YouTube Kids

iOS (Apple)/Android (Google), Barnevakten anbefaler appen for alle barn, men anbefaler samtidig foreldre å sette seg inn appen og dens innstillinger for bruk.

Endelig er den her! En app tilpasset for at barn kan se på Youtube-videoer. Men er den "trygg" nok? Barnevakten anbefaler appen for alle barn, men anbefaler samtidig foreldre å sette seg inn appen og dens innstillinger for bruk.

Youtube er verdens største nettsted for visning og deling av videoklipp. Side om side finner man programmer som tar for seg alt fra gamingvideoer og søte kattunger til barnesanger for den minste. Det er liten tvil om at det finnes mye på Youtube som er underholdende og til tider lærerikt for barn. Samtidig er det også innhold her som definitivt ikke er beregnet for barn.

Derfor er det fint at Google har tatt grep og lansert en egen Youtube-app som er beregnet for dette formål. Youtube Kids har allerede vært tilgjengelig mange steder utenfor våre landegrenser, men er altså nå tilgjengelig for norske brukere.

Dette får man med Youtube Kids

 • En app som er tryggere og mer tilpasset for barn sammenlignet med den tradisjonelle Youtube-appen.
 • Valg av alder på barnet ditt tilpasser tilgjengelig innhold deretter.
 • Foreldrekontroller.
 • Mulighet til å håndplukke hvilke videoer, kanaler og spillelister barnet ditt skal ha tilgang til.
 • Profiler med egne innstillinger til hvert barn.
 • Mulighet til å blokkere bestemte kanaler og videoer.
 • Funksjon for å begrense skjermtid.
 • Mulighet til å skru av søkefelt.
 • Mindre reklame enn i den tradisjonelle appen. Her finner man dessuten kun reklame rettet mot barn.

Youtube Kids har altså mange funksjoner som gir foreldre mulighet til å skreddersy seeropplevelsen til barna. Derfor er det viktig at foreldre skaffer en oversikt over disse mulighetene og hvordan de fungerer.

Ikke fullstendig sikkert

Google påpeker selv at ingen filtre og innstillinger er hundre prosent sikre.

Selv om Youtube Kids er bygget slik at menneskelige og automatiske filtre skal fjerne upassende innhold, så kan noe slippe igjennom. Å blokkere og rapportere slike videoer er en løsning. Å sette opp enda flere begrensninger kan i tillegg hjelpe ytterligere.

Men til syvende og sist er det viktig med dialog med barna og at de opplever at de kan si ifra dersom de støter på upassende eller ubehagelig innhold. Det er neppe lurt å bare slippe barnet ut på Youtube Kids på egenhånd uten at foreldre setter seg inn i gjeldende funksjoner og hvordan appen fungerer rent praktisk.

Hvordan bruker man Youtube Kids?

Appen er gratis å laste ned og finnes både til mobiler og nettbrett som kjører operativsystemet fra Apple (iOS) eller Google (Android). Ved oppstart dukker det opp en liten animasjonsfilm og så en beskjed om at barnet skal ha hjelp av en voksen til å låse opp appen.

Som forelder må man skrive inn året man er født. Deretter kan man velge å logge inn med e-postadresse (altså foresattes e-postadresse). Dette for å kunne konfigurere profiler og få tilgang til flere foreldrekontroller. Man kan også velge å hoppe over dette steget helt.

Videre i menyen kan man velge å slå av eller på søkemuligheter i appen. Dersom dette er avslått, har barnet kun tilgang til kanaler som er godkjent av Youtube Kids (altså Google).

Når appen starter opp så er det flere aspekter som skiller seg fra den tradisjonelle Youtube-appen. For det første så er det en «leken» bakgrunnsmusikk. Videoklipp er også fordelt på kategorier som er enkle å bytte på. Disse er:

 • Utforsk.
 • Musikk.
 • Programmer.
 • Læring.

Det finnes også et søkefelt dersom dette er aktivert. Her kan man søke etter videoklipp enten ved å taste inn tekst eller ved tale. For å opprette profiler på barna og for å tilpasse foreldrekontroller, må man som forelder være logget inn. Når man har logget inn som samtykker man også til Googles personvernskjema.

YouTube Kids

Format: iOS (Apple)/ Android (Google)
Kategori: Underholdning
Utvikler: Google LLC

Når man oppretter profiler på barna kan man taste inn navn, alder og fødselsmåned (fødselsmåned er valgfritt). Dette for at Youtube Kids kan tilpasse innholdet i appen etter barnets alder.

Det er også mulig å beskytte tilgang til foreldrekontroller med en firesifret adgangskode. Vi anbefaler at man setter opp dette slik at barna ikke endrer på innstillinger i etterkant. Inne på foreldrekontroller kan man sette opp en tidtaker som låser appen etter angitt tid. Man kan velge opptil 60 minutter.

Anmeldelsen fortsetter under bildene.

Egne profiler og innstillinger til hvert barn

Inne på profiler kan man gå inn på hvert barn. Her finnes det flere innstillinger:

 • Man kan huke av tillat søkefelt eller ikke på hver individuell profil. Dette er nyttig om man har små barn som ikke skal søke opp i videoer eller større barn som skal få lov til å søke selv.
 • Huke av på «kun godkjent innhold». Da får barnet kun tilgang til videoer og kanaler som Youtube og partnerne har godkjent. I tillegg åpner det seg en mulighet for at du kan legge til kanaler og videoklipp som barnet ditt skal ha tilgang til manuelt.
 • Tømme loggen til barnet.
 • Stanse loggføring midlertidig.
 • Gi barnet en hemmelig kode for å beskytte profilen sin.

Det er også mulig å begrense bruk av mobildata slik at høykvalitetsvideo kun kan strømmes når man bruker hjemmenettverket.

Egnethet

Youtube Kids har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er allikevel gjennomgående presisert fra Googles side at foreldre bør være med i denne prosessen når barna skal ha tilgang til å bruke Youtube Kids.

Når det gjelder brukersnittet, så er Youtube Kids langt enklere å bruke, appen viser intuitive kategorier. Det er også et lekent preg med bakgrunnsmusikk og morsomme animasjoner.

Det er flott at det gjøres mye for å skape et skille mellom innhold som er beregnet for voksne og innhold som er beregnet for barn. Foreldre får også en del spillerom til å skru på innstillinger som begrenser barns tilgang og bruk av videoklipp på Youtube.

Samtidig; som med alle apper og videostrømmetjenester er det fortsatt viktig at foreldre følger med. Type videoklipp som dukker opp og reklame krever fortsatt et kritisk blikk. Ikke minst så kan det fortsatt dukke opp upassende innhold i videoklipp til tross for at appen har en del filtre etablert for å motstå dette. Derfor bør man ha en dialog med barna om hva de skal gjøre dersom dette skjer.

Merk at videoklipp kan blokkeres og rapporteres slik at de ikke dukker opp i videolisten til barna lenger.

Testet på Android.

Barnevakten bidrar i appen: Barnevakten er involvert i denne appen ved at vi har anbefalt en samling av Youtube-kanaler som vi mener passer for barn. Du vil etter hvert kunne finne flere slike samlinger i Youtube Kids. Det er ingen økonomiske avtaler i den forbindelse mellom Barnevakten og Google. Les mer om appen og Barnevaktens bidrag.

Hvordan vurderer Barnevakten apper? Les våre kriterer for appanmeldelser