Foto: Shutterstock

Startside: Alt foreldre bør vite om Youtube

FORELDRE: Youtube har en enorm innflytelse blant barn og unge, både positivt og negativt. Her viser vi hvordan foreldre kan redusere risikoen for at barna utsettes for skadelig innhold og uønsket reklame.

Omkring ni av ti barn og unge i Norge bruker Youtube – uansett kjønn og alder (9–18 år), ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet (Barn og medier, 2022). 

På verdensbasis kan videotjenesten skryte på seg over 2 milliarder brukere som logger seg på hver måned.

Det er altså liten tvil om at Youtube er en av de mest innflytelsesrike medietjenestene blant den oppvoksende generasjonen.

Youtube finnes både som ulike apper og som nettsted, og både med og uten innlogging til egen Youtube-konto,

Les vår anmeldelse av Youtube med tips og råd.

Aldersmerking av Youtube-innhold

Alle norske Youtube-kanaler (som har en viss mengde seere og inntekter) er pålagt å følge de norske aldersgrensene. Videoene skal være tydelig aldersmerket ut fra regelverket, og produktplassering og andre sponsede innslag skal også merkes. Merk at reglene bare gjelder norske Youtube-kanaler, alt utenlandsk innhold er ikke aldersmerket.

Les mer her:

Medietilsynet: retningslinjer – aldersklassifisering av bildeprogrammer.

Foreldreinnstillinger for små og store

Youtube har de siste årene differensiert sitt tilbud ved å lansere Youtube Kids – en egen app for barn opp til tolv år, samt et premiumabonnement som mot betaling gjør Youtube reklamefritt og gir tilgang til eksklusivt innhold.

Dette har vært positive lanseringer som har bidratt til flere valgmulighetene for hvordan barn og unge kan bruke Youtube.

Samtidig vil Youtube Kids kunne oppleves som mangelfullt for barn i skolealder når de begynner å bli større. Derfor har Youtube også lansert foreldreinnstillinger i den vanlige Youtube-spilleren  som setter opp filter som begrenser innhold etter alder fra 9+ og 13+ år.

Les mer om Youtube Kids og Youtube Premium lenger nede i artikkelen.

Aldersgrense på Youtube

Hvordan skal man som foreldre forholde seg til aldersgrensen på Youtube?

Youtube skriver i sine vilkår at man må akseptere følgende for å bruke tjenesten:

«Du kan bruke Tjenesten hvis du er minst 13 år gammel; barn i alle aldre kan imidlertid bruke Tjenesten og YouTube Kids (der dette er tilgjengelig) hvis de er aktivert av en forelder eller verge.»

Nøkkelen er altså at barn under tretten år kan logge inn med en konto på Youtube så lenge foreldre aktiverer tjenesten på vegne av barna (merk at hele denne funksjonen er fortsatt under utvikling).

For at dette skal skje må:

 • Foreldre ha en Google-konto
 • Barna må få en barnekonto som er administrert av foreldrene
 • Mor eller far må godkjenne at barna får tilgang til Youtube

Les mer om fremgangsmåten for dette her.

For utdypende informasjon, les Googles retningslinjer for aldersgrenser her (enkeltland kan vedta egne aldersgrenser, og det finnes tjenestespesifikke aldersgrenser for noen Google-tjenester).

I Norge er aldersgrensen på Youtube regulert gjennom personvernloven, som sier at man må være 13 år gammel for å bli bruker av en tjeneste som samler inn personopplysninger. Men dersom foreldre gir sitt samtykke (registrerer dette gjennom den aktuelle tjenesten) kan det opprettes konto for yngre barn.

Aldersbegrenset innhold

Noen videoer har aldersbegrenset innhold. For alle videoer dette gjelder må man være logget inn og over 18 år for å kunne spille av videoene. Dette gjelder videoer med vulgært språk, vold og/eller forstyrrende bilder, nakenhet og seksuelt antydende innhold og fremvisning av skadelige eller farlige aktiviteter.

Les mer om aldersbegrenset innhold på Youtube

Aldersmerking i App Store og Google Play Store

Apple og Google er de to dominerende aktørene for operativsystemer på mobile enheter (henholdsvis iOS og Android). Et dilemma for foreldre som kompliserer hvordan man forholder seg til aldersgrensen på Youtube, dukker opp når man skal laste ned Youtube-appen til mobilen eller nettbrettet til barna.

I Apples App Store har Youtube-appen aldersmerking 17+. Dette er på grunn av innholdet man kan møte i appen, som ifølge App Store kan inkludere en lang liste upassende innhold.

I Google Play Store er imidlertid appen merket med PEGI-symbolet for «Foreldreveiledning anbefales». Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Derfor anbefales foreldre å veilede barna dersom de skal bruke appen.

Forskjellen på 13-årsgrensen og de ulike merkingene hos Apple og Google, ligger i at førstnevnte er en juridisk grense i Norge som er knyttet til personopplysninger eller lov om «fri avtalerett, mens de sistnevnte er basert på tjenestetilbydernes egne kriterier. Apple bruker sin egen ordning for aldersmerking, mens Android bruker den felleseuropeiske PEGI-ordningen.

Les mer om ulike aldersmerkinger her:

Medietilsynet: Slik navigerer du i aldersgrensene på apper og spill

Youtube Shorts

Å se på og dele korte videosnutter med omverdenen er blitt populært etter at Tiktok kom til overflaten. Videoene kan vare så lite som 15 sekunder eller ett minutt, men sjelden noe lengre enn det.

Mange har kastet seg på denne trenden. Instagram troppet opp med Reels som gjør mye av samme nytten, Snapchat kjørte på med Spotlight, og nå er også Youtube ute for fullt med Shorts.

Hva som dukker opp av videoer hos barna, er i stor grad bestemt av en datamaskin, det er altså algoritmestyrt. Basert på brukerens alder, kjønn, interesser og hvilke tilsvarende videoer man har likt, sett og kommentert på, foreslår appen mer av det samme.

Man må ikke være innlogget for å få tilgang til Youtube Shorts.

Begrenset innhold-modus

Youtube har også noe som heter begrenset innhold-modus. Dette er et filter som fjerner upassende innhold. Dersom man har barnekontoer som er administrert av voksne, trenger man ikke å bruke dette i tillegg. Begrenset innhold-modus må slås på for hver enkelt nettleser eller app barna bruker.

Les mer om dette og hvordan du aktiverer modusen her

Youtube Premium

Youtube Premium er et betalt abonnement på Youtube som inkluderer flere fordeler. All reklame er fjernet, og man får tilgang til originalt innhold, en strømmetjeneste for musikk, samt muligheten til å bruke Youtube uten nett.

Det er også mulig å opprette et familiemedlemskap for inntil seks personer.

Dersom man ønsker at barna skal utsettes for mindre kjøpepress, kan dette være et abonnement som kan være til hjelp. Det er ulike priser og abonnementer å velge fra. Blant annet «lite» som er en rimeligere versjon med reklamefrie Youtube-videoer.

Les mer om Youtube Premium her

Barn som har egen Youtube-kanal?

Med en brukerkonto som har en alder over 13 år, kan hvem som helst starte egen Youtube-kanal og selv laste opp innhold.

Med mulighet til å nå hele verden med en opplasting, kan det være lurt å ta noen forholdsregler.

 • Man kan dele videoer slik at de blir offentlige for alle, kun synlige for den som har lenken til videoen, eller privat, slik at man må ha en invitasjon for å se videoen
 • Det er mulig å slå av kommentarfelt, eller velge en innstilling som gjør at kommentarer holdes igjen før man har godkjent dem

Youtube Kids

Youtube Kids har barn mellom tre og tolv år som målgruppe, og er en app som er tryggere og mer tilpasset for de aller yngste sammenlignet med den tradisjonelle Youtube-appen.

Barneversjonen av Youtube er allikevel ikke et feilfritt alternativ. Det er begrenset utvalg fra norske aktører, og alt på plattformen er langt fra lærerikt og oppbyggende. Det kan for eksempel være videoinnhold som er sponset der barn åpner leker og annet som skaper en form for reklame og kjøpepress.

Youtube Kids har funksjoner som:

 • Velg alder på barnet ditt og tilgjengelig innhold tilpasses deretter
 • Nyttige innstillinger for foreldrekontroll
 • Mulighet til å håndplukke hvilke videoer, kanaler og spillelister barnet ditt skal ha tilgang til
 • Profiler med egne innstillinger til hvert barn
 • Mulighet til å blokkere bestemte kanaler og videoer
 • Funksjon for å begrense skjermtid
 • Mulighet til å skru av søkefelt
 • Mindre reklame enn i den tradisjonelle appen. Her finner man dessuten kun reklame rettet mot barn

Les Barnevaktens anmeldelse av Youtube Kids

I Youtube Kids er det reklameinnslag. Med et Youtube Premium-abonnement vil reklamen fjernes helt.

Merk at selv ikke Youtube Kids er 100 prosent sikkert fra upassende innhold. Google bruker avanserte algoritmer for å luke ut upassende innhold, men det kan skje at noe kommer gjennom filtrene.

Les mer om dette her, samt hvordan du kan gjøre Youtube Kids enda sikrere:

Slik stiller du inn Youtube Kids for ulike barn

Youtube Music

Med Youtube kan du også få tilgang til musikk. Se vår anmeldelse av dette. Da vi testet barnefilteret i tjenesten, slapp det gjennom en del grove tekster av typen russelåter.

Illustrasjonsfoto: Angie Yeoh / Shutterstock.com

Les mer:

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)


Bli medlem av Barnevakten

Vis Ressurser