Marker Spilluka på fritidsklubben og e-sportsklubben

PLANLEGG NÅ FOR SPILLUKA TIL HØSTEN: I uke 42 (16. - 22. oktober) arrangerer Barnevakten og samarbeidspartnere Spilluka over hele landet. Les tips til hvordan din lokale fritidsklubb kan markere uken.

Se gratis opptak av webinar med Barnevakten og Ungdom og Fritid – med praktiske tips og råd for å markere Spilluka.

3 av 4 barn og unge spiller (Barn og Medier, 2022). Man kan derfor si at dette er en av de største fritidsaktivitetene blant barn og unge. Fritidsklubber, ungdomshus, spillhus og e-sportsentre er også noen av de viktigste møtepunktene i samfunnet for dataspillinteresserte barn og unge.

Men kan ikke bare barna bare spille hjemme i stedet?

På samme måte som fotballbaner og idrettshaller signaliserer at de som liker sport er velkomne ut i samfunnet, kan fritidsklubber gjøre det samme for gaminginteresserte ungdom. Det er altså en ypperlig måte å skape en møteplass for barn av ulike bakgrunner og interesser.

Slik kommer dere i gang:

1) Sett av datoen

Kanskje har man spillaktiviteter på fritidsklubben ellers i løpet av året. Vi oppfordrer allikevel til å sette av en eller flere dager/kvelder i Spilluka til aktiviteter med en ramme rundt spillingen. Hensikten er at de voksne skal engasjere seg i barn og unges spillhverdag.

Fritidsklubber som er organisert under Ungdom og Fritid kan søke midler fra Ungdom og Fritids Frifond. Der kan man søke om midler til å leie alt fra Minecraft-servere til innkjøp av spillkonsoller og mer. Ikke organisert under Ungdom og Fritid? Kanskje har kommunen, lokale banker og andre bedrifter tilskuddsordninger.

Det skader ikke å spørre.

2) Involver barn og unge i planleggingen

Hvilke spill skal man spille? Skal det være noen form for konkurranser, workshops, andre aktiviteter og så videre? Ved å la barna få være med å påvirke innholdet for Spilluka er det større sannsynlighet for at dette vil fenge målgruppen.

Her finner du konkrete forslag til spill som egner seg godt til Spilluka. Velg gjerne spill som alle kan spille – uavhengig av aldersgrensen.

Les deg gjerne opp på de forskjellige spillkonsollene i denne kjappe artikkelen.

3) Nei – du trenger ikke kjøpe inn rådyre spillkonsoller

Mange voksne kvier seg for å hive seg ut på spillarrangementer fordi de mangler kunnskap og utstyr. Andre har god tilgang til alt fra spillkonsoller og gaming-PC-er. Men mange barn og unge sier selv at rammene rundt er det viktigste og ikke nødvendigvis spillingen i seg selv.

Vi skal nevne noen tips og eksempler senere, men det å lage kos og hygge med vafler, vennskapelige konkurranser, noe godt å spise – er kanskje viktigere enn å overfylle lokalene med kostbart spillutstyr.

Kort fortalt: bruk gjerne det du allerede har!

4) Vurder å involvere foreldrene

Skal det være konkurranser hvor også foreldre kan delta? Skal ungdommen holde et minifordrag for de voksne om hva de synes er bra med spill? Eller kan foresatte bidra på andre måter? Spilluka kan være en positiv og lystbetont måte å involvere foreldre på. På den måten kan man også bygge videre på et samarbeid mellom foreldre og fritidsklubben i lokalmiljøet.

5) Lær barna nettvett i spill

Spilluka kan også være en ypperlig måte å snakke om gode holdninger, inkludering og digital dømmekraft i spill. Lag en plakat med regler for positiv oppførsel, god lagånd og mer. Ha konkurranseregler og en form som gjør at alle kan delta uavhengig av hvor gode de er i bestemte spill. La gjerne barn og unge selv få være med å utforme dette.

Usikker på egen kompetanse. Du kan oppdatere deg på siste nytt i gamingverdenen på denne siden. Og du kan finne tips til hva du bør snakke med barna om i vår læringsressurs – Game on.

Tips til aktiviteter:

  • Kokkeler noe godt å spise som vafler, nachos eller hva det måtte være
  • La barna få holde et foredrag om hvorfor de liker gaming og hva de voksne bør gjøre for å støtte og følge opp barna
  • Lag en turnering med spill som alle kan delta på. For eksempel FIFA, Rocket LeagueSuper Smash Bros eller Mario Kart. Vinneren får en pose twist!
  • Lag en spillkonkurranse med voksne mot barn
  • Sett i gang med en byggekonkurranse i Minecraft. Lag noe flott og spennende som finnes i lokalmiljøet
  • Rigg en dansekonkurranse med spillene Just Dance
  • Inviter ordføreren til å snakke om spill og lokalavisa til å skrive sak om fritidsklubben og arrangementet
  • Ha opplæringsstasjoner der ungdommen forklarer voksne hva de forskjellige spillene handler om
  • Samarbeid med en annen fritidsklubb og lag en spillkonkurranse mot dem via internett
  • Bruk gjerne Barnevakten aktivt for å finne inspirasjon, tips og konkrete forslag
  • Man kan også høre med eksterne om hjelp til å komme i gang med spillaktiviteter. Eksempelvis reiser Bibliogames rundt og har kurs og arrangerer turneringer. Vi i Barnevakten har også utviklet foredraget for foreldre og andre som jobber med barn: Hjelp – barnet mitt gamer og besøker gjerne deres fritidsklubb

Her er det altså bare fantasien som setter grenser. Det viktigste er at de voksne engasjerer seg i barnas spillhverdag og gir dataspill en skikkelig verdiløft denne uken. Lykke til!