tilgang til ytterligere sanger.

Spill behøver ikke å være ensbetydende med stillesittende aktivitet. Og Just Dance-serien er et glimrende eksempel på nettopp det. Ved å spille av ikoniske låter, både nye og klassiske, kan man danse i takt med utøverne som vises på skjermen.

Og ikke nok med det, programvaren gir tilbakemelding på hvor nøye (eller hvor langt ifra) man er å matche dansetrinnene. En glimrende måte å vrikke hoftene på samtidig som man trener hele kroppen.

Just Dance 2023

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/PC/Switch
Sjanger: Musikk
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Just Dance 2023 inneholder en god dose pop-låter. På listen finner man blant annet Can`t stop the feeling av Timberlake og klassikere som Disco Inferno av The Trammps. Samtidig er det et skille på hvor mange sanger man får tilgang til dersom man er villig til å betale for et årlig abonnement i tillegg til den første innkjøpsprisen.

Avhengig av hvilken spillkonsoll man bruker, kan man ty til en håndkontroller eller smarttelefon for at spillet kan følge ens dansebevegelser.

Deretter får man en gitt poengsum basert på hva man har fremført. Uten tvil er dette noe som bygger seg opp over tid jo mer man øver på hver enkelt låt. Og det hjelper definitivt å følge danserne som vises på skjermen.

Det er absolutt mulig å vrikke på rompa alene foran skjermen. Men man kan også invitere med venner og familie i en dansekonkurranse foran den samme skjermen. Og på noen spillkonsoller er det også mulig å delta mot andre spillere på nett.

Da kan man sammenligne toppskår ettersom spillet følger flere personers fremdrift samtidig.

Noe som er nytt i denne utgivelsen er personlig tilpasning. Blant annet kan man personlige låtforslag og spilløkter basert på egne spillvaner. I tillegg til å få servert en oversikt over egen progresjon.

Menysystemet er også blitt bedre. Hvor det nå er enklere å finne frem til sanger og spillelister. Dette med et mer moderne utsnitt enn tidligere.

Selv om Just Dance er en langtlevende serie, er det grep som gjør spillene oppdaterte og mer aktuelle over tid. Nye sanger og mindre mas om abonnementskjøp er velkomne tillegg i dette siste spillet i serien.

Man loves også nytt innhold over tid, også gratis innhold utover abonnementstjenesten som er valgfri å betale for.

Låtutvalget byr på noe for alle og enhver. I tillegg klassifiseres sangene etter type humør man er i eller vanskelighetsgrad. Det gjør det også enklere å hoppe rett inn i en låt ettersom man kan matche vanskelighetsgrad med eget nivå.

Programmet kjører fantastisk godt. På skjermen ser man danserne som man skal følge med ekstra veiledninger på bunn av skjermen. I tillegg får man øyeblikkelig tilbakemelding på hvor nært eller langt unna man mestret å matche dansebevegelsene.

Utøverne som man følger på skjermen er badet i et bakgrunnsbilde med flott grafikk og dype animasjoner. Her er det et fargesprakende show som er med på å trekke spilleren dypere inn i det som skjer.

Og ellers er musikken fenomenal med høy kvalitet. Det betyr at et godt lydanlegg i tillegg til TV-skjermen er definitivt med på å pumpe opp stemningen noen hakk til. Og det er en fryd å bevege kroppen i takt med musikk og et fargesprakende lysshow på skjermen.

Det er kjekt å se at det er en sjangerbredde på menyen. Evanescence og Bring Me To Life, samt Linkin Park og Numb er bare noen av godbitene. For hver eneste sang er det øvd inn dansetrinn og et fargesprakende bakgrunnsshow.

Et historiedrevet modus fører også at til at man kanskje tester ut låter som man ellers ikke ville ha valgt.

Langs veien vil føtter vrikke, hofter svinge og hender veive i takt med mange spennende og rytmiske låter. Dette er definitivt et spill som fremmer aktivitet og sunn konkurranse mellom venner og familie.

Langs veien vil man bli en bedre danser og lære rytme på samme nivå.

Alle foto: Ubisoft

Egnethet

Just Dance 2023 har fått anbefalt aldersgrense av PEGI angitt til 3 år. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

PEGI forklarer at man kan kjøpe et abonnement (som gir tilgang til flere sanger). PEGI påpeker også at det er en sang hvor en person i heksekostyme danser og kakler – men dette er ikke veldig skummelt.

Noen av sangene har milde referanser til alkohol (holder en drink i hånden min). Noen av danserne har også lett bekledning og tøy som foreldre kan reagere på. Noe ufin språbruk i sanger.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig å mestre for de aller yngste. Man kan justere på vanskelighetsnivå og velge sanger som er mindre utfordrende. Samtidig krever det sitt å holde tritt med utøverne, og man må navigere i noen menyer for å finne frem.

7-11 år: Spillet passer godt for denne aldersgruppen. Man kan velge enklere sanger og så jobbe seg oppover ettersom man mestrer rytme, bevegelse og dansetrinn. Med mulighet til å konkurrere mot venner og andre på nett, vil man øke konkurransenivået.

12-15 år: Spillet har flere vanskelighetsgrader å velge fra. Eldre ungdom kan forsøke å nå ny toppskår og på den måten utfordre seg selv.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser