Hvordan sette opp Ipad og Iphone for barn

Foreldre kan gjøre Ipad og Iphone tryggere for barn ved å velge gode innstillinger. Det kan hindre at barn kjøper innhold uten foreldres tillatelse, laster ned uegnede apper og spill og besøker nettsider som de ikke skal.  Men helt vanntett er ikke systemet.

Nedenfor viser vi innstillinger som foreldre kan sette på Ipader og Iphoner slik at barnas bruk blir tryggere.

Har du android-brett? Her er foreldreinnstillinger.

Ingen foreldrekontroller er helt sikre, ubehagelige opplevelser for barna kan likevel slippe gjennom, men foreldreinnstillingene fjerner mye.

Det er viktig at foreldre fortsetter å engasjere seg positivt og aktivt i barnas skjermbruk og ikke bare lener seg tilbake når innstillingene er utført. Foreldre bør lære barna å ta gode valg, slik at de er klare den dagen foreldrekontrollene på enheten skrus av.

Nyttige innstillinger med funksjonen «skjermtid»

Apple har bakt inn foreldreinnstillinger i en funksjon som kalles skjermtid. Den er oversiktlig og enkel å bruke. Dersom foreldre har en egen iPhone og barna har et eget nettbrett, kan foreldrene «fjernstyre» innstillinger fra egen mobil.

Alternativt, om hele familien deler en iPad, kan man sette opp restriksjoner lokalt på enheten. Med skjermtid-funksjonen kan man for eksempel:

 • Få oversikt over hvor mye tid barna bruker på sin iPad/iPhone
 • Angi tidskvoter for hvor mange timer og minutter barna får bruke på spill og apper daglig
 • Bestemme når det skal være skjermfri tid. For eksempel på kvelden og natten
 • Velge hvilke apper barna skal få lov til å bruke
 • Forhindre barna fra å laste ned nye apper uten lov
 • Hindre kjøp av apper og kjøp i spill
 • Blokkere nettsider og sette opp nettfilter
 • Sette opp gode personverninnstillinger, blant annet ved å skru av GPS-lokalisering og lignende
Apple gir familien fordeler med «familiedeling»

Apple har noe som kalles familiedeling. Ved å ha en familiegruppe, kan man dele kjøpte apper med andre i familien (opptil seks brukere). Så mor kan kjøpe Minecraft og spille på sin iPad, også kan også barnet laste ned dette til sin egen iPhone gratis. Det står i app-beskrivelsene om de individuelle appene støtter familiedeling eller ei.

Familiedeling gjør det også mulig å dele musikkabonnementet Apple Music med hverandre, og man kan dele skylagringsplass på iCloud, deling av GPS-lokalisering med familien (blant annet nyttig dersom barnets iPad/iPhone blir borte). Skjermtid-funksjonen blir også aktivert når man oppretter familiedeling.

For å opprette familiedeling:

 • Gå inn på innstillinger. Trykk på brukernavnet ditt (på toppen av skjermen). Trykk på konfigurer familiedeling ned i listen.
 • Man kan også opprette dette på en Mac. Gå til Apple-menyen. Velg systemvalg. Trykk på iCloud. Velg konfigurer familie. Følg deretter instruksjonene.
Bør du opprette en egen brukerkonto for barnet ditt?

En vesentlig avgjørelse man må ta, er om hvorvidt forelderen skal stå som brukeren av enheten, eller om barnet skal ha sin egen konto. Dersom hele familien deler på en iPad, kan det lønne seg at en forelder står som bruker.

Man kan allikevel sette opp restriksjoner på vegne av barna i etterkant. Disse må da slås av med kodeinntasting når foreldrene så skal bruke enheten igjen.

Dersom det først og fremst er barna som skal bruke enheten, kan det være greit å opprette en egen barnebruker. Apple gjør det mulig å opprette Apple-ID for barn. Barn under 13 år kan ikke opprette en Apple-ID selv, men foreldre kan opprette en bruker og stå som administrator av en familiegruppe.

Deretter kan de lage kontoer på vegne av hvert enkelt barn.

Fordelen med at en iPad eller en iPhone får en egen barnebruker på en enhet, er at foreldrekontrollene blir bakt inn i systemet og gir mulighet for «fjernstyring» fra foreldrenes egen enhet.

Barn over tretten år må ha en ordinær Apple-ID på samme måte som med voksne. Dette opprettes når man starter opp enheten for første gang, følg instruksjonene steg-for-steg der.

Slik oppretter du Apple-ID for barn på foresattes iPad/iPhone/Mac:

 • Gå inn på innstillinger. Trykk på brukernavnet ditt (på toppen av skjermen). Trykk på familiedeling ned i listen. Velg legg til et familiemedlem. Velg så opprett en barnekonto.
 • Følg prosessen steg for steg ved å oppgi barnets fødselsdato. Les brukervilkår.
 • Du må også skrive inn betalingsinformasjon for å bekrefte at du er forelder eller lovlig verge på vegne av barnet.
 • Det er mulig å ha flere foreldre i familiegruppen. Da kan også foreldre nummer 2 godkjenne kjøp-forespørsler fra barna.
 • Man kan også opprette Apple-ID for barn på en Mac. Gå til Apple-menyen. Velg systemvalg. Trykk på iCloud. Velg administrere familie. Trykk på +. Velg så opprett Apple-ID for et barn som ikke har konto.
Slik oppretter du foreldrekontroll

Det er altså funksjonen som heter skjermtid som samler alle nyttige innstillinger på ett og samme sted.

Apple har på den måten gjort det oversiktlig og greit for foreldre å gjøre barnets iPad og iPhone tryggere. For å finne frem til skjermtid, må man åpne opp innstillinger og sveipe ned for å kunne gå inn på skjermtid. Menyvalgene nå varierer noe avhengig om dette er på forelderens eller barnets iPad/iPhone.

Dersom du som foresatt har en iPhone og styrer barnets iPad. Kan du trykke på navnet til barnet ditt under «familedeling». Først bør du velge bruk en kode for skjermtid, for å hindre barna i å endre på innstillinger i etterkant. Deretter kan du velge individuelle innstillinger.

Du kan også endre innstillingene direkte på barnets iPad/iPhone. Gå inn på skjermtid-menyen. Velg bruk en kode for skjermtid (slik at barna ikke kan endre dette i etterkant),  Deretter kan du endre innstillingene som du ønsker.

Nyttige innstillinger

Det er mange nyttige innstillinger bakt inn i skjermtid. Her gir vi en liten oversikt over noen av de viktigste, og hva de dreier seg om:

Skjermfri tid: Lar deg sette opp en plan for skjermfri tid. Kun apper du tillater og telefonsamtaler vil være tilgjengelig i denne tiden. Sett opp tidsgrenser og varier disse fra dag til dag. Line kan for eksempel bli nektet å bruke hennes iPad i ukedagene fra seks om kvelden til syv på morgenen. Men i helgen, kan hun bruke den en time lengre på kvelden.

Appgrenser: Lar deg bestemme hvor mye tid som skal bli brukt daglig på apper, kategorier og nettsider. For eksempel, at barna kun skal få bruke sosiale nettverk to timer hver dag, eller at de kun skal få besøke www.nrksuper.no en time hver dag. Man kan også legge tidsbegrensninger på spesifikke apper. Her kan Per nektes å spille Subway Surfers mer enn en time hver dag, også kan man heller åpne opp for læringsapper mer av tiden.

Alltid tillatt: Dette er apper og tjenester som alltid er tillatt, også i skjermfri tid og utover tidsgrenser du har satt. Det kan jo hende at barna skal få lov til å lese e-bøker så mye de vil, eller plukke opp fuglelyd i naturen med WhatBird! for eksempel. Eventuelt at det finnes lærerike apper som man ikke ønsker å sette begrensinger for.

Innhold og personvern – blokker uønsket innhold

Denne underkategorien i skjermtid gir foreldre muligheter til å blokkere innhold, beskytte barns personvern og hindre barn fra å kjøpe apper og innhold i spill uten lov.

Kjøp i iTunes og App Store: Her kan man velge at man alltid på oppgi passord for kjøp i iTunes Store, App Store og nettbokhandel. Det er også mulighet for å fjerne barns mulighet til å kjøpe innhold i apper og installere og slette apper på egenhånd.

Tillatte apper: Her kan man huke av for hvilke apper barna skal få bruke. Man kan slå av FaceTime, kamera, Airdrop, nettleser og mer.

Innholdsrestriksjoner: Nekt barna å laste ned apper etter ønsket aldersgrense, slå av tilgang til kjøp av musikk, filmer, TV-programmer og bøker med innhold som er beregnet for voksne (eksplisitt). Begrens tilgang til nettsider for voksne, eller tillatt kun besøk til nettsider som du spesifiserer (gjelder nettleseren Safari), sett begrensninger for søk med Siri (taleassistent), og slå av mulighet for skjermopptak, flerspillerspill i Game Center og mulighet til å legge til venner.

Personvern: Velg hvilke apper som skal få bruke mobilens GPS-posisjon-stedsplassering og om mobilen i det hele tatt skal dele posisjonen sin med andre. Man kan huke av på at apper skal få bruke stedsplassering: aldri, ved bruk, spør neste gang eller alltid. Det er også mulig å begrense appers tilgang til telefonkontakter, og man kan skru av mikrofon, bluetooth-deling, at apper skal få tilgang til enhetens bilder og mer.

Tillat endringer: Sist, men ikke minst, kan man hindre barna i å endre egen sikkerhetskode, gjøre endringer i kontoer (epost o.l.), mobildatainnstillinger, volumbegrensninger og appaktivitet i bakgrunnen.

Merk at Apple sine restriksjoner for aldersgrenser og eksplisitt innhold gjelder ikke inne i tredjepartsapper. Strømmetjenester som for eksempel Netflix og Viaplay har egne foreldreinnstillinger man må sette i bruk.

Skal barna bruke egne penger?

Apple har gjort det lettvint å kjøpe apper, kanskje har du lagt inn betalingskort og  godtatt å ikke bruke passord ved hver handel. Det betyr at det også er lett for barna å kjøpe apper. Du kan i innstillingene stenge barnas mulighet til å laste ned apper.

Du kan også fjerne betalingsinformasjonen og velge «ingen» som betalingsmåte. Da fjernes bankkortinformasjonen og barnet kan ikke kjøpe apper, bøker og filmer av Apple.

Med «ingen» som standard for betalingsinformasjon kan du eventuelt kjøpe iTunes-gavekort, så kan barnet heller benytte det til å handle i Apples nettbutikk.

De fleste banker tilbyr i dag bankkort til barn, det kan være et alternativ dersom barna ønsker å bruke sitt eget bankkort til å kjøpe noe på nettet, hvis de er over 13-15 år.

Velger du at ditt kredittkort brukes på ipaden som barna bruker, anbefaler vi at du har et betalingspassord slik at det kun er du som kan bruke kortet.

En annen løsning er å benytte Apples Familiedeling, da kan foreldrene godkjenne app-kjøp for inntil seks familiemedlemmer. Med en slik løsning kan foreldrene opprette en brukerkonto (Apple-ID) for barna. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til organisatoren i familien. Barna kan også sende forespørsler til foreldrenes mobil, så kan foreldre godkjenne kjøp med et tastetrykk.

Apple Arcade kan også være en løsning – en abonnementstjeneste for spill som er fri for reklame og kjøp i app.

Stanser ikke alt som er ubehagelig

Når du går gjennom innstillingene punkt for punkt, er de ganske innlysende, det er for øvrig flere muligheter enn de som er nevnt i denne saken.

Apples foreldrekontroller er god, men stanser ikke alt. Innstillingene i ipaden hindrer ikke overgripere eller mobbere å ta kontakt, for det kan skje via chat i appene eller via sms eller telefon. Du må i tilfelle unngå å installere apper som har chat og samtidig be barna ikke gi telefonnummeret til noen. Det kan være en løsning for de alle yngste barna. Men når barna blir eldre, virker det for strengt å forby alle apper som har chat.

Du bør også være klar over at noen av innstillingene gjelder kun for Apples nettbutikk Appstore. Det gjelder for eksempel begrensingen av filmer med høyere aldersgrenser. Går barna ut på nettet, kan de komme over andre steder der det ligger filmer med høyere aldersgrenser.

Den viktigste foreldreinnstillingen

Det er altså mange foreldreinnstillinger, men den aller viktigste innstillingen gjelder foreldrene selv. De bør vise interesse for barnas mediebruk. Foreldrene bør samtale med barna om gledene og utfordringene og om smarte valg og grenser. Man bør også bli enige om noen gode rammer for skjermbruk.

Nyttige lenker

Kan du ha Ios13 på din enhet? Sjekk her. (Gå helt nederst på siden du kommer til.)

Foreldrekontroll i Apple-produkter  

Apple kundestøtte 

Om kjøp i app 

Apples  brukerhåndbok  for Ipader

NB! Oppdatering september 2020:

Ios14 har kommet, sjekk nye personverninnstillinger her:

Nye sikkerhetsinnstillinger for oppdatering av Iphone og Ipad 2020

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)

 

Bli medlem av Barnevakten

Vis Ressurser