Bloons TD 6

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)/Windows.

ANMELDELSE: Apekatter slåss mot ballonger i dette spillet. Bloons er et spill som byr på strategi, men tilbyr også kjøpemuligheter som gjør det enklere å vinne.

Bloons er en serie med spill i sjangeren «tower defence». Enkelt forklart kommer det bølger med fiender som følger en sti. Denne stien skal man forsvare ved å plassere «tårn» som angriper fiendene og hindre dem fra å komme i mål.

I Bloons er fiendene, som navnet tilsier, ballonger. Og soldatene dine består av apekatter i forskjellige former og varianter. Spillet har derfor en mer lystbetont tilnærming til en sjanger som typisk er preget av krig.

Bloons TD 6

Format: Android/iOS/Windows
Kategori: Spill
Utvikler: Ninja Kiwi

Ballongene i Bloons varierer både i farge og form. Noen er pansrede og har kun eksplosive angrep som svakhet, andre er immune mot is, andre har flere ballonger som gjemmer seg på innsiden. Dette krever at man strategisk plasserer ut ulike tårn som kan håndtere disse fiendene.

De enkleste apene kaster kun en enkelt pil, men kan oppgraderes til å bli stadig bedre. Så har man alt fra pirataper til fly, kanoner, aper med skarpskytterrifler og mer. Spesielle helter er også til hjelp ute på spillbrettet.

Man tjener penger i spillet ettersom man eliminerer fiender. Derfor må man stadig se an økonomi og tenke seg om før man kjøper nye aper eller oppgraderer gamle. Hver ape kan også bli gitt ordre for hvordan de skal vurdere og angripe fiender. Så her er det strategi og tankevirksomhet som kan skille et tap fra en seier.

Bloons virker kanskje enkelt på overflaten, men er altså bygget på strategiske elementer. Her må man stadig endre og tilpasse spillestilen sin etter hvert som fienden kommer i sterkere og større bølger. Det krever også sitt å håndtere et budsjett og med omhu velge plassering og oppgradering av styrker.

Spillet kan nesten sammenlignes med sjakk der man har ulike brikker som alle har svakheter og styrker.

Disse «brikkene» må omhyggelig plasseres ut slik at de komplimenterer hverandre. For eksempel om en apekatt brukes til å sakke fienden, en annen til å gjøre skade på et større område og en ape plasseres i midten av en «rundkjøring» med evnen til å skyte piler i alle retninger.

Det finnes også flere veier og stier til å oppgradere hver enkelt ape slik at de kan bli sterkere i kamp. Men man har bare så og så mange erfaringspoeng som man kan bruke til dette formål om gangen.

Bloons består av mange spillbrett som kan fullføres på enkelt, middels og vanskelig nivå. Jo høyere grad av utfordring, jo flere belønninger.

Man behøver ikke å bruke en eneste krone foruten innkjøpspris av spillet, men det er allikevel mulighet til å kjøpe seg frem i spillet. Og ettersom spillet starter enkelt og med liten grad av utfordring kan mange falle for konseptet. Etter hvert blir graden av utfordring stadig større og det kan friste å betale når man virkelig står fast.

Dette vil i så fall også fjerne noen av mestringsgleden om man bare kjøper seg til seier.

Egnethet

Bloons TD 6 har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), og tre år i Play Store (Android).

Spillet kan allikevel være utfordrende for yngre barn da det er mange «brikker» å forholde seg til og et tidvis kaotisk skjermbilde med mange fiender og soldater som skal håndteres. Det er til tider nesten umulig å ha oversikt.

Tematikken utover det har et krigsscenario, men der man kjemper mot ballonger og prøver å stoppe dem fra å nå målet sitt. Disse «sprekker» når tårn, fly og soldater skyter på dem, og fordufter.

Spillet har norsk tekst, noe som gjør det mer tilgjengelig og forståelig for barn. Men menyene kan være kompliserte, og spillet krever et visst nivå av strategisk tenking. Spillet har allikevel en opplæring i starten som introduserer deg til mekanikken.

Merk at man kan kjøpe «apepenger» i spillet som man kan bruke til å skaffe seg hjelpemidler og for å forenkle spillet. Man kan også kjøpe oppgraderinger for ekte penger.

Det er også mulig å spille sammen med andre på nett. Her kan man velge å angi at man er over eller under 13 år. Dersom man angir en alder under 13 år stenges offentlig chat og spillet samler ikke inn personidentifiserende opplysninger, ifølge utviklerne. Utviklerne fremhever at foreldre må lese brukervilkårene sammen med barna dersom de er under 13 år.

Man kan spille i et modus der man blir tilfeldig satt sammen med andre spillere. Det er også mulig å søke opp venner ved å sende invitasjonskoder, eller venner som er på det samme trådløse nettverket som en selv.

I mobilutgaven av spillet kan man ikke chatte med fritekst, men man kan bruke forhåndskrevne utsagn. Det går an å angi sitt eget brukernavn.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android

Foto: Ninja Kiwi

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)