Spilluka 2024: Gode råd fra spillpappa Robert Steen

Spilluka handler om at foreldre skal få gode relasjoner med barna omkring spillingen. I 2024 nådde vi over 450 000 foreldre og barn med informasjon om Spilluka. Lærere, foreldre og ungdomsarbeidere møtte også opp på nyttige webinarer.

Det var 4. gang at Barnevakten og samarbeidspartnere arrangerte Spilluka. Dette skjer den samme uken hvert år, i uke 42. Målet er å bidra til at voksne engasjerer seg i barn og unges spilling. Både for å fange opp det som er positivt, men også for å kunne være en støtte i det som kan være utfordrende med dataspill.

Og det finnes flere måter å engasjere seg i barnas spilling på. Vi spurte deltakerne etter Spilluka om hvordan de engasjerte seg på hjemmefronten. Her er svarene:

Deltakerne ble også spurt om Spilluka bidrar positivt til deres tilnærming til barnas gaming?

Aller først jobbet Barnevakten for at Spilluka kunne markeres fysisk på diverse biblioteker, fritidsklubber og spillhus. Blant annet holdt Barnevakten et webinar den 22. mai sammen med Ungdom og Fritid med tips og råd til arrangører for å markere Spilluka. Her var det 37 arrangører som meldte seg på webinaret.

Konkurranser i Spilluka

I forkant av Spilluka arrangerte Barnevakten, Politiets Nettpatrulje Vest og Asker og Bærum brann og redning (Brannvesenet) en Minecraft-konkurranse. Enten kunne barna bygge en digital politistasjon eller en brannstasjon.

Konkurransen startet mandag 2. september. Totalt 15 bidrag kom inn og videoer om konkurransene hadde et totalt visningstall på 186 213 på Facebook og Tiktok.

Under ser du vinnerbidraget fra Martin/Melony (17 år).

Og her kan du se videoen av bidraget hans:

Her ser du brannstasjonen av Yrja (over 18 år).

Da er det også verdt å nevne at i forkant av Spilluka troppet barne- og familieminister Kjersti Toppe opp for å promotere uka. Der hun blant annet snakket varmt om foreldreengasjement og viktigheten av å ta denne fritidsinteressen på alvor.

Her kan du se åpningsvideoen (Youtube):

Så var endelig Spilluka i gang, mandag 14. oktober. Hver dag denne uken kunne barn logge seg på en Minecraft-server (sammen med eller uten foreldre og søsken) for å besøke den digitale politistasjonen og brannstasjon i tillegg til å bygge noe eget som kunne være med i en konkurranse.

Noe under 44 møtte opp totalt, og bidraget fra de tre vinnerne til slutt er her:

Vinner nummer 1

Vinner nummer 2

Vinner nummer 3

Webinarer med råd til foreldre og lærere

Totalt 880 påmeldte deltok på våre webinarer i Spilluka.

Webinar 1: Gaming til bekymring og begeistring sammen med Blå Kors og Altibox

Her kan du lese noen av tilbakemeldingene på webinaret:

  • Veldig bra med statistikk og synsvinkel bra begge sider.
  • Fikk litt annet syn og vinklinger. Da jeg selv er en ivrig gamer.
  • Veldig informativt, spennende med vinklinger på ting om gaming. Fint at foredragsholder også er en gamer så han hadde erfaring både om gaming og problemstillinger man kan møte på som forelder.
  • Veldig nytting webinar. Innimellom gikk det litt fort for meg og ikke tydelig nok, men jeg har et annet språk som morsmål. Takk!

Webinar 2: Stygg språkbruk blant barn og unge – hva kan vi voksne gjøre?

På webinaret om stygg språkbruk kom det også noen tilbakemeldinger:

  • Kjempefint for oss som står i dette! Takk for gode innspel og tips til verktøy:=)
  • Jeg har nettopp hørt opptaket av webinaret om stygg språkbruk i skolen, og ville bare gi tilbakemelding på hvor bra dette var! Så matnyttig! Skulle ønske samtlige skoler óg foreldre i landet kunne fått dette med seg.

Videoressurser

Våre videoressurser om gaming og foreldrerollen hadde 10 000 visninger under Spilluka. Eksempler på temaer i filmene er hva er positivt med barn og unge som spiller, og hvorfor kan det oppstå konflikter rundt spillingen?

Videoene er fortsatt aktuelle og kan sees selv om Spilluka er ferdig for i år.

Spillinfo til foreldre og lærere

Ellers ble det laget nye spillark som oppdaterer foreldre på de mest populære spillene som barn og unge er på.

For tiden inneholder ressursen informasjon til følgende spill:

  • Roblox
  • Minecraft
  • Fortnite
  • EA Sports FC 25
  • Counter Strike 2
  • Call of Duty: Warzone

Samarbeidspartnere

Barnevakten har gode samarbeidspartnere inn mot Spilluka. I år var disse med: Blå Kors, Ungdom og Fritid, KORUS Øst, Spillavhengighet Norge, Bibliogames, Aktive Gamere.

Flere andre har på eget initiativ spredt kunnskap om Spilluka i sine kanaler:

Den digitale fritidsklubben NOVA på Discord har delt informasjon om Spilluka og har i tillegg holdt egne arrangementer. Nova har over 2 500 medlemmer i alderen 13 – 25 år på sin Discord-server.

Rekkevidde for Spilluka

Dersom man legger sammen tallene fra Barnevaktens utsendelse av nyhetsbrev (e-post) rekkevidde på sosiale medier-poster, videoer og antall oppmøtte på webinarer og annet i Spilluka, er det anslått at ca. 450 000 har fått høre om Spilluka i år. En god andel av disse har deltatt i Spilluka ved å spille med barna denne uken og har deltatt på arrangementene som har blitt avholdt.

Dette tallet er medregnet antallet visninger fra Politiets Nettpatrulje og Asker og Bærum brann og redning (video på Tiktok).

Her ligger ikke inne tall fra innhold som samarbeidspartnere har delt. Dermed er rekkevidden antagelig betydelig større.

Konklusjonen er uansett: Spilluka når bredt som holdningskampanje.