Youtube Kids

Denne appen har anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Youtube-videoer i en app som kan tilpasses for de yngste. Foreldre bør samtidig sette seg inn i hvordan appen fungerer og hva slags innstillinger som kan gjøre appen tryggere for barn å bruke.

Youtube er verdens største nettsted for visning og deling av videoklipp. Side om side finner man programmer som tar for seg alt fra gamingvideoer til søte kattunger og barnesanger for de minste.

Det er liten tvil om at det finnes mye på plattformen som kan være underholdende og til tider lærerikt for barn. Samtidig er det også innhold her som overhode ikke er beregnet for barn. Derav en trettenårsgrense i vilkår, og aldersmerking i app-butikkene som oppfordrer foreldre til å passe på.

Youtube Kids

Format: iOS (Apple)/ Android (Google)
Kategori: Underholdning
Utvikler: Google LLC

Google har derfor en egen Youtube-app som er laget for barn. Med Youtube Kids får man blant annet:

  • En app som er tryggere og mer tilpasset for barn sammenlignet med den tradisjonelle Youtube-appen.
  • Filtrering av innhold etter alder, eller mulighet til å velge selv hvilke videoer barna kan se.
  • Profiler med egne innstillinger til hvert barn.
  • Mulighet til å blokkere bestemte kanaler og videoer.
  • Funksjon for å begrense skjermtid.
  • Mulighet til å skru av søkefelt.
  • Mindre reklame enn i den tradisjonelle appen, men det er noe reklame som er spesifikt rettet mot barn i appen.

Youtube Kids har altså mange funksjoner som gir foreldre muligheten til å skreddersy seeropplevelsen til barna. Derfor er det viktig at foreldre skaffer en oversikt over disse mulighetene og hvordan de fungerer.

Google påpeker selv at ingen filtre og innstillinger er hundre prosent sikre.

Selv om Youtube Kids er bygget slik at menneskelige og automatiske filtre skal fjerne upassende innhold, kan noe slippe igjennom. Å blokkere og rapportere videoer kan hjelpe. Å sette opp enda flere begrensninger kan i tillegg dempe mengden upassende innhold som barn kan bli utsatt for i appen.

Det er også viktig med dialog med barna og de kan si ifra dersom de støter på upassende eller ubehagelig innhold. Det er neppe lurt å bare slippe barnet ut på Youtube Kids på egenhånd uten at foreldre setter seg inn i gjeldende funksjoner og hvordan appen fungerer rent praktisk.

Ellers er appen gratis å laste ned og finnes både til mobil og nettbrett som kjører operativsystemet fra Apple (iOS) eller Google (Android). Youtube Kids fungerer også i nettleser. Ved oppstart dukker det opp en liten animasjonsfilm og så en beskjed om at barnet må hjelp av en voksen for å låse opp appen.

Dersom man bruker Family Link (foreldreinnstillingene til Google-telefoner og nettbrett, kan man sette opp tilgang til Youtube Kids her. Dette gjelder så lenge foreldre har en Google-konto som administrerer en Google-konto for barn.

I Youtube kids-appen: Som forelder må man skrive inn året man er født når man åpner appen. Deretter kan man velge å logge inn med e-postadresse (altså foresattes e-postadresse). Dette for å kunne konfigurere profiler og få tilgang til flere foreldrekontroller. Man kan også velge å hoppe over dette steget helt.

Dersom man logger inn som forelder, får man flere innstillinger og muligheter på vegne av barnet. Videre i menyen kan man velge å slå av eller på søkemuligheter i appen.

Alt av innhold i appen er ikke pedagogisk, oppbyggende og lærerikt for barn. Det finnes innhold som ikke er særlig oppbyggende, for eksempel virale videoer av barn som åpner gaver med leketøy og som mest sannsynlig er blitt sponset i en eller annen form, men ikke direkte reklame.

Når appen starter opp så er det flere aspekter som skiller seg fra den tradisjonelle Youtube-appen. Videoklipp er også fordelt på kategorier som er enkle å bytte på. Disse er:

  • Utforsk.
  • Musikk.
  • Programmer.
  • Læring.

Det finnes også et søkefelt dersom dette er aktivert. Her kan man søke etter videoklipp enten ved å taste inn tekst eller ved tale. Dersom søkefeltet er avslått, får barna kun tilgang til kanaler og videoer som er godkjent av Youtube.

For å opprette profiler på barna og for å tilpasse foreldrekontroller, må man som forelder være logget inn i appen.

Når man oppretter profiler på barna kan man taste inn navn, alder og fødselsmåned (fødselsmåned er valgfritt). Dette for at Youtube Kids kan tilpasse innholdet i appen etter barnets alder.

Det er også mulig å beskytte tilgang til foreldrekontroller med en firesifret adgangskode. Vi anbefaler at man setter opp dette slik at barna ikke endrer på innstillinger i etterkant. Inne på foreldrekontroller kan man sette opp en tidtaker som låser appen etter angitt tid.

Inne på profiler kan man gå inn på hvert barn. Her finnes det flere innstillinger:

  • Man kan huke av tillat søkefelt eller ikke på hver individuell profil. Dette er nyttig om man har små barn som ikke skal søke opp i videoer eller større barn som skal få lov til å søke selv.
  • Huke av på «kun godkjent innhold». Da får barnet kun tilgang til videoer og kanaler som Youtube og partnerne har godkjent. I tillegg åpner det seg en mulighet for at du kan legge til kanaler og videoklipp som barnet ditt skal ha tilgang til manuelt. Blant annet fra Youtube-appen for voksne, kan du «sende» og dele videoer du ser til barnets Kids-konto.
  • Tømme loggen til barnet.
  • Stanse automatiske videoforslag og algoritmer som foreslår videoer til barna.
  • Gi barnet en hemmelig kode for å beskytte profilen sin.

For å illustrere hvordan appen kan tilpasses, vil vi gi et praktisk eksempel:

Ida er seks år og skal få lov til å bruke appen YouTube Kids. Mor har logget inn med sin Google-konto og opprettet en barnebruker i appen for Ida der hun skriver inn datterens alder. Mor kunne ha valgt at appen velger innholdsinnstillinger automatisk, for eksempel kategorien «yngre barn». Da kan Ida bare se og søke etter innhold som er beregnet for barn opptil åtte år. Men forslag og innhold dukker opp via algoritmer.

Mor vil heller ta disse avgjørelsene selv. Så hun velger kategorien «godkjenn selv». Ida kan ikke søke etter innhold, men får tilgang til videoer som mor har valgt ut for henne. Her velger mor å abonnere på kanalen til Øysteins Blyant, samt enkelte videoer fra NRK Super med Blime-dansen og trening med Fantorangen. Siden også storebror på 8 år deler samme nettbrett og app, velger mor å ha en egen kode på hver av profilene. Ida kommer inn på sin bruker, men hun kan ikke koden til storebrorens bruker.

Mor har også valgt å betale for abonnementet Youtube-premium. Det koster littegrann, men da får Ida tilgang til en reklamefri versjon av appen. Mor slår også på en nedteller i appen slik at Ida ikke skal sitte mer enn 30 minutter og se på videoer. I tillegg har mor fjernet søkefelt i innstillingene, samt slått av algoritmefunksjonen som automatisk foreslår og spiller av nye videoer.

Egnethet

Youtube Kids har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er allikevel gjennomgående presisert fra Googles side at foreldre bør være med i denne prosessen når barna skal ha tilgang til å bruke Youtube Kids – og at dette ikke er en feilfri løsning.

Når det gjelder brukersnittet, så er Youtube Kids enklere å bruke enn ordinære Youtube og appen viser intuitive kategorier. Det er også et lekent preg med bakgrunnsmusikk og morsomme animasjoner.

Det er flott at det gjøres mye for å skape et skille mellom innhold som er beregnet for voksne og innhold som er beregnet for barn. Foreldre får også en del spillerom til å skru på innstillinger som begrenser barns tilgang og bruk av videoklipp på Youtube.

Samtidig; som med alle apper og videostrømmetjenester er det fortsatt viktig at foreldre følger med. Type videoklipp som dukker opp og reklame krever fortsatt et kritisk blikk. Ikke minst så kan det fortsatt dukke opp upassende innhold i videoklipp til tross for at appen har en del filtre etablert for å motstå dette. Derfor bør man ha en dialog med barna om hva de skal gjøre dersom dette skjer.

Videoklipp kan blokkeres og rapporteres slik at de ikke dukker opp i videolisten til barna lenger. Det er også mulig å betale for et Youtube Premium-abonnement for å bli kvitt reklame. Les mer om reklame i appen her.

Og det er heller ikke til å legge skjul på at selv om Youtube Kids er beregnet for barn, så er ikke alt av innhold verdt å anbefale for barn. Det er mye som er spennende og lærerikt, men det er også innhold her som spiller på merkevarer, leker, sponset innhold og smakebiter på serier og filmer der mer av innholdet er tilgjengelig på en annen, betalt kanal.

Lenke til appen her: iOS/Android.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Hvordan vurderer Barnevakten apper? Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 05 og er oppdatert senere.)