Bandimal

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Lag stilig musikk på en leken og intuitiv måte. Denne appen har et dyreband som spiller sammen i perfekt harmoni etter hvert som barna utforsker og samler ulike lyder og instrumenter.

Drømmen for noen er vel å kunne dra opp gitaren for å imponere rundt leirbålet, eller pianoet på skoleavslutningen. Slik talent kommer dessverre ikke over natta, men heldigvis finnes det noen digitale verktøy som lar barn helt ned i barnehagealder få utforske musikk og komponering på et elementært nivå.

Bandimal gjengir komponering på en enkel og barnevennlig måte. Instrumentene er fremstilt som koselige dyr, og noteplassering som små prikker. Dette går ikke på bekostning av resultatet, og barn kan her komponere lekre låter uten store vansker.

Aller først starter man med et enslig dyr. Det kan være en okse som tilsvarer bass, en sau som trekkspill, eller skilpadde, kylling, slange og lama som lyder og instrumenter på et keyboard. Det er ni dyr å velge blant.

Ved å trykke på dyret får man opp et slags rutenett der man kan dra ut former som tilsvarer en noteskala. Appen spiller automatisk lyden på en tidslinje, men her velger man når, hvor ofte og hvor høyt eller lavt notene skal spilles.

Deretter kan man legge til flere dyr med opptil tre instrumenter totalt. Så her gjelder det å finne ut hva som utfyller hverandre, og hvilken noteplassering som passer overens. Man kan også velge ulike trommesett og disse går mer eller mindre automatisk i takt med musikken.

Effekter som gjenklang kan også legges oppå instrumentene, og et ekko gir en helt annen dybde og stemning i musikken. Til slutt kan man legge på forvrenger. Dette er altså kompliserte effekter som blir fremstilt på en forståelig måte for barn. Ekko for eksempel, er gjengitt som et fjell i bakgrunnen.

Det er mulig å ta vare på komposisjoner i appen, og man kan starte nye sanger uten å slette de gamle. På den måten er det givende å lage ny musikk, og vel verdt å ta vare på lekre komposisjoner.

Bandimal

Format: iOS
Kategori: Utdanning
Utvikler: YATATOY

Egnethet

Bandimal har fått aldersanbefaling tre år i Play Store (Android), og fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Utviklerne hevder at appen passer best fra fem år, og vi anbefaler også fra denne alderen på grunn av menyer og komposisjon som krever visse lytte- og tekniske ferdigheter for å manøvrere.

Ellers er dette en suveren app der barn kan utforske musikk og finne ut av hva som må til for at en låt skal høres bra ut. Barn lærer også rytme og takt på grunnleggende nivå, samt delforståelse av noter.

Appen inneholder ingen reklame, men har lenker til apper fra samme utvikler. Disse er beskyttet med en enkel barnelås.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS.

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser