South of Midnight

Windows/Xbox Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: En sterk historie, vidunderlig fortellerstil og unik atmosfære gjør South of Midnight til litt av en spillopplevelse. Samtidig gjør vi obs på spillets aldersmerking som er 18 år.

South of Midnight er et action-eventyrspill satt til tredjepersonsperspektiv. Spillet har en helt unik atmosfære og fortellerstil. Hele opplevelsen kan best beskrives som en sørstatskrydret Alice i eventyrland.

Man tar rollen som tenåringsjenta Hazel som blir utsatt for en kraftig orkan. Midt oppi alt dette forsvinner moren og en rekke mystiske hendelser begynner å opptre. Hazel må derfor ut på et vanvittig eventyr for å lete etter moren sin. Samtidig blir omgivelsene bare mer og mer vanvittige utover spillets gang.

South of Midnight

Format: Windows/Xbox Series S og X
Sjanger: Action/Eventyr
Utvikler: Compulsion Games
Utgiver: Xbox Game Studios

Det må sies at atmosfæren er helt unik i South of Midnight. Musikk har en stor plass i spillet og er godt inspirert av de amerikanske sørstatene. Blues, gospel og jazz går om hverandre og her varierer det fra mystiske og grøssende øyeblikk til vakre og stemningsfulle toner.

Den visuelle stilen i spillet er også imponerende.

Filmscenene minner om stop motion-animasjoner. Og selve spillverden buldrer over av mystikk, dystre huler og skogholt, samt elver og større, vakre landskapsbilder. Dette er som å hoppe inn i en utrolig spennende eventyrbok.

Da hjelper det på at verden er forkledd i blomsterenger, vann og dyreliv.

Etter hvert møter man også på noen fantastiske skapninger og monstre. Noen av disse er vennligsinnede, men andre må bekjempes i kamp. Igjen er det ikke spillets mekanikk eller kampsystem som imponerer eller skiller seg særlig ut.

Men hele musikken og det grafiske fungerer ypperlig som bakteppe og løfter både spillmekanikk og fortelling.

South of Midnight er noe unikt. Og det er vanskelig å si noe annet enn at dette er et spill som tar en med på en historie og en opplevelse ulikt mye annet. Og de 10 – 12 timene det tar å fullføre spillet byr på litt av et eventyr.

Gjennomgående er det også tradisjonelle elementer på menyen. Hazel må bevege seg gjennom landskapet ved å klatre på utfordrende partier, bevege seg på ulike platå og løse diverse logiske hindringer som dukker opp underveis.

Etter hvert får hun stadig nye, overnaturlige evner. Og disse kan brukes på finurlig vis.

Hazel kan blant annet gjenkalle gjenstander fra fortiden i noen øyeblikk. Det kan være en forfallen bru som kan dekke en elv, et bord som kan brukes for å stå på og andre elementer. Hazel kan også dra og dytte ulike elementer.

Og slik kan hun manipulere omgivelsene for å danne stier og ødelegge hindringer.

Med jevne mellomrom møter også Hazel på store og små fiender. Dette er monstre av ulike slag som vil gjøre sitt for å nedkjempe heltinnen. Hazel har noen kroker som hun kan bruke for å slå mot fiender.

Ellers gjelder det å dukke unna angrep til riktig tid.

Og evnene som brukes til å forflytte seg i landskapet kan også brukes mot fiender. For eksempel kan Hazel fryse fiender i noen sekunder eller dytte de unna. Alt dette kan brukes taktisk for å stoppe et angrep for eksempel.

Kampsystemet er ikke smertefritt. Av en eller annen grunn oppleves det som noe tregt og ikke så smidig. Men det fungerer helt greit og er ikke noe ødeleggende for spillopplevelsen i sin helhet.

Heltinnen kan også oppgradere sine evner over tid for eksempel til å foreta kjappere motangrep eller at man kan slå ned på bakken og angi skade over en gitt radius. For å gjøre dette må man skaffe seg ressurser langs veien.

Derfor lønner det seg også å utforske stikkveier her og der.

Hele spillet er stykket opp i kapitler og byr på en lineær gang. Men det er små avbrekk her og der i tillegg til notater og lesestoff i omgivelsene. Derfor får man absolutt en utvidet spillopplevelse om man går noe utenfor allfarvei.

Levendegjøringen av sørstatene med folketro og sagn byr på noe unikt. Det er lett å like Hazel som på tross av noe tenåringsopprør er ute på noe godt når hun setter ut for å redde sin mor. Og omgivelsen er like mystiske som de er vakre.

Det er skjønnhet og skrekk om hverandre i dette spillet her. Og lydsporet og det visuelle komplimenterer hverandre på en suveren måte.

Selv om det ikke er noe særlig unikt med spillmekanikken, måten man reiser i landskapet og kjemper mot vesener, så er det i aller høyeste grad atmosfæren som bærer spillet. Eventyrstemningen og fortellerstilen er rett og slett unik.

Men det er ikke bare fred og ro i bygda som Hazel reiser gjennom. Langs veien lærer hun mer om sin egen fortid og menneskene som hun omgir seg med. Og hun kan bruke en eldgammel makt til å redde skapninger som er opprørt på grunn av urett mot dem.

Og i stor grad handler spillet om å gjøre omgivelsene til et bedre sted å være. I hovedrollen er en knalltøff heltinne som nekter å gi opp til tross for stor motgangs langs veien. Og bare det er inspirerende å følge i seg selv.

Alle foto: Compulsion Games

Egnethet

South of Midnight har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold og ufint språk.

Stemningen i spillet er skummel med mange slags skapninger som ser forvridde og ubehagelige ut. Man kjemper med slagvåpen og dreper uhyrer på ulik vis. Ellers er det en dyster og mørk stemning som preger musikk og omgivelser.

Språkbruken er også ufin med diverse banneord.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Man kan velge mellom ulike vanskelighetsgrader som gjør spillet enklere eller mer utfordrende å mestre. Det påvirker blant annet hvor levedyktig spillfiguren blir. I tillegg kan man skru på diverse hjelpemidler og veiledere. Spillet er god på opplæring og introduserer gradvis nye elementer. All tekst og tale er hovedsakelig på engelsk, men man kan velge norske undertekster.

Spilltrailer (18-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten