Youtube har aldersgrense 18 år på alt

Vilkårene til Youtube sier at alle barn må spørre sine foreldre om lov før tjenesten benyttes.

Barnevakten besøkte Google/Youtube på det europeiske hovedkontoret i Irland 21. mars år i forbindelse med et seminar de arrangerte om hvordan man kan gjøre nettet sikrere for barn i ulike aldre. Vi spurte da om det er en aldersgrense for å besøke nettstedet Youtube. Vi presiserte at vi ikke spurte om aldersgrensen for å opprette konto, men at vårt spørsmål gjaldt barn som surfer på nettet og som lander på nettstedet Youtube for å se noen videoer. Det virket nemlig som om vilkårene også gjelder for besøk uten konto.

De ansatte svarte at det er aldersgrense 13 år for å besøke nettstedet, enten man oppretter konto eller ikke.

Ordet «tjenestene» i vilkårene gjelder altså ikke bare dem som oppretter konto og legger ut sine egne videoer. Med «tjenestene» mener Youtube også vanlige besøk på nettstedet deres.

Da det ble oppklart at det faktisk er aldersgrense 13 år for å surfe innom Youtube,  svarte vi Youtube der og da at aldersgrensen bør komme tydelig frem i det man lander på nettstedet, man bør ikke skjule aldersgrensen i en liten lenke langt nede på siden.

To ansatte lovet å se nærmere på hvordan aldersvilkårene kan komme bedre frem. Barnevakten foreslo i farten at aldersgrensen kan vises i stor skrift i det minste nå og da og videre at nettstedet kan utstyres med en tydelig knapp som foreldre kan trykke på for å få mer informasjon om aldersgrensen og hvilke muligheter foreldre har for å gjøre nettstedet tryggere for barn.

Alle barn må spørre foreldrene om lov til å se på Youtube

Youtubes vilkår sier altså at for å benytte tjenestene, må man være minst 13 år. Da vi kom hjem igjen til Norge og leste vilkårene enda en gang, la vi merke til at det slutter ikke der. I tillegg må alle under 18 år spørre sine foreldre om lov.

Vilkårene sier:

Hvis du er under 18 år gammel, må du få tillatelse fra en forelder eller verge til å bruke Tjenesten.

Det er altså i praksis aldersgrense 18 år for å benytte Youtube. Vi vet ikke hvilket år eller måned som dette kravet kom inn i vilkårene.

Kan bli slutt med Youtube i skolen

Legger man 18-årsgrensen til grunn, kan ikke norske skoler be elevene bruke Youtube i det hele tatt. Det samme gjelder barn som ikke har spurt sine foreldre om lov, de kan ikke bruke Youtube hjemme eller på mobilen.

Dersom skolen skal be elevene benytte Youtube, må den i tilfelle ha fått egne skolevilkår fra Youtube, med en annen aldersgrense. Eller så må skolen ha hentet samtykke fra foreldrene.

Aldersvilkårene er godt skjult

Det finnes i hovedsak fire ulike tjenester fra Youtube:

  • Du surfer innom nettstedet, uten å ha opprettet konto.
  • Du oppretter konto på nettstedet eller via appen, da kan du også legge ut dine egne videoer eller kommentere.
  • Du gir barnet tilgang til barneversjonen av Youtube, den heter Youtube Kids.
  • Det finnes også en mellomløsning der du styrer en konto for barnet, i voksenutgaven av Youtube, med filter for 9+ eller 13+.

Nettstedet Youtube har ingen advarsel på førstesiden om at man må være over en viss alder for å oppholde seg der. Vilkårene for å kikke på nettstedet er godt skjult i en lenke nederst på nettstedet. I lenken står det ikke at vilkårene kun gjelder for dem som oppretter konto. Vilkårene gjelder «tjenestene» til Youtube. Med et slikt bredt ord kan vilkårene forstås til at de gjelder for alle som også besøker nettstedet uten å opprette konto. Og det var nettopp det Youtube bekreftet da vi besøkte dem for noen måneder siden.

Dette kan sammenlignes med at den lokale matbutikken har bestemt at parkering av sykler og biler skal foregå på baksiden av bygningen. Disse vilkårene er ikke slått opp på en plakat på forsiden, men er festet med en liten lapp på hjørnet av isdisken inne i butikken.

Da kan man diskutere om vilkårene faktisk er noe å bry seg om for kundene – juridisk og etisk.

Hva er poenget med «hemmelige» vilkår?

Hvorfor er det i praksis aldersgrense 18 år? Er det for å beskytte barnet eller er det Youtube som vil bskytte seg selv mot søksmål?

Hypotetisk kan man tenke seg at hvis et barn ser en video og tar skade av det, for eksempel ikke får sove om natten eller utvikler angst, kan foreldrene gå til søksmål mot Youtube. Men da kan Youtube, fremdeles som et hypotetisk eksempel, kontre med å si at «men vi har jo som vilkår at barnet må spørre foreldrene om lov, så du kan ikke klage når barnet ikke varslet deg først!» Muligens er dette grunnen til at det er i praksis aldersgrense 18 år i vilkårene?

Hadde Youtube først og fremst tenkt på barna, ville aldersgrensen ha stått godt synlig. Når aldersgrensen er nesten hemmelig, kan det virke som at Youtube er mest ute etter å sikre seg selv økonomisk.

Vilkåret har for øvrig ingen virkning i praksis. Youtube kan ikke straffe barn eller foreldre dersom et barn ikke spør sine foreldre om lov. Youtube vet jo heller ikke hva som foregår av samtaler i de tusen hjem. Det er kun når barn oppretter kontoer at sosiale medier at vilkår kan føre til reaksjoner mot barnet. For sosiale medier kan stenge kontoene, og til og med slette alle videoer og innlegg som barnet har laget, dersom det sosiale mediet mener vilkår er brutt.

Youtube-vilkårene

Første setning i vilkårene er «Takk for at du bruker YouTube-plattformen og produktene, tjenestene og funksjonene vi tilbyr gjennom den (samlet omtalt som «Tjenesten»).» (Versjon: 5. januar 2022.)

Man kan lure på hva som er forskjellen på plattform, produkt, tjeneste og funksjon. Men alt er altså samlet under ordet med stor t: Tjenesten.

Neste setning er: «Via Tjenesten kan du finne, se på og dele videoer og annet innhold.»

Deretter sier vilkårene at det er Google i Irland som tilbyr Youtube.

Så sier vilkårene: «Din bruk av Tjenesten er underlagt disse vilkårene, YouTube-retningslinjene for brukere«.

Og da kommer det:

«Du kan bruke Tjenesten hvis du er minst 13 år gammel; barn i alle aldre kan imidlertid bruke Tjenesten og YouTube Kids (der dette er tilgjengelig) hvis de er aktivert av en forelder eller verge. Hvis du er under 18 år gammel, må du få tillatelse fra en forelder eller verge til å bruke Tjenesten. Vennligst få vedkommende til å lese gjennom avtalen sammen med deg.»

Lenger ut i vilkårene står det:

«Du kan bruke deler av Tjenesten, som å bla gjennom og søke etter Innhold, uten å ha en Google-konto.» Her brukes ordet «Tjenesten» om deg som ikke har konto. Ordet «Tjenesten» brukes tidligere i vilkårene for å definere hvem som kan bruke «Tjenesten», og da kreves det at du er 18 år. Dette kan altså tolkes til at ingen under 18 år har lov til å se Youtube-videoer, med mindre de har fått tillatelse fra sine foreldre.

Barnevakten har bedt Youtube bekrefte at det i praksis er aldersgrense 18 år for å surfe innom nettstedet uten konto, men har ikke fått svar. Det vi har fått svar på, er at det er aldersgrense 13 år for å besøke nettstedet. Men vilkårsteksten bruker samme ord – Tjenesten – om kravet som sier man må spørre sine foreldre. Ergo kan vi ikke forstå annet enn at det i praksis er aldersgrense 18 år for å sneie innom Youtube uten konto, med mindre foreldre har vært involvert.

Les også

Youtube Kids

Barnevaktens startside om Youtube: Hva foreldre bør vite